onsdag 24 april 2013

Kan bli största skräll för sittande regering i Europa sedan andra världskriget

Olafur Hardarson professor

På lördag går Islänningarna til val och väljer vilka som skall bli riksdagsledamöter i det anrika Alltingi. Alla opinionsundersökningar visar på stora rörelser, den största på flykt från socialdemokrater och vänster gröna.

Professor Olafur Hardarson säger att upp mot hälften av väljarna kommer att rösta på ett annat parti nu än de röstade på i senaste val. Regeringspartierna förlorar stort, så stort att det kan bli ett rekord i Europa under efterkrigstiden.

På ett öppet möte i Islands universitet 24 april under rubriken "Hur bär sig väljarna åt?" diskuterades dessa stora svängningar. Rekord många nya partier ställer upp i valet och sammanlagt har väljarna 15 partier att välja mellan.

"Nya partier erhåller 25% av rösterna enligt opinionsundersökningar och Centerpartiet ökar med 12%. Sammanlagt är svängen 37% som är mycket mera än vi tidigare sett," sa Olafur Hardarson i en intervju på statliga televisionen.

"Ifall regeringspartierna förlorar 25-27% som undersökningarna visar då är det bland det högsta man sett i Väst-Europa sedan andra världskriget och definitivt ett nytt rekord på Island!"