lördag 11 maj 2013

Framstegspartiets (Centerns) ordförande leder regeringsförhandlingarna med Självständighetspartiet på Island

Sigmundur David Gunnlaugsson ordförande Framstegspartiet (Centern) t.v.
med Bjarni Benediktsson ordförande Självständighetspartiet t.h.
Det går bra i regeringsförhandlingarna mellan de två ordförandena för Framstegspartiet och Självständighetspartiet på Island. Tillsammans har de 38 av Alltingis 63 ledamöter och det är en behaglig majoritet mot minoritetens 25 ledamöter.

Islands president uppdrog åt Sigmundur David att bilda en regering och Sigmundur David Gunnlaugsson hade först en genomgång med representanter från alla riksdagspartier varpå han valde att inleda förhandlingar med Självständighetspartiet.

Detta är i valets anda som lyfte fram Framstegspartiet från 9 till 19 ledamöter. Självständighetspartiet är störst parti i antalet röster men eftersom Centern är störst på landsbygden där rösterna räknas på ett speciellt sätt så får Centern landsbygdens extra ledamöter och blir jämt med Självständighetspartiet i antalet riksdagsledamöter.

De flesta väljare förväntar sig en regering med dessa två största partier och det blir en behövlig styrka för att kunna arbeta mer i lugn och ro med de långsiktiga frågorna.

Valets viktigaste fråga handlade om hushållens galopperande indexreglerade skulder som höjts på ett helt orimligt sätt för bostadsägare.

Valets största nyhet var den totala sågningen av Socialdemokrater och Vänster gröna vilket är helt normalt efter 4 års angrepp på nationen i den ena frågan efter den andra. Bl.a. Icesave där vänster regeringen två gånger försökte strypa skattebetalarna med konkursboets skulder efter bankkraschen 2008 där tre största bankerna gick i konkurs.

Vänstergröna regeringen lämnar efter sig ekonomi med enorma underskott. Dessa är så stora att Riksbanken i senaste rapport varnar för att Island grejar att betala räntan på utländska lån eftersom intäkterna inte räcker.

Både Självständighetspartiet och Framstegspartiet lovade i valrörelsen att få slut på hedgefondernas ägande och användning av två stora banker på Island som används för att driva in skulder hos vanligt folk. Bara på några år har över 5 tusen bostadsägare förlorat sina hem på auktion och siffrorna väntas växa i år.