lördag 23 juni 2012

Islands statsminister dömd för brott mot jämställdhetslagen


Bilden ritad av Morgunbladets illustratör Kristinn visar Islands statsminister med bjälken i vänstra ögat. Den publiceras i dagens tidning. På bjälken står: "Brott mot jämställdhetslagen."

Statsminister säger (som skymtaren): "Va....vilken bjälke? .... Vart? .... Jag kan inte se någon!

Johanna Sigurdardottir nuvarande statsminister på Island kommer att gå till historien som feministen, Islands första kvinna på statsministerposten, som blev landets första gärningsman mot jämställdhetslagen.

Vem som stiftade lagen? Fråga Johanna. Hon vet. Det gjorde hon själv som socialminister i tidigare regering.


Alltingi tar sommarledigt efter tretton tusen miljoner ISK ny skatt på fisknäringen

Einar K. Gudfinsson, Självständighetspartiet,  tidigare fiskmininister på Island skriver i en artikel i Morgunbladet i dag att när den nya skatten på fisknäringen slår ut för fullt år 2016-2017 kommer staten ta in hela vinsten från näringen.

Einar Gudfinsson menar att en sådan skatt kommer att ta bort grunden från fisknäringen, inga företag orkar hålla sig igång enbart för att skapa intäkter till staten och han lovar att det första en ny regering gör där Självständighetspartiet ingår är att riva upp skatten.

Han är mycket kritisk till regeringens beskrivning att endast ta ut "rättvist pris" för rätten att fiska. I själva verket handlar det om överskatt som tar kål på näringen.

"Regeringen föreslog i början en skatt på 24 miljarder ISK på fisknäringen och uträkningarna grundades på 2010 års statistik för fiske och intäkter. Sen dess har situationen blivit bättre och under nästa år får vi räkna med större kvoter. Det är därför uppenbart att denna skatt kommer att bli avsevärt högre nästa fiskår än de 24 miljarder ISK som baserades på år 2010."

Einar Gudfinnsson hänvisar till att grunden för hur man räknar ut skatten utklassades av experter som inte ville lägga sitt namn vid förslaget: "Om texten i förslaget tolkas bokstavligen visar det sig att skatten blir dubbelt så stor eller runt 50 miljarder ISK och inget företag inom fisknäringen klarar att betala den!"

Einar Gudfinnsson har tidigare påpekat att den nya skatten egentligen är en omsättningsskatt och som sådan illa grundat under falskt märke.

Trots att oppositionen lyckades få fram mindre belopp och en del felaktigheter avskurna ur förslaget är resultatet som nu blir till en lag helt oacceptabelt.

Einar Gudfinnsson pekar på att egentligen är regeringen medveten om ohållbarheten i lagen eftersom den samtidigt tillsatte en utredningsgrupp som skall kolla om lagen verkligen håller.

torsdag 21 juni 2012

Islands statliga TV har inte ljudteknik för att klara av att intervjua presidenten

Islands statliga TV "ber om ursäkt för ljudstörningar" på skärmen
när Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson intervjuas.
När samma TV intervjuade de övriga fem presidentkandidaterna
fungerade tekniken perfekt varje gång.

Islands statliga TV har producerat presentations program med var och en av de sex kandidater som ställer upp i nästa presidentsval på Island. Allting har flutit på som planerat. Men som av en händelse "råkade" ljudet inte hålla när den sittande presidenten Hr. Olafur R. Grimsson intervjuades. På skärmen ber statliga TV om "ursäkt för ljudstörningar" varje gång ljudkvaliteten ändras och det är svårt att höra presidentens svar. 

En stor nervositet råder inom mediabranschen eftersom en av statliga TVs tidigare reporter, Thora Arnorsdottir, är en av kandidaterna. Hon är fram skickad av socialdemokraterna som har regeringsmakten och vill bli av med en självständigt tänkande president. Såren efter Icesave, när presidenten skickade lagen till folkomröstning och regeringen förlorade, gror sent. Thora Arnorsdottirs är kusin till den tidigare socialdemokratiska partiordföranden och utrikesministern Jon Baldvin Hannibalsson.

Det bloggas flitigt om "ljudstörningarna" på TV är ett medvetet sabotage. 

Kampen om makten är stenhård.

Nigel Farage: Lånecirkusen inom EU är Ponzi Scheme!

onsdag 20 juni 2012

Islands statsminister den första att bryta den egna jämställdhetslagen

Islands statsminister Johanna Sigurdardottir
är en offentlig feminist. Hon skapade
en jämställdhetslag angående offentliga
anställningar och blev den första som
statsminister att bryta mot lagen.
Om Islands statsminister påstår en sak är det 99% säkert att hon gör en annan. D.v.s. hon brukar göra tvärtom det hon säger.

Detta besannades när tingsrätten i Reykjavik dömde hennes departement där hon är chef för brott mot den nya jämställdhetslagen. Av två sökande anställdes en man när en kvinnlig sökande hade minst lika hög utbildning och arbetslivserfarenhet. Enligt jämställdhetslagen skulle kvinnan anställas men statsministern valde mannen. Och blev därmed den första att bryta mot lagen.

Tingsrätten dömde kvinnan även ett skadestånd som visar på att Johanna Sigurdardottir har brutit två gånger mot lagen. Skattebetalarna får stå för notan. Kanske dags att börja dra av lönen fru statsminister?




Islands regering gör en Pomperipossa på Islands fisknäring

Nu har det hänt igen. På Island. Pomperipossaskatten på
sjömännen tar mer än 100% av deras inkomster i skatt.
In i det sista kämpade oppositionen med att stoppa regeringsplanerna på förstatligande av Islands fisknäring. Under brutalt hot om att för första gången i Alltingis över 1000-år historia bli utsatta för ett diktat, en klausul som ger Alltingis president mandatet att avsluta diskussionen, fick oppositionen ge sig. Men kampen var inte förgäves.

Regeringen tvingades ta bort det ena av sina två förslag om att ta över kvotsystemet. Det säkrar fortsatt kontroll hos sjömännen över kvoterna. De flesta fiskföretagen har dessutom betalat skyhögt pris för att få kvoterna och skulle politikerna konfiskera dessa för att själva dela ut dem "på ett rättvisare sätt" som det så fint heter, då hade grunden för hela fisknäringen förstörts.

Kvar blev den speciella fiskskatt som läggs ovanpå alla andra "vanliga" skatter och avgifter. Oppositionen talesmän Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiet och Sigmundur David Gunnlaugsson, Framstegspartiet (Centern) krävde ett skriftligt avtal av regeringen innan Alltingi kunde avsluta sin session och ta sommarledigt. Dessutom är det presidentval den 30 juni och förberedelser för det och införande av nyvald president på en ceremoni i Alltingi ska bli färdiga i tid.

Radarparet Bjarni Benediktsson, ordf. Självständighetspartiet
och Sigmundur David Gunnlaugsson, ordf. Centern
Efter vad jag förstår så har en tvärpartipolitisk kommitté bildats för att bevaka räkenskaperna och övervaka hur den nya pomperipossaskatten på fiskföretagen och sjömännen skall tas ut. Den är begränsad till ett år och enligt oppositionen skall den ge möjligheter till begränsningar ifall det inte fiskas lika mycket som planerat osv.

Regeringen har fullkomligt struntat i alla remisser som varnat för konsekvenserna för näringen ifall skatten inleds på det sätt som nu är sagt. Flera fiskföretag kommer att gå omkull, produktionen kommer ännu mer än tidigare att koncentreras till stora företag, dvs dem som kan betala skatten nu utan att gå omkull på en gång. 

Fisknäringens organisation hävdar att skatten bryter mot grundlagen där man värnar om den privata äganderätten samt även den paragraf som säger att Alltingi får inte inleda skatter förutom att det är tydligt vad som tas och hur det ska tas.

Klart är att hela landet är i gungning efter denna förödande statliga attack mot självaste grundnäringen på Island. Sossarna och vänstergröna får nog räkna med mycket färre röster vid nästa parlamentsval. Många skulle nog vilja sätta regeringen på en egen båt och låta dem själva smaka på sina egna handlingar för att se hur länge regeringsmedlemmarna orkade dra in torsken.

Regeringen torskar ännu en gång.

söndag 17 juni 2012

Islands nationaldag den 17 juni

Islands riksvapen
I dag är Islands nationaldag 17 juni. Den brukar man fira stort på Island med tal, massor av evenemang och dans in på småtimmarna. Den 17 juni är Islands stora självständighetskämpe Jon Sigurdssons födelsedag. Jon Sigurdsson lade grunden till Islands självständighet långt innan 1944 när man passade på och deklarerade Island för en republik den 17 juni när Danmark var ockuperat av tyskarna och Hitler.

Jag kommer ihåg på svenska flaggans dag, som senare blev Sveriges nationaldag, när många isländska vänner frågade mig om man inte firar dagen stort i Sverige.

"Nej vi arbetar som vanligt."

"Va?! är det sant?! Men kungen då och drottningen? Vad gör de?"

"Smyger i en hästvagn till Skansen."

Som tur är har detta ändrats. För svenskarna gäller att lyfta fram sin sanna identitet den 6 juni. Samma fina anda och präglar allsången på Skansen. När man firar det goda i livet och gläds över sommaren. Svenskarna är ett mycket duktigt folk och det är inget fel på vare sig flaggan eller nationalsången. Jag gläds fortfarande över när min yngsta son deltog i Alla lika Alla olika och sa att vi skall bevara den svenska flaggan och lägga vår egen innebörd i den istället för att låta nationens främlingar som rasister och nazister lägga sordin på den. Och det är ju helt rätt. Flaggan står för allt det fina som Sverige som nation åstadkommer. Allt det landet Sverige presterar.

I dag träffas några Islänningar i Haga parken och firar.

Grattis alla Islänningar på nationaldagen!