tisdag 25 december 2012

Snart lägger Island sin EU-ansökan åt sidan


Så här illustrerar Halldor Baldursson hos isländska Affärstidningen läget i Islands EU-ansökan just nu. Oppositionsledaren Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiet kör ångvaltare bakom Islands utrikesminister Össur Skarphedinssons bil på väg mot EU.

Till våren är det val på Island och socialdemokraterna kommer att tappa rejält enligt opinionsundersökningar. Deras enda politik är att trycka Island med i EU, vilket har gjort dem frånvarande och på tvären i alla viktiga frågor på hemmaplan. Eurokrisen och den politiska splittringen i EU samt EU:s utveckling mot en superstat, möjligen det 4:e riket,  är ingenting som lockar. Islänningarna vet att oberoende är för deras bästa i längden. Oppositionen vädrar morgonluft och har lovat lägga EU-ansökan på is som Norrmännen gjorde. Det gillar Islänningarna. Tre fjärdedelar av nationen vill inte gå med i EU.

söndag 23 december 2012


I morgon är det julafton. Ännu en gång firar vi kristna Jesus födelse och ljusets seger över mörkret. Tiderna i världen är dock en aning mörkare än förr med växande finanskriser, eurokrisen, skuldkriser, kriget i Syrien med hela det persiska området som en tickande bomb som skulle kunna utbryta i ett omfattande krig med risk för indragning av delar av världen samt ökade spänningar i Asien med Nord-Korea som rustar upp för kärnvapenkrig.

I USA har skuldkrisen nått det stadium att om inte demokrater och republikaner når en överenskommelse om högre skatter inför årsskiftet kommer med automatik tidigare skattelättnader för i stort sett alla amerikaner att löpa ut. Samtidigt träder straffnedskärningar som härstammar från fjolårets misslyckade förhandlingar om taket för statsskulden i kraft. Detta har av medier döpts till finansstupet.

EU forsätter genom Europeiska Centralbanken att pumpa ut pengar till konkursmässiga banker och finansbolag genom köp av värdelösa statsobligationer vilket är ett klart brott mot Maastricht-avtalet. Där kom man överens att inte gå in med stödåtgärder till enstaka länder i EMU-samarbetet.

I UK och USA fortsätter Centralbankerna att pumpa ut pengar till banker och finanssektorn genom så kallade Quantiative Easing program. Felet med all denna penningproduktion är att dessa skrivs som skuld på staterna och pengarna går till bolag som fortsätter hålla uppe falska priser på börsen istället för att användas av näringsliv och stat för nya investeringar och arbetsfrämjande åtgärder. Ekonomin baseras till 97% på pengaproduktion i form av skulder och endast 3% som vanlig valuta enligt centralbankernas "monopol". Denna obalans håller på att välta hela ekonomin omkull i västvärlden. Politikerna upprepar exakt samma misstag som gjordes innan den Stora Depressionen på trettiotalet och nu har världen ännu en gång fått fram alla ingredienser som bäddar för ett totalt ekonomiskt sammanbrott.

Felet med dagens penningsystem är att privata banker tillåts skapa pengar bokstavligen ur tomma luften. När du går till banken och får lån behöver banktjänstemannen bara trycka på tangenter på datorn och i samma ögonblick får du + siffra på ditt konto. Att bankerna har blivit så restriktiva med vanliga sedlar och mynt har sin förklaring i fractional reserve system, dvs riksbankens krav på bankernas kärnprimära kapital det så kallade reservkravet. Från och med 1. januari 2013 kommer det att bli 13,5%. Tidigare har kravet utformats för bolån med 15% s.k riskviktsgolv. Den svenska regeringen har insett banksektorns utsatthet för höga risker och försöker begränsa riskexponeringen mot staten. Vilket är ett hälsotecken fast frågan är om det är tillräckligt. Inom EU går utvecklingen åt andra hållet att man försäkrar bankförluster med skattemedel vilket endast leder till större riskbubblor på börsen på väg mot ett totalt börshaveri.

Både i USA och UK och en rad andra länder diskuterar man hur det går att ändra på penningsystemet. Ofta går man tillbaks till den s.k. Chicago-planen på trettiotalet. Den bygger på att istället för fractional reserve system så har bankerna krav på full reserv d.v.s. de skall ha täckning för sina skulder. I en rapport från Michael Kumhof och Jaromir Benes hos Internationella Valutafonden där de gjorde en räknemodell på Chicago-planen fann de att den skulle ha gett avsevärt bättre resultat än de mest optimistiska trodde på trettiotalet. Den demokratiske riksdagsledamoten Dennis Kucinich har lagt fram ett förslag - HR 2990 i Amerikanska kongressen om ändringar i penningsystemet. Liknande förslag tas fram i England. På lilla Island har parlamentsledamoten Lilja Mosesdottir föreslaget en utredningsgrupp som skall ta fram förslag på hur det monetära systemet kan ändras. Kravet på att den som är skyldig pengar skall kunna betala tillbaks bör även gälla för banken. Vi har förlorat lika mycket som på ett världskrig på pågående finanskris enligt Andy Haldane en av Bank of Englands högsta chefer.

Som tur är bor jag i Sollentuna. Där har moderaterna styrt de senaste 33 åren. Resultatet är en kommun i ekonomisk balans utan nämnvärda skulder som gång på gång prisas för extraordinära framgångar inom olika områden. Nu senast inom skolan. Detta visar ännu en gång hur stor roll det spelar vilka det är som styr.

Men nog om detta nu. Julen är tid för familjen, barnen, vänner nära och i fjärran. En tid för vila och eftertanke.

Jag önskar alla mina vänner en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!