fredag 8 februari 2013

Drygt 82% vill se Hanna Birna Kristjansdottir som ordförande för Självständighetspartiet


Hanna Birna Kristjansdottir tidigare etta på Självständighetsparitets lista i Reykjavik är mycket populärare som partiordförande än sittande Bjarni Benediktsson enligt en ny Gallup undersökning berättar Morgunbladet.

Hanna Birna utmanade den sittande partiordföranden på partiets senast rikskongress men förlorade. Hon hade dock betydande andel röster bakom sig och var inte långt från ordföranden. Inom bara några veckor har Självständighetspartiet sin årliga rikskongress i Reykjavikl.

Läget kan ha ändrats till Hanna Birnas fördel nu efter Icesavedomen. Bjarni Benediktsson röstade för avtalet det s.k. Icesave III som det isländska folket fällde i en folkomröstning. Han har även varit involverat i finansuppgörelser efter bankkraschen som skadat hans profil och gjort att många inte litar på hans person.

Hanna Birna däremot har en klanderfri bakgrund och en spikrak karriär inom Självständighetspartiet där hon fått chansen att visa på sina personliga ledaregenskaper hos Reykjavik Stad. Dessutom är hon verbal och med hjärta som slår för folket vilket gör att hon håller högt förtroende bland Självständighetspartiets väljarkår.

På frågan om man tyckte Hanna Birna Kristjansdottir var starkare som ordförande än Bjarni Benediktsson svarade 82,4 % att de tyckte Hanna Birna var starkare, 9,4% tyckte att Bjarni Benediktsson var starkare och 8.2% menade att de var lika.

Av de som inte redan bestämt sig för vilket parti de kommer att rösta på i valet sa hela 55% att de trodde att det var mer sannolikt att de skulle rösta på Självständighetspartiet om Hanna Birna Kristjansdottir var ordförande men endast 2% tänkte rösta på partiet om Bjarni var ordförande medan 43% sa att det inte spelade någon roll.

Tillägg:

Just i skrivande stund meddelar Hanna Birna Kristjansdottir att hon ställer upp som vice-ordförande på Självständighetspartiets kommande rikskongress. Nu har Bjarni Benediktsson möjligheten att visa vilken gentleman han är og kliva åt sidan så Hanna Birna blir självvald som partiordförande. Bjarni Benediktsson skulle säkert bli bra i rollen som viceordförande.

Farage: PR mot kritik på nätet gör EU inget bättre än en bananrepublik



Dubbelklicka för större bild

Efter den friande EFTA-domen....


Så här illustreras läget efter den befriande EFTA-domen som gav Island rätt på alla punkter i ICESACE frågan.

Nu har värderingsbolag som Fitch höjt Islands kreditvärdighet från negativ till stabil eftersom ovissheten angående utfallet av Icesave är bortblåst.

torsdag 7 februari 2013

Jon Asgeir Johannesson dömd till 12 månaders villkorligt fängelse

Högsta domstolen på Island dömde finansmannen Jon Asgeir Johannesson till 12 månaders villkorlig dom och och ett vite på 62 miljoner ISK för betydande brott mot skattelagen under sammanlagt 5 olika brottsrubriker.

Dessa brott begicks långt innan bankkraschen 2008 på Island och myndigheterna på Island gjorde en husrannsakan hos Baugurs huvudkontor den 28 augusti 2002. Åtal kom först 6 år senare och HD kritiserade dröjsmål med hantering av fallet hos tingsrätten.

Med Jon dömdes även Tryggvi Jonsson tidigare viceVD hos Baugur till 18 månaders villkorligt fängelse och böter på 32 miljoner ISK samt Kristin Johannesdottir syster till Jon Asgeir som fick 3 mån villkorlig dom.

The Telegraph skriver lite om domen klicka här.

Jon Asgeirs försvarsadvokat Gestur Jonsson säger till isländska Morgunbladet i dag att fallet har varit svårt för alla inblandade eftersom det drog ut på tiden under elva år. Han tycker att det är "en besvikelse att domen innehåller villkorligt fängelse samt höga böter."

Jon Asgeir Johannesson skickade ett pressmeddelande under dagen där han attackerar rättssamfundet på Island för att jaga individer på grund av upprörda känslor och hat. Han menar att domen påvisar bristen på lagkunnande hos myndigheterna och i själva verket är en dom över åtalaren. Han avslutar med att "en sådan dom har aldrig tidigare blivit fälld på Island. Ja det är skillnad på att heta Jon eller Jon Asgeir."

Enligt journalisten Pall Vilhjalmsson finansierade Baugur det socialdemokratiska partiet Samfylkingin på Island innan Baugur gick i konkurs.