onsdag 11 januari 2012

tisdag 10 januari 2012

Svenska Dagbladet skriver om Geir Haarde

Geir Haarde, Islands tidigare statsminister, ser fram
mot möjligheten att bevisa sin oskuld
Svenska Dagbladet skriver om det historiska fallet på Island när vänster-rödgröna-sosse-regeringen genom sin politiska majoritet i Alltingi bestämde sig för att stämma Islands tidigare statsminister Geir Haarde för att ensam ansvara för finanskrisen på Island. Fallet har väckt ont blod hos folk och splittrat nationen i stridande lag med eller emot den tidigare statsministern.

Alltingis politiska majoritet är åklagare i fallet och har dessutom aktiverat för första gången sedan lagen inleddes i början på 19-hundratalet en speciell Landsdomstol samt tillsatt dess domare. Regeringen låtsades i början att en rad ministrar skulle stämmas varav två från det nuvarande socialdemokratiska partiet Samfylkingin. Men sossar och rödgröna på Island är inte kända för att infria givna löften, - svek och lagbrott har blivit deras kännetecken. Således fick majoriteten på Alltingi ett par gånger efteråt ändra lagen om domstolen eftersom den gamla lagen inte hade anpassats till Islands moderna regelverk.

Hela historien är väldigt pinsam för landets nuvarande regering. Statsminister Johanna Sigurdardottir satt själv med i Geir Haardes regering när bankerna kollapsade utan att själv lyfta ett varningsfinger. Nu har Högsta Domstolen dömt att lagen som Geir Haarde inledde vid bankkollapsen med alla mått mätt var rätt.

Jag har skrivit tidigare att fallet Geir Haarde är en stor skam för Island. Aldrig tidigare i Alltingis tusenåriga historia har något liknande hänt förut. Regeringen driver häxjakt mot politiska motståndare och processen påminner om medeltida avrättningar på människor som enligt myndigheterna var i pakt med själva djävulen.

Jag ser fram mot att Geir Haarde kan gå som en fri man igen faktiskt som den hjälte han är för att ha räddat isländska skattebetalare från bankskojare och trögtänkta politiker som tänkte låta vanligt folk betala Landsbankis konkursbo.

måndag 9 januari 2012

Jon Larusson först ut som kandidat till Islands president

Jon Larusson är en mycket engagerad person i kampen
mot korruption främst inom finanssektorn
I dag meddelade Jon Larusson på Island att han ställer upp i valet till Islands president till sommarn. I slutet på juni röstar islänningarna om vem som tar över efter Hr. Olafur Ragnar Grimsson. Först ut att meddela om sin kandidatur är Jon Larusson med tidigare förflutet inom polisväsendet och banker. Jon har bland annat kämpat mot ekonomisk kriminalitet och har en djup insyn i hur ekonomisk korruption uppstår och fungerar.

En kandidat till presidentposten på Island måste ha ett minimum antal underskrifter för att kvalificera och tidsfristen rinner ut under mitten av majmånad. Det spekuleras kraftigt i ett antal namn på Island och en del människor både män och kvinnor förväntas ställa upp i valet som då kan bli mycket spännande.

Jon Larusson sa i en intervju på radio SAGA i morse att han kommer från en vanlig familj och inte tillhör något speciellt politiskt parti. Han vill ifall han blir vald som Islands president förstärka folkets demokrati och använda den makt som Islands konstitution faktiskt säkrar presidenten.

Han refererade till bankernas kollaps och tiden efter kollapsen och menar att islänningarna förtjänar ett bättre liv än dagens och genom att nationen återtar makten över landets monetära system kan islänningarna bli kvitt det system som baseras på skulder och ständiga kriser.

Det skall bli spännande att följa presidentkampanjen, kandidaterna och sen valet i juni 2012.