torsdag 1 december 2011

På tiden att förbereda slutet på euron

Story Image
Bankdirektör Mervyn King, Bank of England:
"På tiden att förbereda slutet på euron."
Den brittiska Riksbankchefen Mervyn King säger till bankerna i UK i dag att det måste förbereda sig för euroområdets kollaps. 

King sa att finanssystemen runt om i världen inklusive det brittiska är sårbara inför eurozonens skuldsamling och farhågor om en ny skuldkris i världen. Bankerna råddes samla upp kapital och bygga försvar mot förluster inom euroområdet.

Den interims finansiella politiska kommitté FPC kallade eurokrisen för "den största överhängande faran för UKs ekonomiska stabilitet."

onsdag 30 november 2011

FED fraktar nytryckta dollarsedlar till bankerna i USA

  

Kongressledamoten Dennis Kucinich vill reformera Federal Reserve efter att Bloomberg rapporterade om att Riksbanken hade i hemlighet lånat ut 8 triljoner dollar till finansbolagen mellan 2007 - 2009.

"Kommer ni håg den stora debatten vi hade om de 700 miljarderna till TARP fonderna? Det blev ingen diskussion om de 7,7 triljonerna som FED gav bankerna."

Kucinich menar att bankerna med FEDs hjälp har tagit kontrollen över den amerikanska regeringen.

"Nu hotar värderingsbolagen att sänka USAs kreditbetyg. Kan hotet mot vår nationella suveränitet bli tydligare?"

Barack Obama, USAs president fick som bekant efter pressade förhandlingar med oppositionen en öek om att FET skulle trycka upp ytterligare några nya triljoner dollar som bankerna skulle få. Därmed lär inte USAs kredittrovärdighet skjuta i höjden. Det blir åt andra hållet så klart. 

tisdag 29 november 2011

Svåraste besluten i mitt liv



"Det var mina svåraste beslut som president. Historien tvingade mig att välja sida. Ifråga om att välja mellan marknaden och demokratin/folket så är det demokratin som kommer i första hand."

Detta sa Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson intervjuad av Aktuellt på Island igår.

Det kanske går ett tag att se inslaget här.

Avsnittet om Island börjar ca 20 min in i programmet.

Presidenten fick frågan om vad andra länder kunde lära sig av Islands krishantering och fick till svar:

"Vi lät bankerna gå omkull och pumpade inte in skattebetalarnas pengar i dem."

Äntligen visar svensk media en rättvisande bild av situationen på Island. Det är på tiden att man börjar ge Islänningarna själva möjligheten att förklara sin inställning istället för att anklaga dem för att ha "smitit från notan" och inte "fullföljt sina internationella åtaganden".

söndag 27 november 2011

Huang Nubo en storsvindlare

Jon Thorisson, arkitekt
I tv-programmet Silfur Egils tidigare i dag på Island sa Jon Thorisson att han undersökt kinesen Huang Nubos s.k. "investeringar" bl.a. i USA och han ingenstans hittat att någon verksamhet ägt rum. Jon nämnde bl.a. ett bokförlag som aldrig publicerat en enda bok trots det funnits sedan 2006, fönsterdekorfirma som aldrig gjort någonting, boxlådeföretag utan verksamhet, den enda verksamheten som Jon hittade var 1000 dollars stöd till en republikan i Californien som USAs myndigheter jagar i dag för penningtvätt.

Ingen isländsk myndighet har gjort någon kontroll på vem Huang Nubo är eller varifrån hans pengar kommer. Han arbetade i framstående position inom Kommunistpartiet i Kina till 2005 och allt som han har gjort sen dess är planerat och godkänt av partiet. Massor av företag i många länder utan verksamhet enligt den registrerade verksamhetsidén.

Anledningen till diskussionen är den tvist som uppstått inom den isländska regeringen när stor del av socialdemokraterna har tagit strid mot Inrikiesministern för att inte bevilja Huang Nubo undantag från isländsk lag så han kan köpa 0,3 % av Islands yta med alla rättigheter.

Kinesen Huang Nubo får inte köpa 300 kvadratkilometer mark på Island

Ögmundur Jonasson, inrikesminister, Island
Enligt isländsk lag får inte utlänningar utanför EU äga stor andel mark på Island. Kinesen Huang Nubo ville köpa 300 kvadratkilometer land nästintill ödemarken på Island. Enligt honom tänkte han bygga en golfbana och turistcentrum där. En investering på hundratals miljoner svenska kronor enligt många bedömare en helt meningslös investering om ändamålet är det som Huang Nubo anger. Många menar att Huang Nubo som påstås ha varit en högt uppsatt tjänsteman i Kommunistpartiet i Kina inte kunnat bli så rik som han påstår utan inblandning av Kinas högsta ledning. Därför menar många att det kan finnas andra motiv bakom den tänkta investeringen än enbart att bygga en golfbana. Det som oftast nämns i sammanhanget är den globala uppvärmningen och spekulationer i att sjöfart kan inledas i Nordhavet norr om Sovet, från bl.a. Kina till Europa. Den rutten spar många transportdagar och det blir avsevärt billigare att transportera varor den vägen än den rutt som i dag används .
Huang Nubo fick inte köpa en del Island
Huang Nubo hade ansökt om undantag från lagen men fick nu i veckan reda på beslutet som Islands inrikisminister, Ögmundur Jonasson, tog i veckan. Det blir inget undantag.

Huang Nubo sa om beslutet att det råder en stor del fördomar och dubbelmoral utomlands för kineser:

"Länder i Väst vill att vi öppnar marknaden i Kina men stänger sina egna när kineser vill investera."

Huang Nubo tänker fortsätta hitta länder för investeringar i Norden och nämner Sverige och Finnland som alternativa länder.