fredag 24 augusti 2012

AKTA ER EU! Här kommer Vigdis Hauksdottir, Islands makrilldrottning!

Vigdis Hauksdottir ledamot Alltingi för Centern på Island
är en af landets största fighter mot byråkrati och korruption.
Hon står på den lillas sida i kampen mot orättvisor som nu
när EU rustar sig inför makrillkriget mot Island.

Islänningarna är glada över all den makrill som besöker ön i år. Islands makrilldrottning, Vigdis Hauksdottir, är parlamentsledamot för Centern i Alltingi med över tusen år demokratiska traditioner.
Hon står stark på Islands rätt att få driva ett ansvarsfullt fiske i landets fiskezon. Makrillen kokar i havet runtom Island i jakt på föda. Den äter upp många ggr sin egen vikt och blir så fin som de två som Vigdis Hauksdottir håller uppe på bilden.

Byråkraterna i EU fattar ingenting om att leva i ett hållbart samspel med naturen och baserar världens uslaste fiskepolitik på "historiska fångster". Det betyder att naturens resurser är som en tårta som skärs i bitar och ingen kan få annorlunda bit än tidigare eftersom kakan är statisk i storlek, form och smak. Men denna politik kommer ju från samma skrivbord som direktiven om att bananer och gurkor ska vara raka.

EUs fiskepolitik håller på att utarma livet i havet med eget överfiske på över 80% av fiskstammarna och utrotning på drygt 30%. Ändå har man mage att anklaga små länder som Island och Färöarna för "överfiske" när dessa ökar sin kvot p.g.a. ökat makrill i deras fiskvatten.

EU har ingen ensamrätt på fisk - allra minst inom andra länders suveräna fiskezoner. Men EU agerar precis som om de ensamma ägde all fisk och planerar nu landningsförbud och även att portförbjuda isländska och färöiska båtar i EUs hamnar. Och mer än så, EU skall upphäva den fria rörligheten mot en EES-avtalspartner genom att förbjuda all export från EUs medlemsländer till fisknäringarna på Island och Färöarna. 

Skärp dig Damanaki, ty nu kommer den förskräckliga Vigdis Hauksdottir från Island som fångar makrill som aldrig förr! 

Om EU vill börja sluta med överfiske kan de fråga Vigdis Hauksdottir och andra på Island hur man lever i en uthållig relation med naturens krafter som gör att man kan öka fångsten samtidigt som fiskstammen blir större. 

Det du madam Damanaki!

Forskning visar på 5,1 miljon ton makrill i N-Atlanten

Röda färgen är makrill den blåa sill
Enligt Morgunbladet har fiskexperter från Island, Norge og Färöarna inventerat fiskebestånden i N-Atlanten på fyra forskningsfartyg under perioden 1 juli til 10 augusti 2012. I dag avslutas projektet med redovisning på ett möte i Bergen där man går genom resultatet och analyserar informationen. Målet med forskningen var att kartlägga spridningen och storleken på makrillstammen samt andra fiskstammar i N-Atlanten. På bilden ovan visas makrill i rött, sill i blått och andra arter i lila färg.

Totalt uppskatta det nuvarande makrillbeståndet upp till 5,1 miljoner ton varav ca 1,5 miljoner ton är inom den isländska fiskezonen. Förra år mättes bara 2,7 miljoner ton och året innan 4,8 miljoner ton. Skillnaden kan förklaras med att i år utökades det undersökta havsområdet från 1.060 kvadratkilometer upp till 1.530 kvadratkilometer.

I en första rapport om forskningen säger att även om resultatet inte ingår i Internationella Havsrådets uppskattning på makrillstommens totala storlek då bekräftar forskningen makrillens enorma spridning och mängd i N-Atlanten. Äldsta makrillen reser längst i jakten på föda.

Den föda som makrillen mest äter fanns koncentrerat väster om Island där även makrillen var tätast. På andra områden var tätheten ungefär samma som senaste åren.

En sammanställning av forskningen väntas komma senare.


onsdag 22 augusti 2012

Jordskalv vid vulkanen Katla



Inte långt från Eyjafjallajökull (filmen ovan från senaste vulkanutbrott) finns den ena av Islands två vulkandrottningar: KATLA. Katla och Hekla är de två största vulkanerna på ön. Katla brukar sova i ca. hundra år innan den vaknar och spyr ut det som hon behöver innan hon lägger sig igen. 

Den senaste veckan har det varit några jordskalv i närheten av Katla, ett i går och ett i helgen följda av många småskalv. Det kan tyda på att Katla fyller på tanken före ett utbrott men ingen vågar säga något ännu eftersom Katla är helt oförutsägbar.

Jorden jobbar hela tiden.

tisdag 21 augusti 2012

EU-skitspridare på Island

En bonde har målat EU-flaggan på sin skitstänkare.


EU-debatten går högt på Island och majoriteten av Islänningarna är emot att gå med. Man är rädd om fisken och andra naturtillgångar.

Bönderna är starka motståndare till EU trots vackra löften om pengaregn i form av checkar från EU.

En bonde på östkusten på ön har hittat på att måla EU-symbolen på baksidan av sin skitstänkare (jag vet inte vad det riktiga svenska ordet är för denna tank, men skit sprider den på tunet).

Han sa till Morgunbladet att han tyckte att han på något sätt ville visa vad han tycker EU står för och då kom idén om skitspridaren. När skitspridaren står still ställer han den bredvid vägen så alla passerande kan se den skitiga EU-flaggan.

Det är turistsäsong på topp just nu på Island så risken är att rätt många gästande ser EU-skitspridaren och de lyckliga får se den i aktion som på bilden ovan.

måndag 20 augusti 2012

Aldrig fler på väg mot personlig konkurs på Island

Fler och fler privatpersoner kommer på obestånd på Island
Allt eftersom tiden går från bankkonkurserna år 2008 ökar konkurserna hos vanliga privatpersoner på Island. Nu kommer snart väldigt många att förlora arbetslöshetsersättning och tvingas gå till sociala myndigheter för att klara livet. Bilden ovan visar privatpersoner som har ett mycket svårt ekonomiskt läge och inte längre betalar sina lån på Island. Kurvan pekar rakt upp från 2008, från ca 16 tus till dagens 26 tus 7 hundra personer.

För vanliga människor som förlorade jobben till följd av bankkrisen har läget förvärrats hela tiden. En del i utvecklingen har varit den ovisshet som gällt konsumentlån och tidigare "valutakorgs"lån. Två ggr. har Högsta Domstolen dömt i sådana frågor og ena gången har regeringen och finansbolagen kommit med egna tolkningar som gått tvärs på domen. Detta har förvirrat lånemarknaden och underminerat betalningsviljan hos folk. En del har väntat och hoppats på positiva ändringar som uteblivit eller förhalats av långa processer och nu har många tröttnat på det hela och struntar i att betala av lån och skulder.

Sosserödgröna regeringen har lånat pengar och skuldsatt Island upp över öronen de sista tre åren på mer än 100 % av BNP. Skandalerna avlöser varandra inom finansvärlden på ön där de nya bankerna mer eller mindre driver stora delar av näringslivet i dag med en stor konkurrenssnedvridning till följd. Skötsamma företagare straffas medan slarvers får skulder avskrivna. Hela näringslivet haltar och regeringen ångar på med nya skatter som aldrig förr.

Islänningarna blir nog väldigt lyckliga när terrormadam Sigurdardottir slutar på jobbet som statsminister.