söndag 1 januari 2012

Islands president ställer inte upp för omval i år

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson
I sitt traditionella nyårstal till nationen på Nyårsdagen sa Islands president att han har andra planer än att ställa upp för omval till president igen. (Talet finns på isländska här).

Hr. Olafur Ragnar Grimsson är inne på sin fjärde mandatperiod som löper ut under våren. Han sa att han kunde hjälpa landet mer om han kunde själv välja uppgifter med friare händer än han har som landets president. Ingen president har suttit längre än fyra mandatperioder på Island, lagen begränsar inte hur länge samma president kan väljas om till ämbetet.

Presidenten hänvisade även till en efterlängtad ledighet och frihet från ämbetet samt att han och hans fru inköpt ett litet hus där de tänkte tillbringa lediga tider tillsammans.

Presidenten tackade alla för förtroendet under hans tid som president.

Islands president Årets man 2011 hos Radio Saga samt Station 2


Hr. Olafur Ragnar Grimsson, Islands president har blivit mycket omtyckt hos Islänningarna efter sin ledning mot finansmakten som försökte med EUs hjälp tvinga Islänningarna att betala för Landsbankis konkurs. Islands ekonomi som kollapsat efter bankhaveriet skulle inte klarat av att ta på sig Landsbankis skulder där Icesave frågan blev - precis som euro frågan i EU i dag - en fråga om att folket förväntas av finansmakten betala för finansmänniskornas missöden.

Lyssnarna var eniga i sitt val och en stor majoritet valde enhälligt Islands president.

Islands regering stärker greppet mot landets EU-motstånd: sparkar fiskministern

Jon Bjarnason, f.d. fiskminister, Island
På nyårsafton blev det klart att två ministrar entledigas från sina regeringsuppdrag på Island: Fiskminister Jon Bjarnason och näringsminister Arni Pall Arnason.

"Jag är tacksam för tiden som varit" sa Jon Bjarnason i en tv-intervju på nyårsafton. "Jag har försökt jobba enligt bästa förmåga trogen till mitt partiprogram, Vänster-Gröna. Alla vet vart jag står och jag infriar mina löften."

"Vi känner till motsättningarna om EU, vi känner till Vänster-Grönas vallöfte att inte ansöka om EU-medlemsskap och jag har passat att inte överskrida Alltingis mandat i EU-frågan. Jag tror att alla känner till sedan länge att vissa människor velat få bort mig från regeringen. Detta handlar förstås om Islands EU-ansökan och jag kan tänka mig att fler än bara EU-anhängare inom regeringen är glada, en och annan i Bryssel blir nog glad över att jag inte längre finns på ministerposten."
           
Jon Bjarnason ville inte uttala sig om han kommer att rösta för regeringen ifall en missförtroendevotering äger rum på Alltingi.

Arni Pall Arnason var kritisk till regeringens finansbudget och i senare tid visat samarbetsvilja över blockgränserna. Samtidigt som ministrarna entledigas blir omfattande ändringar på departementen på Island och för första gången i Islands historia har ett enda parti, Socialdemokraterna, makten över alla viktiga departement som stats-, finans- och utrikesdepartementet samtidigt.

Förhandlingsdiskussioner pågår mellan regeringen och Rörelsen med tre ledamöter på Alltingi om ett samarbete som skulle kunna rädda regering från fritt fall på det ny året.