Enligt ett brev från EU-kommissionen till EFTA-domstolens president förordar EU-kommissionen för första gången i EFTA-domstolens historia att få agera som medåtalare med The European Surweilliance Authority inför EFTA-domstolen.
ESA hade tidigare stämt Island för att ha brustit i införande av lag angående garantifonder hos bankerna på Island. EU-kommissionen rycker in för att medverka till att EFTA-domstolen dömer mot Island ifrågan.
Detta visar enligt min mening på tre saker:
1.
EU tar ställning i Icesave mot Island och är därför inte opartiskt i medlemsförhandlingarna med Island som kommissionen tidigare hävdat.
2.
EU visar musklerna för att försöka få ett resultat som passar EU = politik ej juridik
3.
Frågan är av den dignitet att den angår hela EUs garantisystem för insättarnas pengar. EU går som bekant en annan väg än Island gjorde som lät bankerna gå i konkurs för att inte allmänheten tvingades ta ansvar för bankstyrelsernas felaktiga beslut och ansvarslösa utlåning. EU har gått den vägen att förstatliga förlusterna istället vilket ställt till enorma ekonomiska problem framförallt i euroland. Island har följt EU-direktivet om tvingande lagstiftning om garantifonder. Hela systemet är endast till för när enstaka banker går i konkurs - inte ett lands hela banksystem som på Island. Det åligger ett stort ansvar hos finansinspektionerna i UK och Holland som gav tillstånd till de isländska bankerna att öppna och driva filialer i deras länder. Genom dessa finansmarknader växte de isländska bankerna till 12 ggr större ekonomi än Island. EU-kommissionen fruktar att om insättare begriper att garantifonderna inte hjälper ifall ett lands banksystem brakar ihop då kommer människor att storma bankerna för att ta ut sina stålar som i sin tur kommer att slå redan hårt sargade banker omkull.
Oavsett utgången skall domstolsbeslutet som väntas i slutet på året nagelfaras av det isländska rättsväsendet som har sista ordet för Islands del.
På Island är känslorna upprörda över EU:s muskeldemonstration dels nu som medåtalande i Icesave mot Island och sedan hotet att lägga handelsförbud på Island eftersom EU inte får fram sin vilja att nästan ensamt få fiska makrill i Nord Atlanten. Det sistnämnda tycker många är häftigt från en union som överfiskar 72% av fiskstammarna i egna vatten och håller på att göra slut på 20% av fiskstammarna. Vissa vetenskapsmän hävdar att EUs förödande överfiske kommer att leda till att kommersiellt fiske upphör senast år 2048. Att man nu inte talar om EUs rövarfiske vid Väst-Afrika, där EU plundrar livsuppehället för 1,5 miljoner inhemska fiskare och årligen överfiskar så Afrika går miste om 25 % av det samlade fiskevärdet. På 10 år har fisket gått ned 75% hos invånarna och desperata sjömän i Senegal hotar att bli pirater som Somalia och attackera EUs stora trålare om inte EU upphör med sitt rövarfiske.