lördag 16 oktober 2010

Oppositionens förtroende 63 % större än regeringens


Enligt senaste Gallup undersökningen angående folks förtroende för banker, regering, Althingi, IMF m.fl. så har endast 10,9 % ett stort förtroende för regeringen medan 17,8% har ett stort förtroende för oppositionen vilket är 63% fler.

Folkets förtroende är i botten för bankerna, endast 3,1 % anser sig ha ett stort förtroende för bankerna. Förtroendet har sjunkit 32 % sedan en liknande undersökning gjordes i maj 2010. Förtroendet för Internationella Valutafonden har minskat med 31 % under samma period och endast 6,8% har ett stort förtroende för IMV.

Respekten och förtroendet för Althingi sjunker som en sten. Knappt 30% färre eller endast 7,5 % säger sig ha ett stort förtroende för Althingi nu jämfört med maj 2010.

86 % har litet förtroende för bankerna.

68-75 % har litet förtroende för regeringen, Althingi och IMV.

14,7 % har ett stort förtroende för pensionsfonderna (ökning med knappt 50 % jämfört med maj 2010).



torsdag 14 oktober 2010

Regeringen påstår att de jobbar för folket men när folket talar är det alltid fel

Regeringen köper tid med massa luftsnack med arbetsmarknadens partner, hemmens intresseorganisation och oppositionen angående "skuldsaneringsåtgärder" till barnfamiljer som några har så dyra huslån att upp mot 90 % av köpkraften går till ränta och amorteringar.

Detta är bara på låtsas som Självständighetslpartiet, Centern och Rörelsen har påtalat. Självständighetspartiet har vägrat komma till några sammanträden eftersom tanken aldrig varit samarbete över partigränserna såsom regeringen ger sken av nu när folk tröttnat och kastar ägg, filmjölk och grönsaker på ministrarna. I stället har regeringen konsekvent nonchalerat varje förslag från dessa partier, hemmens intresseorganisation och andra med idéer för folket under nästan två år.

Den "nordiska välfärdsregeringen" har konsekvent jobbat för att rädda skinnet på finansiärer - speciellt inom Baugurs intressesfär - för att dessa ska komma undan med det som kvar finns av stålar. Bankerna driver i stort sett största delen av näringslivet på Island. Konkursade bolag drivs med bankpengar. Med illojal konkurrens som vapen mot hederliga entreprenörer straffas dom och försätts i konkurs. Det friska som finns kvar äts upp och inga arbetsskapande investeringar görs.

Det är nästan som man upplever gamarnas slagsmål som vill stycka Island och bråkar om att kunna ta största biten av det som finns kvar.

Sigurdardottirs regering har deklarerat sig vara folkets regering men varje gång folket sagt sitt jfr. med Icesave folkomröstningen har regeringen gått emot. Nu när folk kräver regeringens avgång sitter den kvar. Det politiska läget på Island är explosivt tack vare ministrar som är fortfarande fasta i de konkursade finansfurstarnas kedjor. Korruptionen kommer snart att bli dyrare för Islänningarna än Icesave och den finansiella kraschen tillsammans.

Självständighetspartiet säger att regeringen har nått vägs ände och det enda att göra är att utlysa ett nyval. Samma säger Centern. Rörelsen har gått ett steg längre. I ett brev till presidenten tillfrågas presidenten att gripa in och upprätta en nödvärnsregering med extern personal som opererar tills nyval hålles. Alternativt utlysa nyval relativt snabbt.

Situationen är den att själva regeringen har blivit folkets främsta hinder för utveckling, arbete och möjligheten till ett egna liv.

Eva Joly slutar som konsult till Islands speciella åklagare

Eva Joly som har varit en mycket viktig resurs för Islands speciella statsåklagare efter den finansiella kraschen 2008 har slutat några månader i förtid på grund av sin kandidatur till Frankrikes president år 2012.

På en presskonferens i Reykjavik igår, sa hon, att förutom att vara en ledamot av Europaparlamentet, då tog arbetet med valförberedelserna all hennes tid. Men hon underströk att läget på Island hade utvecklats så pass långt att det inte var någon fara för undersökningarna eller kampen mot den ekonomiska brottsligheten.

I början hade statsåklagaren endast fem medarbetare som har i dag blivit sextio och räknas bli åttio vid årets slut. Hon lovade statsåklagare Olafur Thor Hauksson att hon alltid skulle vara tillgänglig för goda råd. Hon tyckte att arbetssättet med en utländsk konsult passade väl på Island eftersom Island är ett sådant litet samhälle och många befarar att vänskap och familjeband kan påverka utgången på undersökningar och straffpåföljder.

Statsåklagare Olafur Hauksson hoppas att de sista åtalen kan publiceras år 2014 och att det sista fallet hinner få en slutgiltig behandling i domstol åren 2015-2016.

Påfrestningen på domstolssystemet på Island är mycket tung och växer de kommande åren vilket i sin tur kräver att extra resurser tillförs domstolarna för att de ska hinna med alla fallen.



onsdag 13 oktober 2010

Jag förstår demonstranterna

Det sa den kända norsk franskan Eva Joly igår när hon passerade torget utanför regeringskansliet i Reykjavik. Där stod folk och slog med påkar i tomma tunnor som förde mycket oväsen med sig. Det hördes klart inne i kansliet och på presskonferensen efteråt såg både statsministern och finansministern tagna ut.

Regeringen har inte kommit med någon plan för att hjälpa de tusentals familjer som lämnades med ett skuldberg medan de som satte bankerna omkull fick avskrivna miljarder och går fria som om ingenting hänt. Folk har tappat tålamodet och vill få ett nyval. Men regeringen tänker uppenbarligen sitta så länge som möjligt.

Protesterna på landsbygden fortsätter med fulla hus på mindre orter. Många pekar på att de som är på landsbygden ska ta upp mot 80% av nedskärningarna medan kostnadsandelen är mellan 30-40%. Folk upplever detta som ett dråpslag från huvudstaden mot alla andra.

Ministrarna kan inte klandra någon förutom sig själva. Regeringen håller på att sänka nationen med lånade pengar från Internationella valutafonden. Från det hållet har det kommit en deklaration om att nu är det dags för hushållen att ta sitt ansvar för krisen. Statsministern skyllde på hushållen för att inte ha utnyttjat de möjligheter som finns för avdrag.

Efter förra måndagskvällens massiva demonstration utanför Althingi förväntade jag mig en större demonstration utanför regeringskansliet. Ca 50 -60 tal människor slog i tunnor och bland dem var en av Rörelsen parlamentsledamöter.

På frågan om hon skulle vara med och slå tunnor svarade Eva Joly: "Det är bra att det är en fredlig demonstration utan våld. Men jag har andra metoder som är effektivare för att uppnå resultat som jag använder."

Eva Joly ställer upp i presidentvalet i Frankrike år 2012. Hon är en speciell konsult till statsåklagaren på Island som jagar ekonomiska brottslingar.

måndag 11 oktober 2010

Först var det David, nu är det Althingi, politikerna och "fyrpartierna".

Det är märkligt att se hur den Isländska regeringen försöker gömma sig bakom oppositionen nu när folks tålamod är slut på allt tomt prat.

Innan regeringen tillträdde - när Socialdemokraterna bröt samarbetet med Självständighetspartiet, då blåste man under med Baugurs media mobbningen av Islands förra statsminister, dåvarande Riksbankschef, David Oddsson. Med 80% av medierna på Island mot sig - medier som ägdes av Jon Asgeir Johannesson - blev det till slut omöjligt för David Oddsson att göra sig hörd eller citerad på ett korrekt sätt i media. Nu efteråt - när det visat sig att Jon Asgeir är Islands största skalbolagsdirektör genom tiderna - kan man bara ana orsaken till hans mediastrategi: tysta ned alla röster mot sig och sitt imperium för att kunna plundra banker och företag i lugn och ro. Kanske är projekt Tornedo att tömma Glitnir Bank bara ett underprojekt i det verkligt stora projektet: plundra Island.

Hur som helst - David Oddsson var då orsaken till allt ont i världen och man lyckades peta ned honom tillsammans med annars en mycket duktig bankledning i Islands Riksbank. Nu när David inte innehar något officiellt ämbete för staten kan man inte längre hänga ut honom som världens syndare. I och för sig har man jagat hans efterträdare Geir Haarde som blev statsminister efter David. Jag hoppas att åklagaren hittar lika många orsaker till att få Geir Haarde fälld som David, d.v.s. noll.

Nu när den vilsna rödgröna sosseregeringen inte längre kan skylla på David Oddsson när folk slår tunnor utanför Althingi, försöker man skylla på att Althingi är så dåligt, därför att politiken har sjunkit så lågt och att allt är de gamla "fyrpartiernas" fel.....

Jag upplever det bisarrt att höra parlamentsledamöter och arbetande politiker tala ned Althingi och politikeryrket på detta sätt. Kanske har sossarna redan gett upp till den graden att det inte gör någonting att när de själva försvinner från makten att Althingi och politiken på Island försvinner samtidigt. Det gäller att bränna ned marken efter sig totalt så ingen annan kan plocka upp något matnyttigt.

Det är starkt och mycket väl gjort av Självständighetspartiet att bryta bladet nu och vägra vara med i regeringens skådespel som inbjöd oppositionen till "förhandlingar" efter massmötet i måndags när Althingis byggnad färgades av ägg och filmjölk.

Jag har skrivit det tidigare, Island behöver ledamöter som håller huvudet högt i försvar för demokratin, parlamentet och Islands statsskick.

Det kan man inte klandra regeringspartierna för att göra. Jag tror att regeringen kommer att bokstavligen kastas från makten av det isländska folket om statsministern inte har vett att självmant lämna in nyckeln så presidenten kan utlysa ett nyval.

Det Isländska folket vill få bättre representation på Althingi och helt riktigt görs det på det sättet att människor som statsminister Johanna Sigurdardottir och andra ministrar som varit lika mycket involverade i Baugurs smutsiga pengar som hon, lämnar Althingi.

Vi får se vad tisdagen den 12 oktober 2010 har att säga.



söndag 10 oktober 2010

Vad händer tisdagen den 12 oktober?

På Island förbereds en massiv demonstration utanför Regeringskansliet nästa tisdag. På Facebook uppmuntras folk ta ledigt från jobbet för att demonstrera mot regeringen. Bilder visas på tunnor med bilden av Johanna Sigurdardottir klistrade på utsidan som folk skall slå mot för att skapa oväsen och få utlopp för sin vrede mot alla nedskärningar.

I en undersökning gjord nyligen framgick att över 50 % av de tillfrågade vill få nyval omgående för att kunna rösta fram en ny regering. Om inte regeringen avgår självmant hörs det röster som vill att presidenten upplöser parlamentet och tillsätter en utomparlamentarisk regering. Det har inträffat tidigare i Islands historia, år 1942.

Tisdagen den 12 oktober 2010 kommer att bli händelserik. Mer om det senare.

Islands president – ett föredöme för EU:s ledare

Islands president, Hr. Olafur Ragnar Grimsson, intervjuades i Bloomberg tv för inte så länge sedan och sa då i samband med Icesave-konflikten att

"Det är en klar policy hos EU att staten inte ska stötta privata banker. Vi vill inte ha ett system där bankerna kan ta vinsten när det går bra men lämna skulderna hos skattebetalarna när det går dåligt." Han nämnde vanliga människor som bönder, fiskare, sjuksköterskor, lärare och läkare som inte skulle behöva drabbas av att en privat bank går omkull.

Här refererar presidenten till EU:s direktiv om sund konkurrens som förbjuder staten att gå in och snedvrida konkurrensen med subventioner till privata företag. Han hänvisar till EU:s direktiv om gränsöverskridande finansiell verksamhet och insättarnas garantifonder.

Det vore önskvärt att EU:s ledare kunde prata lika tydligt som Islands president i dessa för vår tid ödesdigra frågor. Då kunde EU:s ledarna kanske inse att både UK och Holland har brutit mot reglerna genom att ta sina skattebetalares pengar för att lösa ut strandsatta Iceve-kontohavare i deras länder. UK täckte förlusten till 100% och Holland upp till 100 tus €. Den högsta garanterade ersättningen enligt direktiven var då ca 20 tus €.

För att förstå Islänningarnas omröstning om Icesave, som presidenten stod upp för och möjliggjorde på konstitutionell grund, måste man förstå att UK och Holland ensidigt skickade kostnaderna för sina beslut på en räkning till de isländska skattebetalarna. Klart att Islänningarna inte ska stå för UK och Hollands regeringars missöden.

Att Islands nuvarande utrikesminister sen fortsätter att lova till höger och vänster att Island skall betala av "skulden" – som inte existerar – får stå för honom själv. Och gruppen av anhängare till utrikesministern blir tunnare med varje dag som går.