torsdag 23 februari 2012

Island redan konkursmässigt om Icesave-avtalet godkänts

Sigmundur David Gunnlaugsson Centerns ordförande påpekar
att om avtalet om Icesave accepterats vore isländska staten bankrutt
Centerns ordförande, Sigmundur David Gunnlaugsson, refererade på Alltingi i dag till Islands universitets rapport om nedskrivningar av fastighetslån och sa att om förutsättningarna var riktiga skulle den isländska staten redan fått ställa in betalningarna ifall nationen accepterat Icesave-avtalet. Det skriver Morgunbladet i dag.

"Regeringen hade gjort Island bankrutt med Icesave-avtalet som den försökte gång på gång tvinga på folk. Rapportörerna jämför om hushållens skulder skall nedskrivas 200 miljarder ISK så skulle landet blivit konkursmässigt."

Sigmundur pekade på att att endast räntan på Icesave-avtalet skulle här vid lag överstiga 100 miljarder ISK i utländsk valuta. Sigmundur sa att rapporten analyserade och kom fram till att väldiga misstag begåtts när regeringen arbetade med bildande av de nya bankerna och överföringen av indexreglerade lån och lån i utländsk valuta, s.k. valutalån.

Kaupthings tidigare direktörer åtalade för bluff i miljardklassen

Hreidar Sigurdsson tidigare VD Kaupthing, Sigurdur Einarsson
tidigare styrelseordförande och  Magnus Gudmundsson
tidigare Kaupthings VD Luxemburg
Olafur Olafsson, en av Kaupthings största ägare
Islands speciella ekobrottsåklagare Olafur Hauksson har stämt fyra av Kaupthings tidigare högsta ledning och ägare för svindel i mångmiljardklassen. De åtalade anklagas för omfattande svindel där banken genom otaliga skalbolag "lånade ut" pengar som gick runt och sedan "investerades" i bankens egna aktier på börsen.

Ett exempel är Sheik Mohamed Bin Khalifa Al-Thani köp på 5% i Kaupthing bank år 2008. Efter köpet som bankens ledning aviserade som en stark efterfrågan höjdes aktien flera procent. Senare visade sig att sheiken köpt för bankens egna pengar mot provision. Detta är bara en i raden av flera likadana "affärer" där bankens ledning försökte påverka värdet på den egna aktien på börsen. Så höga siffror som 80% av aktiehandeln med Kaupthings aktier har nämnts i samband med aktiehandel med bankens egna pengar.

Straffet för brott enligt åtalen kan ge fängelse upp till 8 år.

Mera senare om dessa gangsters som dränerade insättare och småsparare på sina pengar.

tisdag 21 februari 2012

Folk sover på busshållsplatser


Enligt Kolbrun Halldorsdottir hos Samhjälp var januari en mycket besvärlig månad med ovanligt många uteliggare i Reykjavik.

"Folk förlorar sina hem och har inte pengar till hyra, då finns det ingen plats att vända sig till. Vintern har varit mycket svår för dessa människor, hit kommer unga män som övernattat på busshållplatser," säger Kolbrun.

"Min känsla är att antalet behövande har ökat drastiskt den senaste månaden. Detta är nyfattiga människor som förlorat jobbet och är utförsäkrade. Då finns det inga mer skyddsnät och de har ingenstans att gå."