söndag 9 juni 2013

Svagt intresse för Island som medlem hos EU

Från Alltingis öppnande den 6 juni 2013. Islands president
Hr. Olafur Ragnar Grimsson längst ned t.h.
Alltingis högtidliga öppnande var lugnare än senast. Inga demonstranter fanns på plats för att kasta saker på riksdagsledamöter. En grupp EU-motståndare hade samlats med budskapet Nej till EU på det vackra torget framför Alltingi. Det normala lugnet verkar ha återvänt till den politiska vardagen på Island. Många hoppas att den nyvalda regeringen lyckas återställa Islänningarnas förtroende för Alltingi samt politikerna som fick sig en törn efter bankkraschen 2008.

Centern och Självständighetspartiets förkrossande valseger över socialdemokraterna som halverades och vänster gröna som nästan försvann visar sig i en hygglig majoritet riksdagsledamöter: 38 till regeringen 25 till oppositionen. Det är en annan och önskvärdare situation än hos Sveriges Riksdag där regeringen behöver söka stöd till något av oppositionspartierna för att få genom sina förslag.

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson sa i sitt traditionsenliga öppningstal (på engelska här, isländska här) att riksdagsvalet förmedlade viktiga resultat angående Islands konstitution och ställningstagande för landets självbestämmande. Presidenten påminde om den nya majoritetens vallöfte att Islands intressen är bäst tillgodosedda om Island låter bli att gå med i EU. Hr. Olafur Ragnar Grimsson välkomnade alla ledamöter och speciellt dem som för första gången arbetar som Alltingis ledamöter.

Presidenten påminde om att Norge två gånger tidigare röstat Nej mot att gå med i EU: " De många diskussioner jag har haft med många europeiska beslutsfattare har övertygat mig om att trots vänliga deklarationer så är det inget stort intresse hos EU att avsluta diskussionerna med oss de närmaste åren." 

Hr. Olafur Ragnar Grimsson menar att ett tredje nej till EU skulle inte gagna EU:s image.
"Ingen vet hur EU kommer att utvecklas och euroområdet genomgår en djupare kris än länderna i Norra-Europa, USA och Asien."

Presidenten tryckte på värdet av det nordiska samarbetet och inom det Arktiska rådet där stora länder som USA, Ryssland, Kina, Indien, Japan, Tyskland, Frankrike, Italien, UK och Kanada förutom de nordiska länderna samlas för att skapa Arktis framtid.