söndag 27 november 2011

Kinesen Huang Nubo får inte köpa 300 kvadratkilometer mark på Island

Ögmundur Jonasson, inrikesminister, Island
Enligt isländsk lag får inte utlänningar utanför EU äga stor andel mark på Island. Kinesen Huang Nubo ville köpa 300 kvadratkilometer land nästintill ödemarken på Island. Enligt honom tänkte han bygga en golfbana och turistcentrum där. En investering på hundratals miljoner svenska kronor enligt många bedömare en helt meningslös investering om ändamålet är det som Huang Nubo anger. Många menar att Huang Nubo som påstås ha varit en högt uppsatt tjänsteman i Kommunistpartiet i Kina inte kunnat bli så rik som han påstår utan inblandning av Kinas högsta ledning. Därför menar många att det kan finnas andra motiv bakom den tänkta investeringen än enbart att bygga en golfbana. Det som oftast nämns i sammanhanget är den globala uppvärmningen och spekulationer i att sjöfart kan inledas i Nordhavet norr om Sovet, från bl.a. Kina till Europa. Den rutten spar många transportdagar och det blir avsevärt billigare att transportera varor den vägen än den rutt som i dag används .
Huang Nubo fick inte köpa en del Island
Huang Nubo hade ansökt om undantag från lagen men fick nu i veckan reda på beslutet som Islands inrikisminister, Ögmundur Jonasson, tog i veckan. Det blir inget undantag.

Huang Nubo sa om beslutet att det råder en stor del fördomar och dubbelmoral utomlands för kineser:

"Länder i Väst vill att vi öppnar marknaden i Kina men stänger sina egna när kineser vill investera."

Huang Nubo tänker fortsätta hitta länder för investeringar i Norden och nämner Sverige och Finnland som alternativa länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar