torsdag 23 december 2010

God Jul och Gott Nytt År tillönskas mina läsare


Vintern håller Skandinavien i sitt grepp, det är kallt men obeskrivligt vackert tycker jag. Köldrekord sätts på Island och i Sverige.

Syftet med mitt bloggande är att förmedla information om Island till Sverige. Jag började med bloggen eftersom Expressen och Aftonbladet inte ville publicera rättelser på deras Icesave-artiklar.

Länge har svensk media helt okritiskt förmedlat UK och Hollands beskrivning av grunden till deras Icesave-krav på den isländska staten. Jag hoppas att jag kan delvis motarbeta denna skeva verklighetsbild.

Islands regering är hängd upp på sin EU-ansökan och förmår inte förmedla det isländska folkets ståndpunkt som resolut sa NEJ till att betala för privata bankers konkursskulder. Island följer EES-avtalet - speciellt artikel  94/19 EC om insättares garantifonder och gränsöverskridande bankverksamhet. Där finns inget ansvarstagande för staten att gå in när garantifondens pengar tar slut.  UK och Holland gör allt för att hindra att saken avgörs i en domstol men kräver betalning av en "skuld" som deras politiker är upphovsmän till enligt beslut som Island har ingenting med att göra.

Tack vare Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson har nationens röst hörts utomlands.

Fortsättning lär följa lika säkert som dagen nu går mot ljusare tider.

Jag önskar alla läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!




Riksbanken på Island trixar med siffrorna

Enligt Morgunbladets affärstidning i dag har Islands Riksbank drastiskt ändrat grundläggande siffror om Islands skulder på ett år. 

För ett år sedan publicerade Riksbanken siffror där Icesave - krav inräknades och då var Islands utlandsskuld ca 1.450 miljarder ISK. Nyligen publicerade Riksbanken liknande siffror och plötsligt minskade skulden till 368 miljarder ISK. Det är endast 24,5% av Islands BNP. Verkligheten är dock en helt annan.

Dessa nya siffror medför fler frågor än svar på hur Riksbanken räknar. Exempelvis räknas företag som idag är i händerna på utländska kravägare som "ägor". På så sätt fixar banken fram en stor summa som sedan dras från skulderna. Vips sänks Islands statsskuld utomlands till bara 24,5% av BNP.

Tidningen har räknat att Islands "ägor" inte ens kan uppnå hälften av det Riksbanken räknar med.  Isländska staten har skulder som motsvarar ca 110% av landets BNP. Tidningen pekar på att export/import som på pappret visar ett överskott på 138 miljarder ISK under årets första tre kvartal förblir ett underskott på knappt 152 miljarder ISK när hela penningflödet tas med i räkningen. Då tas hänsyn till ränteavbetalningar och aktieutdelningar till intressenter utomlands. Således har Islands ekonomi faktiskt krymt 13,7 miljarder ISK under årets första tre kvartal och hela 145 miljarder ISK samma period förra året.

Tidningen menar att Islands verkliga statsskuld utomlands kan vara ca tre gånger större än Riksbanken uppger och ifrågasätter kraftigt Riksbankens sifferkonst. Tidningen har noggrant genomgått siffrorna och medger att Morgunbladets siffror är försiktigt räknade så den verkliga statsskulden kan vara mycket högre.

Räknas de fallna bankerna med som görs i en av räknemodellerna blir Islands utomlandsskuld när "ägor" avräknats ca 9.297 miljarder ISK. Det är 620% av Islands PNP och det högsta i Europa.

Islands regering i förtroendekris


Björn Bjarnason
f.d. justitieminister Självständighetspartiet

Björn Bjarnason tidigare justitieminister, Självständighetspartiet, har en egen hemsida där han kontinuerligt skriver artiklar, publicerar tal och debattartiklar och tom. håller en dagbok.

Jag har haft förmånen att få träffa Björn Bjarnason ett par gånger och kan bara styrka att han är en ödmjuk person, en mycket kunnig och kompetent politiker, en av Islands allra bästa. Hans analyser är alltid noggrant faktabaserade, detaljrika och jordnära.

Björn är son till tidigare statsminister Bjarni Benediktsson, ordförande i Självständighetspartiet.

Nyligen skrev Björn på sin hemsida om de senaste opinionsundersökningarna gjorda av marknadsinstitutet MMR angående folks uppfattning om politikerna och de politiska partierna på Island.
Enligt undersökningen har stödet för regeringspartierna rasat från 58% i april 2009 när parlamentsvalet hölls till dagens dryga 37%. Nästan hälften av väljarkåren i fjol har övergivet regeringen. Inte oväntat drar Björn den slutsatsen att Johanna Sigurdardottir och Steingrimur Sigfusson har totalt misslyckats förvalta det förtroende väljarna gav dem i valet.

I undersökningen ställdes frågor till deltagarna angående vilket parti hade deras förtroende att leda utvecklingen inom olika specificerade områden. I ca 85% af svaren nu har deltagarna störst förtroende för Självständighetspartiet.  I april mätningen hade deltagarna störst förtroende för regeringspartierna inom samtliga områden.

Socialdemokraterna får aldrig högst förtroende. Exempelvis litar 33,5% mest på Självständighetspartiet att leda förhandlingarna med EU men 28,9% litar mest på Socialdemokraterna vilket är enskilt högsta förtroendesiffran för S.

Tabellen ser ut enligt följande inom de områden Självständighetspartiet leder:


Förtroende i %
Återuppbyggnaden av näringslivet: 46,7% Självständighetspartiet, 17,5% Socialdemokraterna, 9,1% Centern, 7,3% VänsterGröna.
Ekonomin generellt: 41,4% Självständighetspartiet, 17,6% Socialdemokraterna, 11% Centern, 10,5% VänsterGröna.
Minskning av arbetslösheten: 43,3% Självständighetspartiet, 17,5% Socialdemokraterna, 10,7% VänsterGröna, 8,8% Centernr.
Utbildning: 35% Självständighetspartiet, 21,4% VänsterGröna, 17,4% Socialdemokraterna, 7,8% Centern.
Nyttjande av naturresurser: 29.5% Självständighetspartiet, 25,2% VänsterGröna, Socialdemokraterna 13,8%, 9,5% Centern.
Skatter: 46,9% Självständighetspartiet, 15,4% Socialdemokraterna, 10,8% VänsterGröna, 8% Centern.
Lag och ordning: 37,4% Självständighetspartiet, 18,6% Socialdemokraterna, 13,6% VänsterGröna, 7,6% Centern.
Invandring: 30,6% Självständighetspartiet, 20,3% Samfylking, 16,6% VänsterGröna, 8,9% Centern.
Icesave: 32,1% Självständighetspartiet, 17,1% Socialdemokraterna, 15,2% Centern, 12,4% VänsterGröna.
Medlemsförahandlingar med EU: 33,5% Självständighetspartiet, 28,9% Socialdemokraterna, 9,7% VänsterGröna, 9,5% Centern.

Om det vore val i dag skulle rösterna fördelas enligt följande: 
Självständighetspartiet 40,4%  - skulle få 26 ledamöter på Alltingi mot dagens16. (30,8% april 2009, 36,4% februari 2010).
Socialdemokraterna 20,9% - skulle få 13 ledamöter på Alltingi mot dagens 20. (31,9% april 2009, 23,1% februari 2010).
VänsterGröna 16,4% - skulle få 10 ledamöter på Alltingi mot dagens15. (27,7% april 2009, 26,5% februari 2010).
Centern 14,7% - skulle få 9 ledamöter på Alltingi mot dagens 9. (9,6% april 2009, 14% februari 2010).
Rörelsen 7,6% - skulle få 5 ledamöter på Alltingi mot dagens 3. (första mätningen gjord nu).

Enligt undersökningen får Självständighetspartiet och Centern tillsammans 55,1% av rösterna - dvs. en egen majoritet på Alltingi med 35 ledamöter jämfört med dagens 25 ledamöter. Regeringspartierna går kraftigt bakåt, endast drygt 37% av rösterna och 23 ledamöter mot dagens 35.
Björn Bjarnason skriver att statsminister Johanna Sigurdardottir trots förtroendekrisen inte kommer att lämna sin post förr än Socialdemokraterna vågar röra hennes ställning som partiordförande. Hon ställer inte upp till kommande parlamentsval.