fredag 25 maj 2012

Sossevänstergröna röran håller Island i järngrepp


Vigdis Hauksdottir, Centerpartiet Island
I går blev det omröstning på Alltingi när Vigdis Hauksdottir, centern, lade fram ett förslag om folkomröstning på Island ang. regeringens EU-ansökan. Anledningen till förslaget nu var VänsterGröna ministrars uttalanden om hur dumt det är av regeringen att söka medlemsskap i EU när många viktigare saker väntar som exempelvis hushållens ekonomiska situation, arbetssituationen och hemmens skuldbörda. Att ge VänsterGröna ministrar chansen att följa sitt eget partiprogram visade sig vara en otacksam åtgärd och vägde lätt mot deras kärlek till ministerstolarna. Både inrikesminister Ögmundur Jonasson och miljöminister Svandis Svavarsdottir gick emot sitt eget partiprogram och röstade nej till förslaget. Ingen behöver längre vara tveksam mot VänsterGrönas tydliga svek, som i valet sa sig vara mot ett EU medlemsskap för Island, men som nu berövar nationen möjligheten att få yttra sig i frågan. Större politiska skökor lär sent finnas på Island.

Under Icesave omröstningarna på Alltingi tidigare år gick statsminister Johanna Sigurdardottir runt och hotade medlemmar hos regeringspartierna om de inte röstade såsom regeringen. Detta sa parlamentsledamoten Asgeir Dadason, centern. Många tror, trots statsministerns förnekande, att samma hotelser upprepats även denna gång. 

Det är mycket märkligt att bevittna att Islands regering kommer undan med att gång på gång bryta konstitutionen och ge blanka fan i Högsta Domstolens beslut. Det hände exempelvis när Högsta Domstolen ogiltigförklarade valet till det s.k. "konstitutionsrådet". Likväl anser sig professor Gylfason som endast har 3% av nationen bakom sig trots att han fick flest röster till "konstitutionsrådet", att han är en "laglig" representant för nationen. Valet till "konstitutionsrådet" blev Islands bottennapp med drygt 30% valdeltagande. 

Regeringen behöver ändra konstitutionen för att kunna leverera Islands fullmakt till EU på de områden där EU får exklusiv rätt att ensamt bestämma. Men när Alltingi äntligen diskuterade förslaget till den nya konstitutionen deltog bara oppositionen i debatten. Denna regering fortsätter på statsministerns inslagna linje i Icesavefrågan att godkänna förslag utan ens att ha läst dem.

Vigdis Hauksdottirs förslag fick ingen majoritet i Alltingi. Alltingi däremot fick ännu ett slag mot den demokratiska traditionen av sossevänstergröna regeringen.

torsdag 24 maj 2012

Illusionsfabriken i Bryssel effektivare än kommunisternas lögnmaskin i Kreml

Stefan Fule ( tv) EUs utvidgningschef och Islands
utrikesminister Össur Skarphedinsson. Emellan dem
syns Isändska delagationens ordförande Stefan
Johannesson.
Rubriken ovan är hämtad från portalen Evropuvaktin.is eller Europafyren på svenska. Morgunbladets tidigare redaktör Styrmir Gunnarsson skriver att lögnmaskinen i Bryssel nu når längre än sin föregångare i Kreml.

Det senaste exemplet är EU utvidgningschef Stefan Fules brev i dagens Morgunblad. Som alla involverade känner till arbetar man för fullt inom EU att försäkra kommissionen legala rättigheter att förbjuda landning av isländsk fisk i alla hamnar inom EU. Första gången ett sådant förbud blev verklighet var när Island utvidgade sin sjözon från tre till fyra sjömil.

I sitt brev skriver Fule: "Jag vill agera på grund av det bekymmer som finns angående kommissionens förslag om tänkbara vägar för att säkra uthålligt fiske. Dessa förslag är tänkta generellt - inte mot Island ensamt - och applicerar fullkomligt till internationella åtaganden som EES-avtalet."

Styrmir Gunnarsson undrar vad Stefan Fule vill uppnå med detta eftersom parlamentsledamöter från EUs medlemsstater som besökt Island alla har sagt rakt ut vad man vill uppnå med rättigheterna till kommissionen angående landningsförbud på isländska fiskprodukter.

Styrmir påpekar att Island tagit strid mot Britter och Holländare i Icesave frågan medan kommissionen tagit ställning för Islands motståndare. Men Stefan Fule förklarar det på följande sätt: "Detta är ingen fientlig åtgärd, vi försäkrar bara en av kommissionens viktigaste uppgifter, nämligen att säkra att ESBs regelverk och ingångna avtal följs."

Då frågar Styrmir vilka av EUs regler Island följer inte angående Icesave? Uppenbarligen går det inta lita på något som kommer från Bryssel till Islänningar eller andra.



tisdag 22 maj 2012

Aten du är vacker som en bränd bank

Alexandra Pascalidou, journalist och författare
Alexandra Pascalidou fortsätter skildra verklighetens Grekland på ett sätt som bara den som har Grekland i hjärtat kan göra. Plus den författartalang som Pascalidou besitter. I sin synonymordbok för skuldsatta som finns publicerad på arena finns det vassa sanningar som sticker. Som berör. Som i ett ögonblick skär genom en grå vardag bortom det som händer vanliga människor i Grekland. Jag citerar några meningar från Europas söder:

"Depressionen födde Arthur Millers politiska engagemang som resulterade i bland annat En handelsresandes död där Willy Loman skärskådar de livslögner han marinerats i. Sönerna tröstar med att de kan starta ”Loman Brothers”. Så profetiskt. "

"Grekland som legat längst ner i självmordsstatistiken har det senaste året nått självmordstoppen. Utan pengar inget liv. Skulder som synonym till slaveri. ”Erövringar kan ske med både vapen och lån”, skrev filosofen Plutarchos."

I Grekland Golgata återföds Dickens. Människan som aldrig glömde skammen och skräcken som fattigdomens följeslagare. I Aten mötte jag Oliver Twist. En femårig flicka som aldrig hämtades på dagis. "

"Nu kommer de! Invasionen av märkeskostymerna med laptops som vapen i bepansrade bilar. Teknokraterna, Trojkan, imf, eu, ecb och en massa främmande förkortningar. De är här för att rädda oss. Rädda. Rädda greker eller rädda euron? Rädda barnen eller bankerna? Rädda Grekland från grekerna? Rädda som synonym till hjälpa, befria, frälsa, undsätta? Rädda skuldsatta eller skuldindrivare?"

"Förr var det turken och tysken. I dag är det Trojkan som kan få greken att gråta. Ett gulligt bebisansikte på en mur med orden: ”Har någon sett min framtid?”

Jag uppmanar alla att läsa denna skakande skildring för att försöka förstå det som händer Grekerna. I nord kan vi bl.a. tacka för den svenska kronan.

Du kan läsa mera här.

måndag 21 maj 2012

Europa gasar för fullt in i väggen

Londons borgmästare Boris Johnson
I dagens Telegraph skriver Londons borgmästare en artikel om eurokrisen och EUs skuldkris. Han skriver  "jag ser att G8 har en briljant lösning på problemen inom eurozonen. President Obama säger att det är dags för "tillväxt och jobb". Fantastiskt. Det är grejer det. Låt mig visa hur man skapar arbetslöshet - på Brysselskt sätt."

Boris var nyligen i Athen och beskriver situationen: "Arbetslösheten ökar dag för dag och hos unga människor är den uppe i 54% vilket är en skam. Ja minsan, - detta er resultatet av EUs plan för "tillväxt och arbeten". Den kallades euro och har visat sig vara en katastrofplan för Grekland och en mycket dålig plan (med ett noterat undantag) för resten av kontinenten."

Boris Johnsson säger längre i sin artikel: "Euron har visat sig vara en domedagsmaskin, ödeläggare av arbetstillfällen, tillväxtens mördare därför att den inrotar och förvärrar den fundamentala och historiska oförmåga hos några nationer att konkurrera med Tyskland i tillverkning av varor i hög kvalitet till låga arbetslöner. Oförmögna att devalvera sin väg tillbaks i spelet tvingas dessa länder se industrin tyna bort under tysk import.... "

"Europa har nu världens lägsta tillväxt. Vi har redan slösat bort år i att försöka kontrollera euro sjukdomen och vi räddar cancern och dödar patienten."

"När dagen var slut i Athen var jag så sorgsen av det jag hade sett att jag gick till kafeneion och beställde en metaxa. Och en till. Till slut fiskade jag i plånboken och hittade en snygg penningsedel med en bild av Apollo från Olympia. "Inte i dag," sa ägaren och avvisade mina drachmas på ett artigt sätt. "Om en månad, ja". Det blir smärtsamt för Grekland och turbulent för Britannien, men jag kan för närvarande inte komma på någon bättre lösning."