Finansminister Bjarni Benediktsson och statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson presenterar det största reformpaketet till Islänningarna efter banksmällen 2008 |
Turerna har varit många efter bankkraschen och små, ofta byråkratiskt betungande korrigeringar på bankernas sätt att räkna ut index samt lån som visat sig vara olagliga efter Högsta Domstolens beslut att vanliga konsumentlån inte fick vägas mot utländska valutaväxlingar.
Under fyra år lovade den förra socialistiska regeringen att hushållen skulle få rättelse "efter helgen", "i nästa vecka" o.s.v. Åren gick, de stora pojkarna som ägde bankerna som exempelvis Jon Asgeir Johannesson fick hundratals miljarder avskrivna men inget gjordes för vanliga människor. Istället jobbade vänstern aktivt för att låta den isländska staten ta på sig bankernas skulder d.v.s. staten skulle stå för notan av bankernas misslyckade affärer. Men islänningarna med presidenten i spetsen sa nej tack i två Icesave-omröstningar och blev uppbackade i en historisk dom hos EFTA domstolen.
I valrörelsen i våras lovade Centern och Självständighetspartiet att de skulle aktivt jobba för en rättelse för hushållen främst inom de indexreglerade bostadslånen. När kronan föll höjdes lånen kraftigt för många hushåll som då inte orkade med amorteringen eller avbetalningen. Många hushåll har drivits i konkurs med personliga tragedier till följd. Under vänsterns tid förbyttes hopp om rättelse i en förtvivlan och utanförskap för dem som förlorade bostad och jobb. Det är därför med en öppen famn som väljarna nu tar mot det största reformpaketet någon regering har levererat i senare tid på Island.
Direkt låneminskning upp till 13% och dessutom skattebefriade besparingar på 6% av lönen eller sammanlagt upp mot 20% sänkning av bostadslånen. År 1990 var hushållens skulder ca 40% av BNP men 2008-2010 var skulderna uppe i hela 138%. Endast Grekland hade större skulder i Europa. Med 100% index blir amorteringarna högst på Island i förhållande till övriga Norden och det tar längst tid att betala bostadslån på Island jämfört med övriga Norden. Reformpaketet tar några år att genomföra och man räknar med att alla åtgärder fått verkan senast 2017. 80 miljarder går till direkt nedskrivning av skulderna och 70 miljarder går till skattelättnader för dem som väljer att spara en del av lönen. Hela 90% av hushållen berörs av reformerna. Även dom som inte själva äger någon bostad kan dra fördel genom skattebefriade besparingar.
Bankerna som nu åter börjat tjäna miljarder kommer till största delen att stå för rättelsen på lånen. Staten tar på sig kostnaden för skatteundantag vid sparande.
Islänningarna andas lättare av två skäl:
För det första har en regering kommit till makten som håller sina vallöften. För det andra så har politikerna förstått att de är folkets tjänare. Socialisterna är för närvarande -tack och lov - frånvarande.