tisdag 1 mars 2011

Om Island säger ja till Icesave blir landet pantsatt i London och Haag i 35 år

Wall Street tar upp handsken för lilla Island. Tack igen!

Wall Street Journals ledarskribent tar upp handsken för Island i nyligen publicerad ledare. Tidningen beskriver bakgrunden till Icesave, att UK och Holland kräver Island på betalning på ländernas Icesave utbetalningar till deras medborgare som regeringarna i UK och Holland beslutade om. 

Enligt Wall Street Journal kommer kravet - ifall det blir godkänt på Island - att försätta Islänningarna i skuldbojor upp till 35 år: "Om Island säger ja till Icesave blir landet pantsatt i London och Haag i 35 år"

På Island har regeringen dragit igång en skrämselkampanj för att försöka skrämma Islänningarna att rösta ja. Enligt skrämselpropagandan kommer Island att ställas inför internationella domstolar och dömas att betala inte bara garantibeloppet på 20 tus euro till UK och Holland utan hela beloppet som UK och Holland betalade ut + ränta i stil med EUs nödlån till Irland på 5,5% eller som i Portugals fall upp mot 7 %. Gordon Brown sa när hans regering beslutade om utbetalning på hela insättningen oavsett belopp till Icesave insättare i UK: "Nobody is going to loose a penny on Icesave".  Holland betalade upp till 100 tus €.

Den isländska regeringen som för ett år sedan försökte få Islänningarna att betala en ränta på 5,5% påstår att nya avtalet är såpass mycket bättre att alla borde säga ja. Visserligen är räntan lägre nu med 3,2%. För övrigt är det samma kapitalkrav, samma valutarisker och samma osäkerhet om  konkursboets tillgångar.  Som förr får inte Isländska domstolar döma i frågan. Nytt omslag som skall lura Islänningarna med ordet avtal istället för faktura.

Jag hoppas att avtalet blir fällt med ett rungande NEJ!

måndag 28 februari 2011

Skulle du gifta dig med Gaddafi bara därför att Hitler nyss friat till dig?

Isländskan Lara Björg Björnsdottir är inte nöjd med Icesave

I all den debatt som pågår för stunden på Island om regeringens nya försök att få Islänningarna att  ta på sig ett extra års arbete för att betala privata Landsbanki konkurs kommer en del mycket friska insatser från vanliga husmödrar exempelvis isländskan Lara Björg Björnsdottir.

Hon skriver på pressan.is  (jag saxar ur artikeln):

"Jag har oftast hållit mig tyst. Jag har svalt vreden och mina åsikter fler gånger än jag orkar komma ihåg och istället hämtat mer getost i köket, slätat förklädet och skrattat som en ambassadörsfru full av steroider.....

Men inte längre. Inte nu. Nu får det vara nog mina barn......Tro inte att jag tycker att detta är något roligt. Jag mår illa i rollen som människan med "åsikter". Jag vill vara älskad och tål illa orätt. Jag vill vara populär. Jag vill inte vara ond. Och för det mesta vill jag vara överens med alla....

Men hur som helst, nu kommer det. Jag vill att vi tar detta Icesave-avtal och sticker det upp i ....

Här är några saker jag vill att ni tänker på innan ni röstar om Icesave den 9 april:

Ett av de viktigaste argumenten för att godkänna Icesave är att det nuvarande avtalet är så mycket bättre än det föregående. Är detta ett gott argument? Det förra avtalet var såpass sjukt dåligt att man skulle kunna tro att förhandlingsdelegationen var sammansatt av ekorrar som gått på valium. Skulle du gifta dig med Gaddafi bara därför att Hitler nyss friat till dig?  ...

Vissa påstår att Island blir utknuffat av världssamfundet och ingen vill investera här om vi inte godkänner avtalet. Nu är inte jag någon expert på globala finanser (som sagt en kvinna) men det jag vet är att banker och profitpungar investerar överallt där det förekommer någon vinstmöjlighet, till och med i Libyen. De bryr sig inte om någon tvist om garantifonder.

Och en sak till, har någon någonsin bemötts av internationell respekt för att låta sig kuvas till att göra något som alla förstår att inte är rimligt? Folk kan i all oändlighet bli förolämpade över Landsbanki fula och oseriösa verksamhet men vad angår det isländska skattebetalare? Vad angår det min son som har allt sitt under att få den speciella hjälpen i skolan? Den hjälpen kostar pengar.

Det är svårt att tänka sig att ett eventuellt utslag i domstol skulle kunna bli sämre för Island än detta avtal. Det nuvarande avtalet går bokstavligen ut på att Islands statskassa betalar Britter och Holländare hela deras krav och dessutom med ränta.....

Till slut: Man lyfter fram argumentet att statskassan klarar av att betala Icesave. För det första är det världens sämsta argument att man ska betala för något bara därför att man grejar det. Skall vi diskutera det något? Skulle du vilja betala barnotan för alkisen på nästa bord om han kunde övertyga dig om att du hade råd? För det andra så är det något väldigt mycket fel att staten har råd att betala tiotals miljarder kronor (26 miljarder redan till sommaren) samtidigt som man håller på att skrapa ihop tiotals miljoner kronor genom att sällanbada de gamla, minska undervisningen för barn i grundskolan och sluta ge dem fiskleverolja.

Ursäkta mig älskade barn men jag bara måste be er att komma i håg dessa argument den 9 april. "