söndag 2 maj 2010

Pensionsfonderna på Island skriver ned mellan 68 - 100%

Det är inga småsummor av Islänningarnas hårt inarbetade besparingar i pensionsfonderna som försvunnit efter bankkraschen. Alla investeringar i finansvikarnas företag har slutat i en katastrof och för det mesta har hela kapitalet eller 100% av pengarna försvunnit. I de bolag - banker som andra - där något finns kvar, tvingas pensionsfonderna skriva ned värdet på tillgångarna med 68%.

Konsekvensen blir att utbetalningar till pensionärer, sjuka och andra som är beroende av fondernas medel måste skäras drastiskt ned så inte hela pensionssystemet faller. Den Allmänna Pensionsfonden tvingades på sitt årsmöte nyligen skära ned utbetalningarna med 12% som är mindre än det tidigare förslaget på knappt 17%. Troligen får fonden skära ned ytterligare på sikt.

Fattigdomen ökar i rask takt i ett land som bara för några år sedan av FN klassades i högsta välfärdsklass i världen. Välfärden monteras ned i rasande fart, skatterna höjs och den ekonomiska återhämtningen blockeras av Islands första välfärdsregering enligt "nordisk modell" läs Svenska Socialdemokraters politik.

Tiden tickar och om inte Islänningarna har kraften kvar att slänga ut denna regering och rösta fram en ny handlingskraftig regering då har Island snart försuttit möjligheterna att kunna bli bland de första att återhämta sig efter finanskraschen. Till skillnad från Eyjafjallajökull så kan faktiskt befolkningen stoppa detta mörker av politisk aska.