tisdag 12 mars 2013

Jon Asgeir Johannesson försöker påverka media

Jón Ásgeir Jóhannesson og Gestur Jónsson verjandi hans.
Jon Asgeir Johannesson tv på en av alla sina rättegångar

Jon Asgeir Johannesson f.d. vd BAUGUR har mycket emot sig i dessa tider. Han har nyss fått ett års villkorligt fängelsestraff för gammalt skattebrott och nu försöker han påverka hur hans egen media på Island (i hans frus ägo) Nyhetstidningen (Frettabladet) och TV2 på Island förmedlar nyheter av hans affärer.

Jon Asgeir köpte tidigt upp media på Island och den har använts flitigt i kampen mot nationen i Icesave-frågan samt EU. Men nu när några journalister berättar om domar mot Jon Asgeir själv går han direkt in och ändrar såtillvida att vissa slutar och nya anställs. Demokrati och opartisk nyhetsförmedling är nog inte Jon Asgeir Johannessons starkaste sida.

Om detta skriver bl.a. Morgunbladet på Island och Brittiska Guardian.


Misstroendeomröstningen mot den isländska regeringen: 32 Nej - 29 Ja

Þátttakendur í prófkjörum kosta mismiklu til.

Misstroendeförklaringen mot Islands sittande socialdemokratiska/ vänstergröna regering fälldes med 32 röster mot 29. Således sitter regeringen kvar mandatperioden dvs några dagar till eftersom val är redan utlyst senare i april.

Thor Saari från Rörelsen, ett av Alltingis minsta partier, blev ilsken efter att resultatet blev klart och anklagade det nya utbrytarpartiet från S som kallar sig Ljus framtid för sabotage. Två av partiets medlemmar som brutit upp mot S Gudmundur Steingrimsson och Robert Marshall hade nämligen lovat att stödja en misstroendeförklaring mot regeringen. Men vid omröstningen röstade de tvärtom. Om de hade levererat som lovat hade det räckt för att fälla regeringen eftersom omröstningen då blivit 31 - 30. Men nära vart det och intressant att följa debatten på Alltingi som stundom hade för högt tonläge enligt min smak. Jon Bjarnason tidigare fiskminister la ned sin röst och en parlamentsledamot var frånvarande.

Bjarni Benediktsson ordförande Självständighetspartiet sa att det inte verkade bättre än så att många af regeringspartiernas parlamentsledamöter inte förstod när de talade ned till Alltingi att det omfattade även dem själva. Han sa att regeringen hade svikit alla löften mot hushållen angående jobben och välfärden. Under det tog Centerns ordförande Sigmundur David Gunnlaugsson som sa att regeringen kastat bort möjligheter att lösa de ekonomiska problemen på grund av egen vänster ideologi. Birgitta Jonsdottir Rörelsen sa att hon röstade ja fast hon ville inte fälla regeringen. Lilja Mosesdottir tidigare VänsterGröna röstade ja och sa att det inte gick att lita på en regering som aldrig på riktigt blivit en nordisk välfärdsregering.

Många parlamentsledamöter från alla partier deltog i debatten.


söndag 10 mars 2013

Missförtroendeomröstning på agendan på måndag


Thor Saari, Rörelsen, har åter igen lagt fram misstroendeomröstning på Alltingi. Denna gång blir det en omröstning påstår man. I.a.f. står det så på Alltingis agenda nu på måndag kl 10.30 isländsk tid.

Springer Thor iväg med förslaget igen som han gjorde förra gången?

Vi får se på måndag.

70% Islänningar skulle rösta nej till EU om det vore val i dag


I en färsk Gallup undersökning för Industrins förening på Island visade det sig att 70% skulle rösta nej till EU om det vore val i dag. Endast 30% vill att Island blir medlem i EU.

EU-motståndet är kompakt och det är framför allt fisket man inte vill förlora ifall landet skulle bli en EU-medlem. Islänningar är vana vid att själva rå över sina liv. Brussel är en främmande kultur som påminner om det danska konungavälde förr i tiden och Island reste sig från 1944 när landet utlyste sig som en självständig republik. 

De som vill ta landet till EU är främst socialdemokrater som aktivt kämpade för banker och korrumperad finanselit och gick mot nationen i Icesave-frågan.