lördag 18 februari 2012

Hur vore det att återfallsregeringen följde den nuvarande konstitutionen innan man ger sig på att skriva en ny?

Vigdis Hauksdottir, ledamot för Centern på Alltingi
Tur att islänningarna äger parlamentsledamöter som Vigdis Hauksdottir ledamot för Centern på Alltingi. Hon är utbildad jurist vilket ger henne extra pondus när hon lirkar sig genom regeringens ihåliga och slemmiga argument och slår hål på illa grundade påståenden. Hon har envist stått på folkets sida och alla gånger träffat rätt när det gäller kritik mot regeringens beteende och förhållningssätt till lagen och konstitutionen.

Nyligen kom Högsta domstolen ännu en gång med ett utslag som ogiltigförklarar regeringslagar eftersom man inte tagit hänsyn till och följt konstitutionen.

I en artikel i Morgunbladet i dag sammanställer Vigdis regeringens missbruk vid makten och det är allt annat än vacker läsning. Under rubriken: Regeringens brottsåterfall och konstitutionen skriver Vigdis:

"Den 15 februari dömde Högsta domstolen att lag nr. 151/2010 gick mot konstitutionen. Ännu en gång har regeringen blivit dömd för sina gärningar av landets högsta instans själva Högsta domstolen. Tidigare hade Högsta domstolen ogiltigförklarat valet till konstitutionsparlamentet och miljöminister Svandis Svavarsdottir blev av domstolen tillrättavisad för vanstyre angående Floakommun. Till och med den heliga Johanna förlorade sin sak inför Jämställdhetsrådets åtalskommitté p.g.a. en anställning där hon förordade en man framför en kvinna till jobbet. Vem hade i förväg trott på det här ?

Trots regeringens brottshistoria under perioden - så låtsas återfallsregeringen som det regnar. Nu har majoriteten i konstitutions- och översynsnämnden beslutat att sammankalla det illegala konstitutionsrådet åter igen till arbete. När ska dessa människor förstå att den tredelade statsmakten fungerar på Island och man måste följa domstolarnas beslut? Hur kan en regering som ständigt bryter mot lagen kräva av landets medborgare att de skall följa lag som den inte själv gör?"

Vigdis Hauksdottir skriver om regeringens plan på att lägga ut ett förslag till en ny konstitution till en folkomröstning samtidigt och det planerade presidentvalet i sommar.

"Konstitutionsrådet har fullgjort sin uppgift och finns inte längre enligt lagen. Jag har ingen fantasi för att kunna begripa på vilken laglig grund regeringen tänker sammankalla rådet. Jag påminner om att Johanna Sigurdardottirs "konstitutionsmäkleri" redan har kostat skattebetalarna 1.000 miljoner kronor och man vill fortfarande höja den summan."

"Om lagar, regelverk och konstitution står i vägen då är det inget hinder från att bryta mot lagen."
"Jag har inga ord över majoritetens maktmissbruk. Jag deklarerar regeringens fulla ansvar för beslutet."
"Hur vore det att återfallsregeringen följde den nuvarande konstitutionen innan man ger sig på att skriva en ny?"

Det är bara att hålla med. Jag är mycket glad för att Vigdis Hauksdottir finns.

Dags att visa Grekerna solidaritet mot korrumperade banker och politiker

Tidningen Bild i Tyskland blåser upp gamla känslor på kontinenten:
"SLÄNG GREKERNA ÄNTLIGEN UT FRÅN EURON!"
Parlamentet i Grekland - ett bottennapp för Grekerna.
Förtvivlad kvinna i Athen funderar ett ögonblick på att kasta
 sig mot döden. Hennes man lyckades få henne på andra tankar.
På Facebook har det startats en solidaritetsaktion för Grekerna. Kopiera länken nedan och klistra i din browser och du kommer fram till sidan där du kan registrera dig. Går även via Facebook.

http://www.causes.com/causes/652251-we-the-people-stand-with-greece/actions/1597924

Islands regering fortsätter bryta mot landets konstitution

Begravningen klar men liket vägrar gå

Bilden ovan publiceras i Morgunbladet i dag. Den visar regeringens likkista med alla spikar/missar som regeringen har gjort på sin relativt korta livstid. Största spiken i kistan är lag nr 151 där regeringen bestämde hur ränta på s.k. "valutalån" skulle räknas retroaktivt. Högsta Domstolen hade tidigare dömt olagligt att omvandla konsumentlån som tas och betalas ut i isländska kronor till s.k. valutalån med bättre ränta och villkor för bankerna. I går kom en ny dom som ogiltigförklarade lag nr 151. Detta betyder att nu har många konsumenter som blivit av med hus, hem, bilar och betalat för högt räknad ränta nu har krav mot bankerna och staten. Ingen vet hur stor skadan är.

Det var bisarrt att på Islands tv i går kväll se hur både statsministern Johanna Sigurdardottir och allt möjligt ministern Steingrimur Sigfusson nekar att de brutit mot konstitutionen trots Högsta Domstolens dom. "Regeringen har inte brutit mot konstitutionen, vi är bara inte överens med den slutsats som Högsta Domstolen kommit fram till, " sa statsministern till statliga tv igår. Då vet vi det. Statsministerns ord står över Högsta Domstolen. Åtminstone enligt henne själv.

Detta är andra gången på kort tid som dom faller mot den socialdemokratiska regeringen för att bryta mot Islands konstitution. Förra gången dömdes valet till det s.k. "konstitutionsrådet" olagligt p.g.a. trassel och klander i utförandet av valen (vallokalerna, valsedlarna, transportlådorna m.m.).

Statsministern Johanna Sigurdardottir som låtsas vara en jämlikhetskämpe blev den första statsanställda som bröt lagen när hon tog en man som sin hjälpreda i departementet istället för en mer kvalificerad kvinna. Miljöminister Svandis Svavarsdottir fick en dom mot sig när hon försökte köra över en kommun på landsbygden i energifrågan.

Så spikarna är många i regeringskistan och inte undra om en röst från insidan frågar om domen från i går är den sista spiken.

På kistan står EU, den fjärrkontrollerade domedagsregeringen och Icesave.

"Situationen är fruktansvärd" säger Kolbrun Hafthorsdottir

Köerna av nödlidande på Island bara växer och växer

Kolbrun Hafthorsdottir jobbar på ett café som hjälper hemlösa och fattiga i Reykjavik. Till Morgunbladet säger hon att situationen är fruktansvärd. "Uteliggarna kommer hit när de varit ute och frusit hela natten och de försöker t.o.m. sova på borden hos mig."

Kolbrun säger att situationen blir värre med varje dag och aldrig har lika många sökt hjälp som under januari. "Det är inte bara kylan som gör situationen besvärlig, det är väldigt många som förlorat hus och hem. Dessa människor ligger ute eller sover i sina bilar.

Den största ändringen jag ser är människor som inte är missbrukare utan folk som förlorat jobb, handikappade och en del invandrare som inte har några arbetstillstånd eller andra papper som söker sig hit för mat och värme."

Familjehjälpen delade ut mat till 10 tusen individer i Reykjavik i december varav 3 tus var barn. Enligt Agerdur Flosadottir tog alla pengar slut men insamlingarna börja komma igång igen. "Vi får begränsa utdelningen av matpaket till de två senaste onsdagarna varje månad tills vi fått ekonomin igång på nytt."
Familjehjälpen får inkomster bl.a. genom att sälja begagnade kläder som folk skickar till hjälpen.