lördag 4 augusti 2012

Glada isländska vikingar

Så här hög var stämningen i Reykjavik efter segern över Sverige i handboll


Ibland är det skönt att vara lite skadeglad. Island vann över Sverige i handboll i Olympiska spelen med 33 mot 32. Minsta möjliga marginal och tur för Island när tiden var ute. Segern säkrade Island en plats i kvartsfinalen dit även Sverige säkerligen tar sig om det inte blir en stor förlust mot Argentina.

Eftersom det är inte till vardags som Island vinner över Sverige så blev detta en dag att minnas för sportintresserade Islänningar.


onsdag 1 augusti 2012

Hr. Ólafur Ragnar Grímsson insatt som Islands president för femte gången

Presidentparet anländer till den högtidliga ceremonin på
Alltingi i centrala Reykjavik i dag.
I dag inleddes femte mandatperioden för Hr. Olafur Ragnar Grimsson som Islands president. Bilden ovan togs när presidenten anlände med sin hustru Fru Dorrit Moussaieff. Bakom dem ses den bil som paret färdades i till ceremonin av märket Packard från 1942. Franklin Roosevelt gav Islands första president Hr. Sveinn Björnsson bil av samma märke men den bilen fanns med ombord i båten Godafoss när båten sänktes i andra världskriget i november 1944. Senare köptes denna bil, då begagnat som användes av republikens första president.

Ceremonin löpte planenligt med början i domkyrkan vartefter den högtidliga innsättningsceremonin inleddes på Alltingi. Presidenten undertecknade en ed mot landets konstitution efter att Högsta Domstolens ordförande hade deklarerat att valet gått korrekt till enligt konstitutionen.

Därefter höll Hr. Olafur Ragnar Grimsson sitt inledningstal som denna gång handlade till största delen om vikten av att ena nationen inför de kommande viktiga uppgifterna Islänningarna har framför sig med tanke på EU, landets geografiska läge och konstitutionen. Hr. Olafur Ragnar Grimsson nämnde den särskilda betydelse som den Nordiska gemenskapen har och hur viktig denna nordiska samhörighet är för Island. Presidenten poängterade att han hört på sina valkampanjresor runt om landet att folket vill att valda ämbetsmän fokuserar mer på de saker som förenar människor istället för sönderslitande saker.

Han uttryckte sin stora tacksamhet för det förtroende som det isländska folket visat honom och sa att han knappast orkat gå vidare till sin femte mandatperiod om inte han känt av det stora stödet han fått överallt på Island.

Presidentens tal på isländska hittar du här
Presidentens tal på engelska hittar du här