måndag 14 november 2011

Vem bestämmer: nationen eller finansmarknaden?

Islands president Hr. Ólafur Ragnar Grímsson (längst t.v.) höll inledningstal
i Genève på FN:s forum om världens skuldproblem
"Till vilken grad kan vanliga människor utsättas för att bära bördan av misstag och felaktigt ledarskap hos privata banker? Till vilken gräns är det försvarbart att omvandla privata skulder till nationellt ansvar? När
skall folkets demokratiska vilja väga tyngre och gå före finansmarknadens intressen?"

Frågorna ovan ställde Islands president Hr. Ólafur Ragnar Grímsson i sitt inledningstal i Genève i morse på FN:s debattforum om ländernas skuldproblem i världen.

Islands president sa att även om många menade att dessa frågor enbart är teoretiska så är det dags att diskutera dem på grund av bankkrisen och krisens verkningar i hela världen. Han sa att det inte går att enbart kräva ansvar hos låntagarna, även långivarna måste ta sitt ansvar. Det är fel att kräva av vanliga människor att de ska betala för privata bankers förluster även när verksamheten är utomlands.

"Den finansiella krisen i Europa är en påminnelse om det något arroganta synsätt som varit utbrett de senaste decennierna i Väst - att problemen med överflödig skuldsättning enbart tillhör utvecklingsländerna. Detta synsätt är föråldrad, Europa är nu viktigaste testmiljön för lösningar på skuldproblemen," sa presidenten.

Islands president diskuterade hur Islänningarna genom två folkomröstningar stoppade regeringens förslag att göra folket ansvarigt för privata Landsbankis konkursbo. Hur han stod i valet att välja mellan folkets demokratiska rätt att bestämma sitt öde och marknadens krav på förstatligande av misslyckade bankaffärer.

Du kan läsa talet på engelska här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar