lördag 15 september 2012

Island kunde devalvera kronan – det kan inte länder med euro

Ökade beställningar från utlandet till skeppsvarvet Akureyri

Ingolfur Arnason, Islands första viking, vakar över huvudstaden Reykjavik
Tack vare kronan börjar vissa näringar återhämta sig efter bankkraschen 2008. Här ett inslag i BBC


EU fortsätter resan mot avgrunden

Skönt att deklarera stöd till Island i makrillfrågan

Nigel Farage partiordförande
Självständighetspartiet UK
Enligt Morgunbladet på Island i dag så säger Nigel Farage som är ordförande för UK Independence Party att det känns skönt att deklarera stöd till Island i makrillfrågan.

"Brittiska självständighetspartiet erkänner inte EU:s rätt till lagstiftning och därför röstar vi mot alla lagförslag av EU-kommissionen."

Farage tillsammans med åtta andra ledamöter från partiet hos Europaparlamentet röstade mot lagen om straffåtgärder mot stater som EU menar håller på med ohållbart fiske. Lagen är grund för EUs planerade handelsblockader mot Island och Färöarna i makrilltvisten.

"Speciellt i detta tillfälle är det skönt att kunna deklarera stöd till Islänningarna som en oberoende nation med självbestämmanderätt och nationens självklara och oåterkalleliga rätt att fiska inom egen laglig fiskzon" säger Farage till Morgunbladet.

Nigel Farage lade till, att parlamentsledamöterna beklagar EUs försök att få makt på Island: "genom blandning av finansiering, diplomatiska knep och hänsynslösa hotelser."

torsdag 13 september 2012

Thank you Mr. Nigel Farage!

Islandsvännen Nigel Farage röstade mot
EUs sanktioner mot Island och Färöarna
Endast elva av Europaparlamentets 677 närvarande ledamöter röstade mot förslaget att tillämpa handelshinder mot Island och Färöarna för att tvinga dem att acceptera EU:s skambud på 10% av makrillkvoten. 

EU tror sig ensamt kunna diktera de kvoter som rekommenderas av Internationella havsforsknings rådet (ICES). EU erbjuder Island, Färöarna och Ryssland att dela på 10% men tänker själv ta 90% tillsammans med Norge. Nu skall som sagt Islänningar och Färöingar få lära sig att EUs erbjudanden är för goda för att kunna tacka nej. 

Själva överfiskar EU över 80% av fiskstammarna i EUs fiskezon och 30% är utrotningshotade. 

Hur som helst, här kommer namnen på de elva hjältarna som vågade gå mot strömmen igår:

Fransmannen Philippe de Villierse, Italienarn Magdi Christiano Allam och följande nio Britter: John Stuart Agnew, Marta Andreasen, Godfrey Bloom, John Bufton, Derek Roland Clark, William Dartmouth, Nigel Farage, Roger Helmer och Paul Nuttall.
Sju ledamöter la ned sina röster: Amelia Andersdotter Sverige, Charalampos Angourakis och Georgios Toussas från Grekland Andrew Henry William Brons och Nick Griffin från UK och Morten Løkkegaard och Jens Rohde frá Danmark.  
Tack till alla er som visade civil kurage och stod mot en växande mobbningskultur.

Input från USA, hur ser det ut i Sverige?


EU visar musklerna, tror sig ha ensamrätt till makrillen

Makríll.
EU vill  straffa  Island och  Färöarna till "förhandlingar"!

I går röstade Europaparlamentet med 659 röster mot 11 (7 var frånvarande) att tillämpa straffåtgärder mot stater utanför EU som EU menar driver ohållbart fiske. Rådet kommer att ratificera beslutet inom kort och då står inget i vägen för att EU kan häva de fyra rörliga friheterna dvs. det fria flödet av varor, tjänster, pengar och folk med en EES avtalspartner. 

Enligt planen kommer EU att förbjuda landning av fisk från Island och Färöarna i EUs hamnar och kan på sikt hamnförbjuda båtar som seglar under Isländsk och Färöisk fana. På längre sikt kommer EU att lägga en handelsblockad mot export av varor och tjänster från alla medlemsstater i EU till fisknäringarna på Island och Färöarna.

EU menar att Island "överfiskar" makrillen eftersom Island gått upp från knappt 400 ton år 2005 till årets ca 147 tus ton. EU-kommissionen har lyssnat till främst irländska och skotska rederirepresentanter som anklagar Island och Färöarna för att "ta makrillen från dem ." EU agerar på grund av regeln om "historiska fångster" som i inget tar hänsyn till naturens egna lagar och förändringar. Enligt EU är naturen en kaka som kan skäras i bitar och alltid delas ut i samma storlek med samma smak till samma deltagare som tidigare. Denna regel kommer från samma skrivbord i Bryssel som direktivet om den raka bananen och gurkan.

Sanningen är den att makrillen har förflyttat sig norrut i jakt på föda och på grund av varmare hav. Den har nu bosatt sig runt Island och lägger rom där. Enligt isländska havsvetenskapsmän hos Hafrannsoknarstofnunin som nyligen tillsammans med vetenskapsmän från Färöarna och Norge så finns ca 1,5 miljoner ton makrill inom den isländska fiskzonen. Sammanlagt uppskattas makrillstammen i N-Atlanten uppgå till över 5 miljoner ton. 

Enligt Islands ansvarsfulla och hållbara fiskeregler delar Hafrannsoknarstofnun ut förslag på kvoter som myndigheten och fisknäringen brukar följa. Det är således de isländska vetenskapsmännens slutsats som nu som alltid ligger till grund för Islands hållbara fiske och ger Island en laglig kvot i egen fiskzon på ca 147 tus ton makrillfiske. Jämfört med den nu kända mängden kan man t.o.m. öka kvoten något.

EU däremot tar ingen notis av de isländska vetenskapsmännens resultat eller de nya makrillundersökningarna. Istället lyssnar Maria Damanaki på rederier på Irland och Skotland som vill få större kvot tilldelad från EU.

EU kastar sten i ett glashus. Enligt EU själva överfiskar man 80% av fiskstammarna med över 30% utrotningshotade inom EUs fiskzon. När EU anklagas för rånfiske i Väst-Saharas fiskzon säger man att det inte går att sluta med fisket eftersom "över 100 spanska trålare måste då tillbaks till EUs fiskvatten där allt är redan uppfiskat."

Klart att EU har muskler att knäcka små stater som Island och Färöarna. Island får söka sig annat för att hitta handelspartners och EUs handelsförbud mot Island och Färöarna kommer att drabba konsumenter inom EU som då inte kan handla och äta den kvalitetsfisk som kommer från isländska vatten. 

Märkligt att förbjuda handel med fisk och produkter till fisknäringen på Island som är en EES-avtalspartner. EES-avtalet togs fram för att "säkerställa" den fria rörligheten.

Tyvärr är jag rädd för att vi får se mer av sådana mobbningsfasoner från byråkraterna i Bryssel. När de får som de vill kommer den medeltida solen i slutändan att åter skina fint i dagens Europa som då blir som på 1400-talet.

Demokratins röst i en mörknande omgivning

tisdag 11 september 2012

Finansbudgeten en förolämpning mot företagen på Island

Finanspropositionen innehåller massiva skatteökningar
på Islands företag det kommande året
Islands näringslivsorganisation är inte nådig mot regeringen efter att ha läst finanspropositionen som lämnades fram på Alltingi idag.

Regeringen börjar med att riva upp grunden för avtalen med isländska LO genom att helt sonika höja försäkringsavgifter som låg fasta i kollektivavtalet. Dessutom kommer skattehöjningar på löpande band:

"Utan varning trefaldigas momsen på övernattningar och det kommer att välta turistnäringen omkull nästa år. Avtal med utländska företag i resebranschen slåss i spillror och näringen kommer att ha svårt att stå under kostnaderna av den internationella marknadskampanjen som myndigheterna stöttade. Att sedan höja skatten på hyrbilar är ytterligare ett slag mot turistnäringen" går att läsa i Islands näringslivsorganisations utlåtande.

Då är man mycket kritisk mot ständiga skattehöjningar på finansbolagen och påpekar att i slutändan är det kunderna som får betala skattehöjningarna i form av högre räntor och avgifter.

Ökade skatter på mat har betytt 800 miljoner fler isländska kronor i statskassan men kostnaderna forslas direkt vidare ut i matpriserna som konsumenten betalar. Då blir skatten på fisknäringen tre gånger så stor som förra året och även där har man brutit mot tidigare överenskommelse med näringslivsorganisationerna.

Det påpekas att de ökade inkomsterna till staten kommer inte att användas för folkets bästa utan läggas på populistiska projekt inför valet 2013.


Inte alla kom till domkyrkan

Polisen lärde av fjolårets äggkastning och flyttade ut kravall
staketet ut på torget Austurvöllur

Islands President Hr. Olafur Ragnar Grimsson och Islands biskop
Agnes M. Sigurdardottir går från domkyrkan till Alltingi, denna gång
utan flygande ägg.
Islands finansminister Oddny Hardardottir kom inte till dagens gudstjänst i Domkyrkan som brukligt är när Alltingi är öppnat efter semesterledigheten. Hon förklarade det med att hon fortfarande var rädd efter fjolårets våldsamma ceremoni där parlamentsledamöter och ministrar fick huka sig för flygande ägg och tomater från arga människor på torget framför Alltingi.

Polisen hade dock i dag flytta staketet nästan till mitten av torget vilket många uttryckte sin avsky över. Men polisen sa att de måste skydda Alltingis ledamöter och de höga gästerna så inte samma sak som äggkastningen fjol skulle upprepa sig.

Men i dag verkade det inte som någon äggkastare fanns bland publiken. Det hela löpte i fridens tecken förutom då parlamentsledamöterna som skolkade vid gudstjänsten. Det var nämligen flera än fru finansminister som valde att avstå. Det ryktades att en annan socialdemokrat, Robert Marchall, skröt med att han suttit på café istället för att gå i kyrkan. Några andra - troligen sossar - skolkade från gudstjänsten.

Sen frågar sig dessa skolkare varför folk tappar förtroendet för Alltingi.


Presidenten erbjuder hjälp att återställa Alltingis förtroende

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson
I dag inledde Alltingi sin 141 session med en högtidlig ceremoni där Islands president öppnade sessionen. Ceremonin började med en gudstjänst i domkyrkan bredvid Alltingi i centrala Reykjavik. Närvarande var förutom parlamentsledamöterna även ambassadörer og representanter för andra stater.

I sitt öppningstal sa Hr. Olafur Ragnar Grimsson bl.a. att Alltingi alltid haft en enastående plats i landets historia som nationens äldsta institution och tillika ledande i kampen för nationens befrielse och för självbestämmande och demokrati.

Presidenten refererade till ordspråket "Med lag skall land byggas" och sa att alla skall vara lika inför lagen och lagen måste respekteras om det civiliserade samhället skall kunna frodas.

"Därför är det mycket viktigt för oss alla, nationen och nationens institutioner, att nu den kommande vintern ta tag i Alltingis problem för att hitta lösningar och stärka förtroendet hos allmänheten."

"På mina resor runt om landsdelarna i diskussioner med tiotals tusen Islänningar förstod jag att den tunga våg växer och på de sista dagarna inför presidentvalet var tyngden såpass att problemen med Alltingi var det största diskussionsämnet. Överallt frågade man: Vad kan göras?"

"Därför är det min plikt efter valet och min goda vilja att erbjuda min hjälp för att på nytt förstärka Alltingis respekt och förtroende hos nationen.." sa presidenten.

"Det är allas vår plikt som väljs till förtroendeposter att förenas i uppgiften att Alltingi igen får den status som nationens äldsta institution och samhällets demokratiska traditioner förtjänar."

Presidentens tal på isländska finns här.