lördag 24 juli 2010

Björk drar igång namninsamling för att stoppa Magmas köp av HS Orka

Popstjärnan Björk har dragit igång en namninsamling på nätet för att stoppa kanadensiska företaget MAGMAs köp på HS Orka. Bjork vill att Altingi håller en folkomröstning i frågan om äganderätt till Islands energikällor och nyttjanderätten till dessa.

HS Orka är ett av Islands mest lönsamma energibolag som säljer fjärrvärme till Reykjavik och bygden runt Keflavik. Till största delen nyttjas jordvärme där man pumpar upp varmt vatten ur marken. Ingår även elproduktion av ånga där "spill" vatten används för uppvärmning av bostäder.

Just nu är MAGMAs köp av HS Orka en het potatis på Island. Vänster gröna håller på och vaknar upp i regeringen och kritiserar Samfylkingen i.e. Socialdemokraterna för att ha hjälpt det kanadensiska bolaget att bilda ett postlådeföretag i Sverige för att kunna fullfölja köpet av HS Orka. En stor tvist avser lagen på Island som enligt vissa förbjuder utländskt ägande av isländska energikällor. Lagen liknar lagen om fiskenäringen som förbjuder utländskt ägande och nyttjande av havets resurser runt Island. Det som försvårar en korrekt tolkning av lagen om energikällor och andra naturliga resurser (olja m.m.) är att när Island blev medlem av EES lades till en paragraf som säger att "samma rättigheter gäller även för medborgare inom EES." Paragrafen innan säger att endast isländska medborgare får äga eller kontrollera energiföretag på Island. Många menar nu att den isländska regeringen brutit mot lagen och kräver att domstol utreder saken.

Vid övertaget av HS Orka har MAGMA säkrat rättigheter till 65 år att nyttja jordvärmen på Island. MAGMA håller på och förhandlar fram ytterligare 65 år och i slutet av denna månad förväntas MAGMA äga 98,5% av HS Orka med sammanlagt 130 års nyttjanderätt av jordvärmen. Enligt MAGMAs vd Ross Beaty planerar företaget att öka produktionen från dagens 175 MW till 405 MW år 2016.

En del brevväxlingar har ägt rum mellan Björk och MAGMAs vd i magasinet Reykjavik Grapevine http://grapevine.is/News/ReadArticle/Bjork-Responds-To-Ross-Beaty-Again

Mer finns även på Björks hemsida http://bjork.com/

Med namninsamlingen ställer Björk sig i led med andra frihetskämpar på Island som vill bevara Islands oberoende och möjligheter till självförsörjning. Hon förespråkar ett större folkligt engagemang i politiken och större transparens och demokrati. I skrivande stund har 12 602 personer skrivit på listan. Jag tänker bli nummer 12603 om jag hinner!


Bankkunderna kräver rättvisa

Trots att Högsta domstolen väldigt tydligt ogilitigförklarat lån i isländska kronor säkrade i utländsk valuta, tvivlar den isländska regeringen om det bara avser lån till bilköp och andra konsumentvaror och/eller bostadslån. "Detta är gigantiskt stort, en "jungel" och ingen vet vad som gäller i varje enstaka fall", säger finansminister Steingrimur Sigfusson i Morgunbladet. "Vi får vänta och se hur utvecklingen blir".


I går dömde Tingsrätten i Reykjavik vilken ränta som skall tillämpas när de olagliga lånen omvandlas till lagliga. I alla fall lån till bilköp. Enligt Tingsrätten i Reykjavik bör räntan följa lägsta icke indexreglerade räntan enligt Riksbanken i stället för den avtalsenliga låga räntan som de illegala låneavtalen bjuder på. Tingsrätten dömer därmed enligt Riksbankens och Finansinspektionens rekommendationer i frågan. Domen överklagades till Högsta domstolen och när den dömer får låntagarna till slut veta vilken ränta som gäller. Hur Högsta domstolen dömer kommer att bli vägledande för lösningen på denna röra orsakat av banker och finansbolag som upprättade egna olagliga villkor för utlåning på Island under de "goda åren". Många har fått gå från hus och hem när de inte klarat av höjningarna på skulderna efter devalveringen av kronan i skuldkrisens spår.


Tingsrättens dom i går är ett steg på vägen att juridiskt reda ut vad som gäller och många ser fram mot Högsta domstolens beslut. Bankerna och finansbolagen backade upp av regeringen försöker så länge som det är möjligt att ta högsta möjliga ränta och förhala en rättelse mot kunderna. Från bankhåll kommer budskapet att om Högsta domstolen dömer att lånens räntevillkor gäller så kommer en andra bankkrasch att infinna sig på Island.


Konsumenterna står på sig och vägrar låta banker och finansbolag kräva in pengar utan att Högsta domstolen får säga sitt först. Tur det, annars vore det illa för rättsväsendet på Island!


söndag 18 juli 2010

SLIMY BASTARDS

Ett tips till tidskriften TIME är att addera Johanna Sigurdardottir, Islands statsminister, på listan: SLIMY BASTARDS.

I en nyligen gjord undersökning på Island där kvinnor ombads nämna tre kvinnor som de ville se som ministrar i sin drömregering kom Johannas namn aldrig upp. Men skulle hon hamna på TIMES lista 2010 över SLIMY BASTARDS är hon i gott sällskap med vännen (och socialdemokraternas främsta sponsor på Island) Jon Asgeir Johannesson. Två andra skalbolagsskurkar från Island pryder även denna åtråvärda lista: Björgolfur Gudmundsson förra ägaren och chefen för Landsbanki och Hreidar Mar Sigurdsson förra chefen för Kaupthing bank.

Andra stora internationella personligheter på listan som Bernie Madoff gör säkert att Johanna Sigurdardottir kommer att trivas fint och kunna njuta av den trevliga titeln: SLIMY BASTARD.

Enligt Berlinske Tidende Danmark som skriver om jakten på de försvunna pengarna, skulle enbart 10% av alla anklagelser mot de isländska finanssvindlarna hålla för att kalla deras bravader för den största ekonomiska brottsligheten i Europa sedan andra världskriget.

BT beskriver utförligt hur finansvikingarna tömde bolag efter bolag, banker och finansbolag medräknade och lämnade Islands ekonomi i ruiner. Inte undra, skriver BT att Kroll som har jagat pengar efter världens diktaturer som Saddam Hussein, Baby Doc och Ferdinand och Imelda Marcos, har anlitats av Glitnir bank för att jaga rätt på Jon Asgeirs Johannesson stulna miljarder.