En kommitté hos Altingi har efter mycket om och men lagt fram förslag till åtgärder på grund av tidigare rapport från Altingi om bankkrisens orsaker. Den nya kommittén som är sammansatt med representanter från alla partier, fick uppgiften att summera analysen av kraschens orsaker och föreslå åtgärder till förbättringar.
Förslagen presenterades i lördags på Island och innehåller översyn över snart sagt hela administrationen på Island, från ministrar och regering till parlamentsledamöters sätt att jobba.
Även om kommittén är enig i frågan om att bankkraschen huvudsakligen orsakats av ansvarslösa finansmän och skalbolagsdirektörer, då får Altingi ta mot svidande kritik för beroendeställning mot finans och regering. Detta ledde till häftiga debatter på Island - speciellt inom S, om man skulle väcka "Landsdomstolen" till liv för första gången på Island. Landsdomsstolen är en speciell domstol som är tänkt att åtala och döma ministrar för tjänstefel i arbetet.
S-bråket gäller ifall tre eller fyra ministrar skall åtalas. S har splittrats i frågan eftersom två är deras egna ministrar, dvs. f.d. utrikesminister Ingibjörg Sólrún Gísladottir och f.d. handelsminister Björgvin Sigurdsson. De övriga ministrarna är Självständighetspartiets f.d. statsminister Geir Haarde och f.d. finansminister Árni M. Mathiesen. Det S inte kan enas om är ifall tre eller fyra ministrar skall åtalas. Blir det "bara" tre faller Björgvin Sigurdsson S bort.
Bjarni Benediktsson Självständighetspartiets ledare säger i dagens Morgunblad att han är mer övertygat nu än tidigare att ministrarna är oskyldiga. Självständighetspartiet står inte bakom åtal på de tidigare ministrarna.
Brynjar Nielsson domare i Högsta Domstolen säger att han är förvånad över att ledamöterna i Altings kommitté föreslår Landsdom över tidigare ministrar eftersom lagen är föråldrad.
Margret Frimannsdottir, f.d. ordförande i S parlamentskommitté som nu är chef för Islands enda stora och riktiga fängelse som kallas för den "Lilla - lavan", blåser på kommitténs slutsatser och menar att det inte är förenligt med en rättsstat att följa en föråldrad lag. Hon sa i tv-intervju att ministrarna hade ingen juridisk status som "misstänkta" och om processen skulle gå vidare kommer den att avslutas i en internationl domstol för mänskliga rättigheter.
Jag som är bosatt i Sverige tycker att det är märkligt att skynda på att straffa politiker när inte de riktiga skurkarna dragits inför dom och fått sina straff. Men detta är typiskt för Socialdemokraterna och de vänstergröna på Island att skylla allt på Självständighetspartiet. Men tydligen är S inte helt överens att man ska handskas jämlika med folk från olika partier. S vill nog bara ha makten själva och fängsla alla politiska motståndare.
Hitintills har denna strategi inte riktigt fungerat. Folket sa nej till Icesave och åklagaren vägrade åtala S politiska fiende nummer ett: David Odsson, f.d. statsminister och ordförande i Självständighetspartiet.
S som har förlorat kampen om EU på Island håller sig desperat fast i ministerstolarna och försöker undvika sitt oundvikliga öde, nämligen att lämna regeringsställningen.