söndag 29 maj 2011

Socialdemokraterna och vänstern överlämnar två av Islands storbanker till inkassoföretag

Professor Hannes Holmsteinn Gissurarson skriver på pressan.is nyligen att Islands finansminister Steingrimur J. Sigfusson har överlämnat två av Islands största banker, Arion Bank (nya Kaupthing) och Islandsbank (nya Glitnir) till internationella inkassoföretag som köpt skulderna på Island för småsummor.

Detta har blivit en mycket dyr historia för statskassan som betalat över 400 miljarder ISK till affären. Finansinspektionen på Island avrådde starkt från denna affär och varnade för konsekvenserna. Men den socialdemokratiskt ledda regeringen struntade blankt i rekommendationerna och bröt nödlagen som sattes när bankerna föll i oktober 2008.

Då var strategin den att staten skulle etablera de nya bankerna på Island och i sinom tid sälja två av dem. Det hade även skapat möjligheter att påverka uppbyggnaden av ekonomin genom att lätta skuldbördan hos hemmen och företagen.

Men inget av detta har hänt. Istället har socialdemokraterna och vänstern överlämnat bankerna till gamarna som styckar sista bitarna av den delen av Islands ekonomi som fortfarande hade kunnat räddas. Konsekvensen blir att nu kommer många företag och individer att sättas i konkurs i onödan den närmaste tiden enligt min uppfattning.