lördag 30 juni 2012

Islands president har folkets stöd

I dagens SvD skriver docent Ann-Cathrine Jungar om presidentvalet på Island. Hon må vara en bra skribent men om man bortser från fakta hamnar man fel. Docenten försöker förmedla bilden av den sittande presidenten Hr. Olafur R. Grimsson som en korrumperad politiker som håller på och förvanskar Islands styre från den traditionella nordiska kulturen. Istället är det Thora Arnadottir som ska framstå som bäraren av de goda nordiska traditionerna. Inget är mer fel. Docenten förstår inte att sittande president har agerat på folkliga rörelser när folket rest sig i fråga om banksvindel där Socialdemokrater och VänsterGröna ville skatta invånarna för att kunna betala för privata Landsbankis konkursbo.
Islands president Hr. Olafur R. Grimsson och
presidentfrun Dorrit Moussaieff röstar i dagens val.

I artikeln nedan som var för lång för SvD kommentarer svarar jag Ann-Cathrine på några punkter:


Vad mycket är upp och nedvänt i dessa tider. SvD borde låta andra mer insatta i politiken på Island skriva så läsarna kan få en lite nyanserade bild än att "Självständighetspartiet har alltid motsatt sig grundlagsförändringar" och "Thora Arnorsdottir förkroppsligar en traditionell syn på presidentens roll." Enligt Ann-Cathrine Jungar håller Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson på att vrida Island från en "tidigare typiskt nordiskt samförståndsinriktade isländska politiska kulturen." Inget kan vara mera fel och verkligheten är den direkt motsatta. 

För att förklara det folkliga stödet Hr. Olafur R. Grimsson får och kommer förhoppningsvis att ge honom en ren majoritet i dagens val (vilket skulle bli första gången i ett presidentval med så många kandidater) måste man känna till hans ånger och personliga uppgör angående finansskojarna som lurade honom såväl som de flesta andra Islänningar i uppgången innan bankkraschen 2008. Presidenten tänkte om och har sedan dess just stått upp för nationen som t.ex. i frågan om Icesave (jfr med dagens eurosave när oskyldiga skattebetalare får förlustnotan för bankers vanstyre och misslyckade risktagning). 

Island styrs i dag av socialdemokrater och vänstergröna som inte har gjort upp med det förflutna enligt Alltingis utredningskommittés rapport. Istället har de underlättat för samma finansgäng som innan kraschen att fortsätta verka och delvis komma tillbaks. Regeringen har ägnat tiden åt skoningslös häxjakt mot sina politiska motståndare och låtit folkets frågor angående jobb och hemmens skuldsättning åt skogen. Det finns en bred sammanslutning underifrån som prioriterar frågorna på ett helt annat sätt än vad regeringen gör vilket förklarar naturligtvis regeringens låga opinionssiffror på ca 23 % för båda regeringspartierna sammanlagt. Självständighetspartiet får över 40% i mätningarna. 

Förtroendet mot Islands i övrigt mest demokratiska och respekterade institution Alltingi är i botten tack vare en sossekultur som tar med sig hänsynslös elitstyrning som vare sig respekterar demokrati, landets konstitiution, Högsta Domstolen eller allmänna lagar. T.ex. blev själva statsministern Johanna Sigurdardottir nyligen dömd för att ha först av alla brutit mot den jämställdhetslag hon själv satte som tidigare socialminister. Skattebetalarna får stå för notan av rättegångskostnaderna och vite. Undrar om en statsminister skulle kunna sitta kvar i Sverige efter en sådan dom.


Nyligen seglade den isländska fiskflottan i hamn i Reykjavik och den största massdemonstrationen sedan 2008 hölls för att protestera mot regeringens planer på att konfiskera fiskindustrin. Dels ville regeringen ta över det kvotsystem som växt fram på privat väg och gör Islands fisknäring till en av världens mest konkurrenskraftiga. S och vänster gröna tänkte istället själva dela ut kvoterna. Som tur var lyckades oppositionen stoppa dessa planer. Men det gick inte stoppa regeringsplanen på en ny pomperipossaskatt på hela fisknäringen som inom två år kommer att kräva mer pengar av fiskarna än de får i vinst. Konsekvenserna har redan börjat visa sig i form av företagsnedläggningar och uppsägningar.

Hela näringslivet lider till följd av finanskrisen bl.a. genom att banker tagit över en stor del av företagsbeståndet (de som hade mest skulder) och håller under sina vingar medan andra mindre bolag oftast skuldlösa familjeföretag har utsatts för snedvriden konkurrens. I stället för att rätta problemet ökar regeringen alla skatter, hittar på nya och Island har i dag världens högsta moms.

Regeringen lyckades inte ens hålla ett val till det s.k. konstitutions"parlamentet" utan så grova avvikelser från vallagen (man kunde kika på vad folk röstade i nästa bås, röstlådorna var inte låsta osv) att HD såg sig tvungen att ogiltigförklara valet. Trots detta tillsatte riksdagsmajoriteten en konstitutionell rådgivande grupp med samma personer. Ordföranden professor Thorvaldur Gylfason är en känd socialdemokratisk profil. Det har väckt en förståelig ilska hos oppositionen och väldigt många Islänningar att Alltingis konstitutionella kommitté inte givits möjligheten att ens diskutera innehållet i det förslag till grundlagsändring som S-utredningsgrupp lade fram. Istället kör regeringen över oppositionen och kastar tillbaks förslaget till gruppen med några frågor som är tänkt läggas fram i den s.k. omröstningen som i själva verket är en mycket dyr opinionsundersökning. Sättet S kör med väcker misstankar om att här är orent mjöl i påsen. Vid närmare granskning innehåller ändringsförslagen en inskränkt definition på folkomröstningar som om den går igenom tar bort Islänningarnas rätt att rösta om finansiella frågor, skattefrågor och avtalsfrågor med utlandet. Om detta hade varit grundlag i stället för nuvarande lag skulle islänningarna aldrig fått rösta i Icesave frågan. Och det kunde ha satt landet på ekonomiskt obestånd med svåra konsekvenser för allmänheten.

Det hela handlar om Island och EU. Över 60 % av islänningarna vill inte under nuvarande omständigheter gå med i EU eller ta upp euron. Men regeringen, speciellt socialdemokraterna lyssnar inte på folk utan gör allt, och på den sista tiden i en desperat stil, för att tvinga in landet i EU på ett eller annat sätt. EUs förhållningssätt i Icesave tvisten, där EU för första gången i EFTA domstolens historia är medåtalare, har åtalat Island för att ha brustit vid införande av lagar om bankernas insättningsgaranti. Island har inte brustit på det område men däremot saknas ett förbehåll i garantilagen mot ett lands totala bankhaveri som på Island. 

En annan sak är makrilltvisten där EU haft sina juristexperter på att nagelfara internationella avtal för att kunna hitta vägar för handelsblockader och landningsförbud mot Island och Färöarna. Till hösten kommer kommissionen att få fria händer att förbjuda EU-27 att sälja produkter som båtar, motorer, nät och annan utrustning till fiskindustrin på Island och Färöarna, inleda hamnförbud mot båtar som seglar under isländsk och färöisk flagga i alla EUs hamnar samt utlysa importförbud mot fiskprodukter från Island och Färöarna. Detta är naturligtvis ett brott mot EES-avtalet, FN konventionen och WTO avtalen men vad spelar det för roll när man tidigare kan hitta kryphål för att göra EUs medlemsländer skyldiga att betala ut enskilda länder trots det är förbjudet enligt Maastrichtavtalet? Klart att Islänningarna inte hoppar i skyn av glädje när EU visar musklerna och beter sig som om Island redan vore en medlem. EU vill ensidigt bestämma hur mycket makrill Island och Färöarna får fiska i sina egna lagliga fiskvatten!

Thora Arnorsdottir är en känd socialdemokratisk profil och har jobbat med S i flera år och är en av grundarna till Europaorganisationen som jobbar för att påverka folket för att gå med i EU. I nuvarande presidentkampanj har hon ensam spenderat tre ggr så mycket pengar på reklam som övriga presidentkandidater tillsammans. Det var väldigt känsligt i gårdagens debatt på tv när hon ombads redovisa varifrån pengarna kom. Det ville inte hon svara på och hoppade oförskämt på de andra kandidaterna som aldrig fick prata färdigt. Hon är S kandidat tillsatt för att ta över sista institutionen på Island där det fortfarande finns någon som lyssnar på folket nämligen Bessastadir. S har makten i regeringen, Alltingi och i huvudstaden Reykjavik. Klart de ska ta Bessastadir med. 

Men vi får se i kväll hur det går. Det som kanske är det svåraste för Thora Arnorsdottir och definitivt påverkar utslaget om hon kan ta sig till Bessastader är att hennes make är tidigare dömd för våldsbrott. Den diskussionen har gått högt på Island även om den svenske docenten inte känner till den eller vill tala om den.

fredag 29 juni 2012

Mera om makrill

De gröna staplarna visar hur makrillfisket ökat på Island
i takt med ändrat beteende hos makrillstammen som numera
simmar till isländska vatten för föda.
Över hundra båtar har fått tilldelad makrillkvoter i år på Island på sammanlagt drygt 145 tus ton makrill.  I början på säsongen är makrillen inte så fet som den blir när den ätit upp sig. 87 % är fryst och 13 % blir till fiskmjöl enligt Morgunbladet. Olikt torsk och kolja som till stor del exportas till EU går makrillen på export till Östeuropa och Afrika men även en stor del till Asien. Man räknar med något lägre priser i år än i fjol bl.a. beroende på att en del kunder inte sålt slut på sina lager från förra säsongen.

Under sommarsäsongen får många ungdomar på Island ett efterlängtat arbete som ger efterlängtade intäkter. Detta hjälper förstås mot finanskrisen som fortfarande håller landet i ett järngrepp. Makrill- och sillsäsongen sammanfaller och då blir det ett extra ryck med ytterligare 120 tusen ton sillkvot för i år.

Islands regering har nyligen inlett en pomperipossaskatt på fisknäringen och nu börjar konsekvenserna visa sig t.ex. när företag på Vestmannaön måste sälja bort båtar och säga upp personal.


Makrilltvisten trappas upp

Maria Damanaki, EUs fiskminister,
vill  makrillkrig mot Island och Färöarna
I veckan blev det klart mellan Europaparlamentet och ministerrådet att EU kommer att inleda handelsblockad mot länder man påstår överfiskar. Blockaden omfattar förbud mot landning av alla fiskprodukter tillsammans med rad andra åtgärder t.ex. att förbjuda försäljning av all utrustning som används vid fisket till Island och Färöarna.

En av dem som drivit frågan är Pat the Cope Gallhager från Irland, ledamot av Europaparlamentet. Planen är att Europaparlamentets fiskkommitté godkänner avtalet på sitt nästa möte den 10 - 11 juli och att Europaparlamentet sedan slutligen godkänner blockaden mot Island och Färöarna i september.

3 - 4 Juli träffas fiskministrarna från länder intill Nord-Atlanten i Reykjavik. Det är ministrar från länder som Canada, Grönland, Island, Färöarna, Ryssland och EU. På dagordningen är bl.a. hur man skall kunna stoppa att över en miljon ton prima fisk slängs i Nord-Atlanten varje år. Detta är ett enormt stort problem för fisknäringen i hela världen där det i vissa fall påstås att fiskare slänger upp mot fyra gånger mer fisk död tillbaks i havet än båten seglar med i land. Makrillfrågan är inte med på dagordningen men klart att den kommer att diskuteras när Maria Damanaki är med på mötet.

Enligt Morgunbladet i dag så planerar företagsorganisationen MINSA en kampanj mot Island och Färöarna i Makrillfrågan. De vill hetsa upp sjömän och andra mot Island och Färöarna och försöker samla stöd bl.a. hos den norska fiskministern Lisbeth Berg-Hansen samt miljöorganisationer och nationella parlament. Morgunbladet har en plan undertecknad av ledare för sju fiskföretag som fiskar makrill. Företagen har verksamhet i Sverige, Danmark, Holland, Tyskland, Frankrike, Norge, Skottland, N-Irland, England och Irland.

På hemsidan hos skottiska sjömansförbundet SFF välkomnar förbundet överenskommelsen om handelsblockad mot Island och Färöarna. Där talar man om inte bara handelsförbud mot makrill utan även om "relaterade fisksorter". Genom denna diffusa definition tänker EU kommissionen kringgå EES-avtalet som tydligt förbjuder utvidgning vid tvist till andra arter än den tvisten avser.

Andra åtgärder som kan komma användas är att portförbjuda skepp som seglar under isländsk eller färöisk flagga i alla EUs hamnar.

Ian Gatt, ordförande i SFF: "Vi har efterfrågat dessa åtgärder under en lång tid och vi är mycket nöjda med innehållet i sanktionspaketet. Vi är särskilt tacksamma till Pat the Cope Gallagher för hans stöd i frågan."

Enligt SFF tänker islänningarna fiska 147 tus ton makrill under 2012 men Färöarna 149 tus ton.


onsdag 27 juni 2012

Maktkampen om Bessastadir hårdnar

Bessastadir, presidentens residens.
På lördag är det presidentval på Island. Sex kandidater ställer upp, nuvarande president Hr. Olafur Ragnar Grimsson är en av dem.

Aldrig tidigare i republikens historia har nationen upplevt ett presidentval som ett ställningstagande med  eller mot en främmande stormakt. Med eller emot EU. Jasidan har slagit på stort för att få sin kvinna, Thora Arnorsdottir in på Bessastadir. Socialdemokraterna bakom Thora tänker krossa allt EU-motstånd på ön. Kosta vad det kosta vill: "Vi har riket, parlamentet och huvudstaden Reykjavik. Nu tar vi Bessastadir," är tanken. Spelar roll om två tredjedelar av folket vill vänta med EU. Folk är bara folk förstår ni och sådana kan inte begripa sig på experternas sanningar.

Socialdemokraterna vet att de har liten chans att komma tillbaks i regeringsställning efter riksdagsvalet om ett år. För att få in landet i EU måste de krossa motståndet på Bessastadir och få bort den obekväma sittande presidenten som har mage att hänvisa lagar till nationen för omröstning. Som t.ex. två ggr i Icesave där regeringen försökte välta över privata Landsbankis konkursbo på skattebetalarna.

Hitintills har islänningarna bl.a. fått erfara följande:
  • S systerparti i UK med Gordon Brown i spetsen terroristförklarade Island i stil med Al-Quida. Möjligen i samarbete med S på Island som använde bankkraschen för att komma till makten.
  • EUs förhållningssätt i Icesave-tvisten där EU ställde sig bakom UK och Hollands krav på att isländska skattebetalare skulle betala konkursboets skulder. I dag en fråga för EFTA domstolen där EU för första gången i historien blir medåklagare.
  • EUs förhållningssätt i makrill-tvisten när EU-kommissionen låter sina lagexperter leta kryphål på internationella avtal med WTO, FN och EES-avtalet för att kunna utsätta Island och Färöarna för en handelsblockad och hamnförbud i samtliga EUs hamnar nästa år.
  • Hur denna korrumperade socialdemokratiska vänstergröna regering skapar respektlöshet inför samhällets lagar och institutioner bl.a. genom att åsidosätta och bryta mot konstitutionen, miljö- och jämställdhetslagar samt nonchalera Högsta Domstolens beslut.
  • Hur den regering som uppstod ur kaoset när bankerna gick i konkurs i själva verket var största vännen till finansskojarna som orsakade krisen och skapade ett stort elände hos befolkningen.
  • Hur regeringen ignorerade Alltingis utredningsrapport och istället för att hjälpa folket använde tiden för att hämnas på sina politiska motståndare.
  • Hur regeringen attackerar nationens grundnäring fisket och lägger stora skattebördor på folk och företag medan de förtroendevalda själva höjer sina förmåner.
Kanske tänkte inte tidigare statsminister Geir Haarde på när han i ett TV-tal sa: Gud bevare Island, att skaparen först och främst skulle befria nationen från den kommande regeringen. Vem tänkte då på hur lätt det är att gå ur askan i elden? Nu framför islänningarna bönen för att naturresurserna i havet och till lands och t.o.m. bergen inte blir stulna.

Först kom skalbolagsdirektörerna förklädda som bankdirektörer. Sen kom socialdemokraterna med sin splittringspolitik och laglöshet. Det enda sättet för många socialdemokrater att överleva i framtiden är genom feta uppdrag i Bryssel. Aldrig tidigare har Island som en oberoende nation behövt kämpa mot politiker och tjänstemän som struntar i allt bara de får ett bättre jobb i främmande länder.

Det är nationens olycka att ha sådana ämbetsmän. Olyckan blir ännu större om EU sväljer fisken. Republiken står eller faller med nationens försvar.

Gud bevare Island, islänningarna och vår president.

Jag hoppas att Bessastadir inte förvandlas till ett EU - marionettdockhus. 

Skatten högre än företagsvinsten

Fisknäringsorganisationen LIU beklagar Alltingis beslut att godkänna en lag som mer en tredubblar skatt på näringen nästa år. LIU påpekar att den nya skatten får allvarliga konsekvenser  för många enskilda företag och byar på landsbygden.

Vidare säger LIU att den nya skatten bryter mot kraven i paragraf 40 samt 77 i Islands konstitution p.g.a. oklarheter i skattens utförande. Enligt lagen kan privata fiskföretag komma att beskattas för andra bolags vinster av fiske. Vidare menar man att lagen dessutom bryter mot paragraf 72 i konstitutionen som värnar privat ägendom.

"När fångstavgiften implementeras till fullo kommer den att bli större än fiskföretagens vinster. Ingen annan bransch beskattas på liknande sätt. En sådan skattebas bidrar inte med några värdeökningar i samhället utan påverkar företagens värdeproduktion negativt," står i organisationens utlåtande i samband med den nya, skyhöga skatten på sjömän och privata fiskbolag.

Vidare pekar organisationen på att regeringen fått över 70 negativa remissvar men valt att nonchalera dem alla.

måndag 25 juni 2012

Stenhård maktkamp om Bessastadir

"BessastadaBarbie"
bild från en av många
bloggar om Thora Arnorsdottir
på Island i dag

Socialdemokraterna/VänsterGrönas parad "Barbie"kandidat till presidentämbetet på Island, Thora Arnorsdottir, har nyss lanserad en speciell Thoradag på Island. På agendan var minst 90 olika aktiviteter  förutom traditionell försäljning av Thora-t-shirts, korvfest och Thora-ansikstmålning för barnen o.s.v. Många tycker det verkar konstigt på lilla Island att en av kandidaterna verkar ha oändligt mycket pengar att köpa reklam på bussar, i radio, dagstidningar och tv och samtliga övriga presidentkandidater har förordat öppna räkenskaper så allmänheten kan se vilka som är sponsorer.

Thora Arnorsdottir, tar med sig sin make Svavar Halldorsson tidigare dömd för misshandel till Bessastadir ifall hon blir vald.

Många undrar om EUs diverse nya stödpengar är bakom Arnorsdottirs amerikanska kampanjstil men Thora kan endast säga att det är fel att anklaga henne och hon vill inte diskutera makens brottsliga förflutna men kallar honom sin älskling och trevliga man i media. Både Thora Arnorsdottir och maken jobbade tidigare inom media, Thora var reporter hos statliga TV.

Med Thora Arnorsdottir på Bessastadir kan regeringen få genom nödvändiga lagändringar som nu ligger på bordet och innebär i princip borttagning av islänningarnas folkomröstningsrätt i ekonomiska frågor och frågor gällande avtal med andra länder. Detta behöver regeringen få igenom så den kan tvinga på Island eftergifter i fiskfrågorna till EU.

Kampen om Bessastadir är därför kampen om Island skall gå med i EU eller inte som är den största frågan islänningarna debatterar för stunden. Sittande president Hr. Olafur Ragnar Grimsson som stoppade, tack och lov, regeringens vansinniga förslag att staten skulle överta privata Landsbankis skulder, är islänningarnas säkerhet för att demokratin fungerar. Han har deklarerat att sitter han kvar kommer han att hänvisa EU frågan till nationen. Han har deklarerat att han inte tycker att Island skall gå med i EU så som läget är nu i Europa och världen.