lördag 29 oktober 2011

Islands Högsta Domstol godkände nödvärnslagen


Högsta Domstolen på Island kungjorde en dom i fredags angående den s.k. nödvärnslagen som Islands regering stiftade när de största bankerna gick i konkurs på Island oktober 2008.

I domen säger att nödvärnslagen ej bryter mot konstitutionen på Island, EES-avtalet eller Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Islands regering under ledning av statsminister Geir Haarde använde nödvärnsrätten för att åsidosätta en del av den isländska lagstiftningen för att förklara Islands tre största banker i konkurs och stifta nya inhemska banker för att upprätthålla de dagliga ekonomiska transaktionerna. Hade inte detta gjorts hade totalt kaos skapats eftersom människor inte kunnat ta ut lön, använt kontokort eller gjort vanliga bankärenden.

Lagen definierade även prioriterade fordringar i bankernas konkursbo, bl.a. att vanliga insättares pengar som på Icesave konton hos Landsbanki skulle prioriteras framför internationella finansiella instituts lån osv.

Många av stora banker i Europa har drivit mål mot att få ändra prioriteringen eftersom det ökar deras chanser att få mer pengar ur konkursboet men nu har som sagt bilden klarnat efter Högsta Domstolens dom. Domen betyder bl.a. att Landsbanki kan nu börja betala ut pengar till Icesave innehavare i UK och Holland. Regeringen har sagt att konkursboets pengar troligen räcker till alla Icesave innsättare vilket i så fall bevisar dumheten hos den isländska regeringen som under press av UK, Holland, Sverige och EU försökte tvinga skattebetalarna att betala notan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar