fredag 22 februari 2013

Misstroendeförklaringen drogs tillbaks

Thor Saari ångrade sig och drog tillbaks misstroendeförklaringen
Den levde inte länge. Misstroendeförklaringen mot Islands regering. Enligt Thor Saari, Rörelsen, så ville regeringen att omröstningen skulle äga rum i dag när en del parlamentsledamöter är bortresta och sannolikheten större för att regeringen skulle vinna. Därför återkallade han förslaget men säger att "möjligen" kommer han till baks.

Jag hoppas bara att han inte menar efter valet till våren. Då är nämligen sannolikheten ganska stor att Thor Saari inte längre är parlamentsledamot på Alltingi.

onsdag 20 februari 2013

Misstroendeomröstning mot Islands regering nu på tisdag


Enligt Morgunbladet kommer Thor Saari hos Rörelsen att lägga fram förslag om misstroendeförklaring mot Islands regering om knappt en vecka. Främsta anledningen är den att Rörelsen tycker att regeringen sviker i fråga om att genomföra förslaget till en helt ny konstitution för Island. Rörelsen har hållit regeringen vid liv genom stöd hitintills i hoppet att få den nya konstitutionen genom parlamentet men tiden har sprungit iväg speciellt efter alla synpunkter och kritik mot förslaget från utomstående experter m.m.

Misstroendeomröstningen beräknas ske nästa tisdag och blir den bifallen så kommer parlamentet att entledigas den 28 februari. Fram till valet den 13 april kommer en nationell samling att regera tills en ny rättmätig regering tillträder.

Oppositionen har inga problem med att stödja förslaget.

Reykjaviks borgmästare påstår att lagliga haschzoner skapar nya jobb

Jon Gnarr borgmästare, Reykjavik
I nästa val kommer Jon Gnarrs saga med största sannolikhet att sluta. Många invånare i Reykjvik kan då andas lättare. Denna tidigare skådespelare blev vald till borgmästare på riktigt när han spelade in en film om valet. I filmen (och i verkligheten) bildade han skojpartiet "Bättre framtid" som ställde upp i valet. Ingen blev mer förvånad än Jon själv när partiet fick såpass många röster att partiets plats i kommunfullmäktige var försäkrad.

I Morgunbladet i dag kritiserar Marta Gudjonsdottir från Självständighetspartiet Jon Gnarrs uttalande på kommunmötet i Reykjavik i går, där Jon Gnarr sa bl.a. att haschfria zoner och ställen vore bra för Reykjavik och skulle skapa nya arbeten.

Marta är starkt kritisk till borgmästarens uttalande och menar att "när borgmästaren uttalar sig på det sättet då väger det tyngre än om någon annan säger det. Vi tar det seriöst när borgmästaren uttalar sig på kommunens möten," säger Marta.

Jon Gnarr har tidigare berättat om eget narkotikamissbruk men verkar inte ha bättre omdöme än att isländska ungdomar i Reykjavik skall involveras i romantisering av och missbruk av cannabis.

Elva domare vid Islands Högsta Domstol varnar Alltingi för undermåligt arbete

Aftur á forsíðu

Elva domare vid Islands Högsta Domstol har skickat ett brev till Alltingi med uppmaningen att respektera och följa sedvanliga arbetsrutiner angående planen på en helt nya konstitution som vänster regeringen försöker forcera genom parlamentet trots varningar från nästan alla delar av samhället. Enligt Morgunbladet varnar domarna för kortsiktigt tänkande i grundlagsfrågan och påminner om tre viktiga faktorer vid konstitutionellt ändringsarbete: 

"Ett professionellt arbetssätt, att kunskaperna hos de visaste människorna kommer till rätta samt att varje förändring skall göras i en så bred samstämmighet som någonsin är möjligt."

Domarna påpekar att de planerade ändringarna är mycket radikala samt att en riktig konsekvensanalys ännu inte har genomförts. Den begränsade debatten har tydligt visat att förslaget innebär "många faror för ett demokratiskt statsskick."

"För att Alltingi förmår leverera enligt sin konstitutionella roll då är parlamentet förpliktigad att ha ett oberoende förhållningssätt till förslaget. Noggranna förberedelser och bred samstämmighet behöver säkras före en överenskommelse om en ny konstitution för republiken. Detta är till stora delar bristfälligt. Vi uppmanar parlamentsledamöterna att arbeta fram ett bättre underlag."

Berglind Svavarsdottir
Björgvin Thorstensson
Jakob R. Möller
Karl Axelsson
Kristinn Hallgrimsson
Ragnar H. Hall
Reimar Petursson
Sigurdur G. Gudjonsson
Thorsteinn Einarsson
Thordis Bjarnadottir
Thorunn Gudmundsdottir