torsdag 12 juli 2012

Herd in Iceland



Se Lindsay Blatts och Paul Taggarts underbara dokumentärfilm om den isländska hästen.

Europaparlamentets fiskekommitté godkänner enhälligt straffåtgärder mot Island och Färöarna i makrillfrågan

Europaparlamentets plenisal i Strassburg
Enligt isländska Evropuvaktin.is och worldfishing.net beslutade Europaparlamentets fiskkommitté enhälligt straffåtgärder mot Island och Färöarna för "överfiske" av makrill. Beslutet togs på kommitténs möte den 11 juli.

Det framgår av nyheten att parlamentsledamöterna kräver att man säkrar "hållbart" fiske av de fiskarter som är kopplade till EUs intressen och den så kallade "tredje statens" intressen. Beslutet är ett steg i  upptrappningen av EUs sätt att agera aggressivt mot "tredje stater" som inte följer EUs krav att "stoppa överfiske hos båtar under egen flagga."

Enligt de nya reglerna kan EU kommissionen begränsa import till EU från länder där "överfiske tillåts." Det avser fisk och fiskprodukter från gemensamma fiskarter och "relaterade arter." Parlamentsledamöterna vill att begreppet "relaterade arter" sträcker sig långt utöver EES-avtalets definition och att det inte längre bara är den fiskart tvisten avser som blir föremål för importförbud utan att förbudet sträcker sig till alla fiskarter i "samma ekosystem."

Utöver detta kommer EU kommissionen att införa hamnförbud för "tredje statens" båtar i EU27 hamnar samt förbjuda export av utrustning till fiske ex. båtar, fiskredskap, nät, motorer osv till "tredje staten".

Nu går de nya reglerna till Europaparlamentet som godkänner lagen i september. Sen är det bara en formell hantering kvar i Europeiska rådet efter det och då är allting grönt för kommissionen att inleda sitt handelskrig mot Island och Färöarna för att tvinga dessa två små länder att "godkänna" EUs krav om att tillsammans med Ryssland allra nådigast få dela på de 10 % som EU menar är dessa länders "rättmätiga andel".

Det är mycket märkligt att följa turerna i denna fråga. Nu definieras Island - som enligt EES-avtalet är en avtalspartner - som "tredje stat". Samma gäller för Färöarna som genom Danmark är knutna till EES regelverk. EU verkar tro att EU äger makrillstammen och kan följa den överallt på jordklotet. Makrillen har i senare år till stora delar gått längre norr i Atlanten och inuti Islands och Färöarnas egna fiskezoner. Bara inom Islands sjögräns äter makrillen upp sig med över en miljon ton föda som påverkar ekosystemet för andra arter i området. Många tror att makrillen ändrat beteende på grund av att födan inte längre räcker till inom EUs fiskvatten och nu tvingas makrillen söka sig längre norrut efter föda.

Trots att Island ökat sitt makrillfiske de senaste åren (nu ca 140 tus ton) då är detta mindre en en fjärde del av den tyngd makrillen bygger upp i isländska fiskevatten. Sjömän på Island har aldrig tidigare sett att "havet kokar av makrill" uppe vid landstenarna som det är nu.

Men det är inte det som är grejen. Grejen är att EU enligt egen grönbok överfiskar 88 % av fiskarter i EUs fiskvatten och över 20 % av fiskarterna är utrotningshotade. EU är inte i stånd att tala om för andra att stoppa "överfiske" när de är så dåliga på det själva. Island är ett av få länder i världen som noggrant följer fiskstammarna för att på årsbasis bestämma den mängd som får fiskas utan att stammen skadas.

Att EU nu lägger sig på juridisk akrobatisk linje som bryter mot WTO handelsavtal, FN sjöfartsregler samt tänjer på juridiska definitioner i EES avtalet visar på vilken undermålig grund EU står på i denna fråga.

EU försöker ensidigt diktera vad Island och Färöarna får fiska i egna fiskvatten. Vore det inte bättre att parlamentsledamöterna ställer kraven mot EU och rensar först den egna rabatten innan man ger sig på andra?