fredag 9 mars 2012

Landsbankis konkursförvaltare stämmer PriceWaterhouseCoopers för förfalskning av siffror i bankens årsredovisning

Den nya logon räcker inte för att rentvå revisionsfirman
Trots en ny logo får PriceWaterhouseCoopers ta mot mycket av sin tidigare verksamhet. Denna gången åtalas revisionsfirman för att ha förfalskat siffrorna hos Landsbanki innan banken kollapsade på Island år 2008. Konkursförvaltaren har stämt pwc inför tingsrätten i Reykjavik och fallet kommer att handläggas 21 juni senare i år.

Åtalet bygger på att pwc visste hur bankens situation var under 2007 och grova felaktigheter publicerats i bankens årsredovisning för 2007 och delrapporter under 2008. Revisionsfirman anklagas för att ha förskönat och bokfört utlåning till mycket högre värde än var fallet samt att firmans revisorer tillsammans med bankledningen bestämt sig för publicering av felaktig information angående bankens soliditet. På det sättet såg bankens ekonomi ut att vara större och tryggare än den var i verkligheten. Denna falska bild låg sedan till grund för diverse projekt som fortsatte öka på problemen bl.a. Icesave innlåningskonton i UK och Holland.

Landsbanki havererade 8 oktober 2008.

onsdag 7 mars 2012

Den historiska "rättegången" en politisk fars

Geir Haarde, mannen som den politiska majoriteten på
Alltingi Island menar ensam bär ansvaret för finanskrisen i
världen, skalbolagsdirektörernas finansbrott i de isländska
bankerna och bristande regelverk hos EU

Frågan är hur pass seriös riksrätten Landsdomur egentligen är när inte ens det vittnen säger vid förhören skrivs ned av rätten. Förhören och "rättegången" görs muntligen men ingen får banda in eller dokumentera det som sägs inför rätten. Hur ska då "rätten" kunna döma om den bygger på de närvarandes egna minnesanteckningar? Blir det då inte bara "hörsägen" och måste det då till en "riktig" rättegång där rättens medlemmar får lämna minnesbilder av det vittnena sa inför "Landsdomur" som kan dokumenteras och bli juridiska dokument?

Jag är ingen jurist men jag tycker det osar katt om detta arbetssätt. Å andra sidan kan man ju ställa frågan om Geir Haarde redan är dömd (det är han definitivt av sina politiska motståndare) vad är det då för mening med att dokumentera det som framgår vid förhör med vittnen eftersom det spelar ingen roll vad de än säger?

Då plockar man väl bara det som gynnar den förutbestämda "domen".

Mer om detta senare.

tisdag 6 mars 2012

Nödlagen hjälpte Island

David Oddsson f.d. statsminister, f.d. riksbankschef,
nuvarande chefsredaktör hos Morgunbladet
Den person som utan tvekan väckte störst mediaintresse vid dagens förhör var David Oddsson f.d. riksbankschef på Island. Vid utfrågningarna visade det sig att socialdemokratins ledare Ingibjörg Solrun Gisladottir, dåvarande utrikesminister ville att den isländska staten skulle låna 30 - 40 miljarder € för att komma bankerna till undsättning. Tursamt nog valde regeringen nödlagen och att bankerna fick gå i konkurs istället. Samtidigt som nödlagen inleddes beslutade riksbanken att den skulle säkra kreditkortens omsättning samt oljeimporten fastän det var osäkert då om lagstiftning fanns på plats.

"Det viktigaste var att det fanns en politisk hållning att gå denna väg," sa David och la till: "Nödlagen är inte den väg man har valt i Grekland eller Irland."

David sade att han tidigt varit bekymrat över de isländska bankernas framfart:

"Man köpte vad som helst utan något motstånd" sa David och refererade till företag som i åratal inte visade några vinster men växte fort eftersom de ägde aktier i bankerna.

David hade växande bekymmer över att bankerna inte klarade av så snabb växt "Detta var mer en känsla en säker kunskap...denna känsla havererade när nya och nya årsredovisningar visade att allt var i den finaste ordning."

Utkast till nödvärnslagen redan i maj 2008

Björgvin Sigurdsson f.d. näringsminister
Enligt Björgvin Sigurdsson f.d. näringsminister på Island hade en arbetsgrupp skissat på en nödvärnslag redan i maj. Gruppen ställde upp "worst case scenario" där detta var en av lösningarna. Sedan när verkligheten hann i kapp fem månader senare kunde Geir Haardes regering använda gruppens arbete som grund vid lagstiftningen.

Björgvin förhördes på förmiddagen i dag där han bl.a. sa att regeringen kunde inte ha gjort någonting för att förhindra bankkollapsen. Situationen var känslig och ifall regeringen hade tryckt på bankerna att börja sälja av ägor skulle det kunnat påskynda bankkraschen istället.

"Vi hoppades hela tiden att situationen skulle bli bättre, framförallt på de internationella lånemarknaderna. Men tiden rann ut i och med att finanskrisen utbröt i en virvelstorm."

Islands tv och radio kritiserar att inte kunna närvara vid rättegången


Island tv och radio har skickat en önskan om att få sända direkt från Riksrätten men blivit nekade.

Mediafolk får sitta i rättssalen som endast rymmer platser för 75 åhörare men vare sig kameror eller bandspelare får användas. Endast sms och twitter tillåts inifrån lokalen.

Flera av Islands kända demokratiska företrädare exempelvis Morgunbladets tidigare chefredaktör Styrmir Gunnarsson har starkt kritiserat Riksrättens förhållningssätt till media. Han och andra hävdar att intresset är så stort och betydelsefullt och det handlar om offentliga personer i offentliga tjänster att Riksrätten borde bevilja undantag så folk kan följa med rättegången i direktsändning.

Men den politiskt tillsatta rätten vill inte att media tillåts rapportera direkt från rättegången.

Geir Haarde optimistisk trots enorm press

Landsdómur
Geir Haarde i en paus under gårdagens förhör

Geir Haarde var glad att kunna för första gången bemöta anklagelserna om tjänstefel när han anlände till Riksrätten i går. Enormt mediauppbåd med journalister från hela världen var samlade vid Riksrätten, intresset är stort när den första politikern i väst står inför rätta anklagad för vårdslöshet mot den ekonomiska krisen.

Geir Haarde sa till medierna att han var övertygad om att han skulle rentvås av samtliga åtalspunkter. Det skulle sätta Alltingi vid skampålen eftersom majoriteten som åtalar Geir Haarde inte utredde frågan juridiskt innan de stämde Geir Haarde. Samma majoritet som åtalar Geir Haarde har två gånger brutit mot Islands konstitution enligt Högsta Domstolens domar och självaste statsministern Johanna Sigurdardottir blev först på Island att bryta den jämställdhetslag som hon själv inledde. Sannolikheten är därför stor att Geir Haarde träffar rätt när han säger att han inte kan dömas skyldig. D.v.s. om nu domarna dömer på grund av juridiken istället för politiken. Det återstår att se.

Det framgick under förhöret med Geir Haarde att Geir tryckt på bankdirektörerna att vara försiktiga och ta ansvar. Till svar fick han och regeringen rapporter från bankerna om att allt var frid och fröjd och de klarade stresstesten med bravur. Inga regler fanns om hur stora bankerna fick bli eller om storleken skulle kopplas till NBP. Han og regeringen litade på det bankdirektörerna sa, speciellt eftersom deras redovisningar samt de stora revisionsbyråernas godkännande visade att bankerna var solventa när de i själva verkligheten inte var det. Geir förklarade att han inte kände till när Landsbanki öppnade Icesave räkningar i Holland. Landsbanki meddelade Finansinspektionen om detta innan de satte igång med Icesave i Holland.


Historisk rättegång på Island

Alltingis åklagare Sigridur Fridjonsdottir tillsammans med
viceåklagaren

Islands tidigare statsminister Geir Haarde anklagad
för tjänstefel eftersom han inte stoppade
bankkollapsen på Island
I går inleddes en historisk rättegång på Island: Alltingi majoritets riksrätt mot Geir Haarde, tidigare statsminister på Island. Hela tillställningen är en politisk fars i bästa Sovjet stil. Den socialdemokratiska regeringen vill hänga ut Geir Haarde, tidigare ordförande i Självständighetspartiet, så deras egna ministrar slipper. Socialdemokraterna hade bl.a. utrikes och näringslivsministern i den regering som Geir Haarde ledde när bankerna kollapsade år 2008. Dagens regering som leds av socialdemokrater tillsammans med Vänster Gröna taktikröstade på Alltingi för att endast åtala Geir Haarde när tanken var, att om man nu skulle dra igång Landsdomstol för första gången i Islands historia, kunde man lika gärna åtala minst fyra ministrar. 

Detta är ingenting annat än politiska förföljelser, det är den politiska majoriteten på Alltingi som är själva målsägande och kärande. När politiker åtalar en politisk motståndare och tillsätter åklagare och domare kan det bara bli en kladdig kaka av det hela.

Jag kommer att skriva löpande om det som händer.

söndag 4 mars 2012

Nya partier vinner terräng på Island

Från vänster: Självständighetspartiet, Rörelsen, Samfylkingin,
VänsterGröna, Centern, Solidaritet, Ljus framtid
I en ny Gallup undersökning visar det sig att Lilja Gudmundsdottirs nya parti Solidaritet vinner stor och skulle om det vore val i dag få ll,3% av rösterna. Det nya partiet Ljus framtid får bara 4,3% av rösterna. Rörelsen är döende med 2,7%, Samfylkingin (socialdemokraterna) faller brant till 18, 7% och VänsterGröna likaså till 12%. Centern faller lite till 13% och Självständighetspartiet tappar och är nu i 33,3 %, fortfarende största partiet på Island.

Islands president Hr. Ólafur Ragnar Grímsson ställler upp för femte gången

Hr. Ólafur Ragnar Grímsson, Islands president meddelade
i dag att han ställer upp för omval
I en deklaration i dag meddelar Islands president att han ställer upp för omval för femte gången. Blir han omvald blir han första presidenten på Island som sitter längre än fyra mandatperioder. Deklarationen på isländska finns här.

Deklarationen säger:

"Under den senaste tiden har en stark vilja framkommit genom uppmaningar, undersökningar, diskussioner och i tal att jag ändrar det beslut jag tillkännagav i mitt nyårstal.
   Som argument hänvisas till växande oklarheter angående landets statsskick  och presidentens ställning i konstitutionen, inrikes politisk turbulens angående rikets frågor och partisystemet samt konflikter om Islands självbestämmande. Samtidigt framförs hur viktigt det är att slå vakt om nationens frågor på den globala arenan.
   Med hänsyn till allt detta och efter samråd med familjen har jag bestämt mig för att tillmötesgå dessa önskemål och ställa upp igen som Islands president emedan väljarna vill detta.
   Det är likväl min uppriktiga önskan att nationen beaktar det när stabilitet uppnåtts i landets regeringsform och vår position bland andra nationer har klarnat, att jag då beslutar att gå över till andra uppdrag innan mandattidens slut och ett nytt presidentval inleds tidigare än sedvanligt."

Bessastadir 4 mars 2012
Ólafur Ragnar Grímsson (sign)