lördag 29 oktober 2011

Internationell konferens om finanskrisen i Reykjavik



I torsdags hölls en internationell konferens i Reykjavik om finanskrisen i Europa och världen, bankkraschen på Island, vad som har gjorts och hur läget ser ut framöver. Vilka lärdomar kan man dra av finanskrisen på Island?

Arrangörer var Islands regering, Riksbanken på Island och International Monetary Fund. Hela konferensen filmades och kan ses här.

Många internationellt kända namn fanns med bland talare och debattörer, bl.a. professor Paul Krugman (Princeton University), The Financial Times ekonomiska editor Martin Wolf, professor Joseph Stiglitz (Columbia University), Jon Danielsson (London School of Economics). Från IMF kom Nemat Shafik (Deputy Managing Director) och Julia Kozack, från Islands Riksbank kom bankdirektör Mar Gudmundsson och Arnor Sighvatsson, nästan hela den isländska regeringen fanns på plats tillsammans med ett antal professorer från University of Iceland, representanter för intresseorganisationer m.fl.

Konferensen blev lyckat med livliga debatter om euron, eurokrisen, den internationella skuldkrisen och Islands väg i en förändrad värld. Den isländska regeringen framhåller att EU och euron är den enda lösningen på Islands problem  och den fick starkt mothugg från många av talarna på mötet och i paneldebatterna.


Utanför samlades en grupp demonstranter som tände röda varningsljus och menar att IMF och regeringen inte tar hänsyn till isländska hushåll och vanliga människor utan i första hand räddar bankerna och finansbranschen.

Många av de utländska föreläsarna verkade överens om att det vore fel väg för Island att gå att ta upp euro och gå med i EU nu när allt är upp och ned på grund av eurokrisen och EU:s fundamentala ekonomiska och politiska kris. Willen Buiter från Citigroup tror annat och uppmanar Island att gå med i EU.

Martin Wolf sa att om Island tar upp euron skulle det betyda att man i princip går med i Tyskland.
Paul Krugman sa att Island har klarat sig tack vare den isländska kronan som givit landet flexibilitet att ta sig ur krisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar