torsdag 26 april 2012

Island har ingen armé men det har EUs 27 nationer

Morgunbladets tecknare ser EU hoten mot Island på detta sätt:
EUs militärbåtar Hamnförbud, Handelsblockad och Landningsförbud
besöker Island med kanonerna riktade mot land. I lilla båten Vänsterns
Välfärdsregering viftar två av Islands ministrar med vit flagga som symboliserar
Islands kapitulering. Längst ned står: Det nya "torskkriget" vinns med kapitulering.

EU hotar med fullskaligt handelskrig mot Island och Färöarna


Våra vänner i Norge är tagna på sängen över EUs hårda inställning mot Island och Färöarna. I slutet på veckan förväntas EUs fiskministrar godta förslaget till handelsblockad och hamnförbud mot Island och Färöarna.

Enligt norska ABC nyheter kommer förslaget att innefatta en rad sanktioner som:

Förbud mot fiskimport från Island och Färöarna
Förbud mot att köpa och sälja fartyg till dessa länder
Begränsad tillgång till EU:s hamnar för båtar från dessa länder
Förbud mot att exportera fiskeutrustning till Island och Färöarna

I Danmark som innehar ordförendeskapet i EU har man bett jurister att granska om handelsblockad av det slag som EUs fiskministrar förväntas godkänna verkligen överensstämmer med reglerna i WTO, FNs Havsrättskonvention och EES-avtalet.

Det står inte på makrillen "tillhör EU" och inte flyttfåglarna heller för den delen. Ska EU börja skicka folk till Island och Färöarna för att plocka ägg som flyttfåglarna lägger där på sommaren?

Havet har blivit varmare och makrillen flyttar på sig och hamnar hos Island och Färöarna. Både Island och Färöarna driver hållbart fiske d.v.s. man har speciella båtar som noggrant mäter och kontrollerar de fiskstammar som fiskas. Då anger experterna hur mycket får fiskas av varje art. Både Island och Färöarna driver på det sättet ansvarigt fiske som i dag bl.a. lett till en såpass stor torskstam som fiskare på Island inte tidigare kommer ihåg och talar om fulla fjordar på Island.

Makrillfrågan har hela tiden varit en maktfråga, där EU tillsammans med Norge ensidigt tänker dela ut "kvot" på makrillfiske till Island och Färöarna. "Vi tar 90% ni kan dela på 10%". Detta har inte Island eller Färöarna accepterat och utmålas då som rånfiskare av EU.

Där står faktiskt EU på hal is själva med eget överfiske på 70 % av fiskstammarna och utrotningshot av 20 % av fiskstammarna. EUs överfiske i egna vatten har gjort EU beroende av fisk från andra vatten och import från andra länder. 

FN anklagar EU för överfiske vid VästAfrika som hotar existensen hos mer en 1,5 miljoner fiskare. I Senegal säger sjömännens organisation att snart återstår inget annat än att beväpna sig och bli pirater som i Somalien för att gå ombord i EUs trålare och ta deras besättningar i gisslan.

Genom denna taktik tänker EU skaffa sig en förhandlingsposition mot ansökningslandet Island för att få övertaget över Islands uthålliga och goda fiske. Men resultatet kommer att bli det motsatta. Island kommer att göra som Norge och lägga sin ansökan på is.




onsdag 25 april 2012

EU kan bryta samman varnar Europaparlamentets president

Europaparlamentets president Martin Schulz

"EU kan bryta samman" varnade Europaparlamentets president Martin Schulz EU kommissionen på ett möte i Bryssel idag.

"För första gången i EUs historia har EUs sammanbrott blivit till ett verkligt scenario."

"Statschefer tar i allt större utsträckning egna beslut själva istället för att använda gemenskapens metod."

Detta publicerar euobserver.com idag.

EU förbereder handelsblockad mot Island och Färöarna


Enligt Morgunbladid i dag godkände Europaparlamentet i går straffåtgärder mot länder utanför EU. Går Europaparlamentets godkännande längre än kommissionen hade begärt, dvs att straffet inte enbart gäller makrill utan alla sjöprodukter och ett totalt hamnförbud mot isländska och färöiska båtar i alla EUs hamnar.

Denna straffattityd är hänsynslös där endast muskler verkar men inte sunt förnuft och fria överenskommelser. Enligt Agence Europe i går kan straffåtgärder för första gången användas mot Island och Färöarna i makrilltvisten.

Enligt den godkända texten får EU alla möjligheter att utöva omfattande och snabbt straff utan hänsyn till "gemensamma fiskarter" eller "nära arter".

Maria Damanaki EUs fiskkommissioner säger på nyhetsportalen Thefishsite.com att detta är ett viktigt steg mot uthålligt fiske på makril. "Om vi inte får till ett avtal snabbt kommer vi att använda oss av straffåtgärder", hotade Damanaki.

Detta luktar maktfasoner i allra högsta grad. Speciellt eftersom EU är anklagad av FN för överfiske framförallt utanför VästAfrika där man förstör livet för över 1,5 miljoner fiskare.

Handelsblockad mot Island som är en medlem av EES och Färöarna som är knutna till EU-medlemmen Danmark? Vad hände med "fredsprojektet" EU? Skall EU skicka militärbåtar in på isländska och färöiska fiskvatten?

Fälld för att inte hålla tillräckligt många möten under finanskrisen

Professor Hannes H. Gissurarson, Islands Universitet.
Professeor Hannes H. Gissurarson skriver om domen mot Islands tidigare statsminister Geir H. Haarde i Wall Street Journal i går.

Han påpekar att trots att domarna var tillsatta av Alltingis majoritet dvs vänsterpartierna så kunde inte ens dessa domare döma Geir Haarde och Självständighetspartiet för några grava misstag. Det enda de kunde sätta dit Geir Haarde för var att inte hålla tillräckligt många regeringssammanträden under finanskrisen.

Vilket är absurd säger den isländska professorn Hannes H. Gissurarson.

tisdag 24 april 2012

Geir Haarde i irländska radion: Bra att Island inte har euro eller är med i EU.


Geir H. Haarde
Enligt isländska portalen Evropuvaktin www.evropuvaktin.is blev Geir H. Haarde tidigare statsminister Island intervjuad i morse i irländska statsradion RTE1 i det populära programmet Morning Ireland med anledning av domen i går på Island. Under samtalets gång uttryckte Geir sin åsikt att han är emot att Island blir medlem av EU och tar upp euron. Han menar att irländarna har svåra problem just på grund av euron.

Geir Haarde sa att allt inte varit perfekt under hans ledning perioden före bankkraschen hösten 2008 men det gick inte kritisera hur hans regering hanterade själva bankkraschen. Bankerna gick i konkurs och staten hade inte lagt det på skattebetalarna att betala notan för bankernas felaktiga utlåning som man gjorde på Irland.

Han påminde om att Islänningar inte satt fast i euron. Enligt Evropuvaktens källa i Dublin var undertonen den att Irländare gjort fel genom att inleda euron.

Enligt samma källa har allmänheten på Irland förstått att euron inte är någon helhetslösning på de ekonomiska problemen. Tvärtom förorsakar euron i sig ekonomiska problem men den åsikten får ingen plats hos ivriga EU-anhängare i politiken eller i media.

Tidigare hånade man Islänningarna i irsk media och sa att enda lösningen för Island var att gå med i EU och ta upp euro som Irland gjorde. Nu är tonen en helt annan och Geirs budskap nådde ut till många Irländare där man frågar sig: Vad kan Irländare lära sig av Islänningarna?

måndag 23 april 2012

EU-kommissionen kommer att ta ställning mot Island i makrilfrågan

EU-kommissionens ordförande
José Manuel Barroso

På ett möte i Köpenhamn sa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso att EU-kommissionen kommer att vidta åtgärder mot Island i makril frågan enligt det beslut som EUs fiskeministrar kommer att ta senare i veckan. Ministrarna förväntas be kommissionen att stoppa Islands medlemsansökning tills Island gått med på att fiska makrill enligt ensidigt utdelad kvot från EU. Vidare att isländska och färöiska  båtar blir portförbjudna i alla EUs hamnar och att EU sätter handelsblockad mot fiskprodukter från Island.

Barroso sa att man inte skulle förväxla makrillfrågan med Islands medlemsansökning. Trots det påståendet medgav han att kommissionen kanske kommer att göra precis så på nästa möte.

Geir Haarde frikänd på alla punkter förutom formalia på regeringssammanträden som varit praxis på Island i 100 år

Geir Haarde blev frikänd från alla åtalspunkter förutom
formalia att han kunde ha varit duktigare på att ta upp
frågor på ett "korrekt sätt" på regeringssammanträdena d.v.s. hur
sammanträdena och kallelserna skrivs och protokollförs.
"Så har man gjort sen 1918 och detta är första gången man
talar om att det skall göras på ett annat sätt," sa Geir Haarde
i dag när domen kungjordes. Geir Haarde blev inte dömd för någonting
som hans politiska motståndare hade önskat sig. Istället får
skattebetalarna stå för notan från rättegången.
Domare Markus Sigurbjörnsson hos Landsdomur
läser Landsdomurs domsord i fallet Alltingi mot
Geir Haarde.

I dag kom domen hela Island väntade på och många andra runt om i världen. För första gången under den pågående finanskrisen ställs en politiker inför riksrätt anklagad för tjänstefel.

Geir Haarde plockades ensam ut av Alltingi för att bära hundhuvud för bankkraschen på Island 2008. Men inga av åtalspunkterna som gjorde gällande att Geir Haarde gjort fel och borde dömas gick genom. Istället blev det en åtalspunkt om rutinerna på regeringssammanträdena som blev godkänd. Den går ut på att Geir Haarde skulle kunnat på ett mer formellt sätt diskuterat finanskrisens verkning inom regeringen än han gjorde.

Men Landsdomur menade att detta förbiseende var så magert att den dömde inte Geir Haarde för det. Istället går Geir Haarde fri från alla anklagelser och staten står för rättegångskostnaderna.

Detta är en stor seger för Självständighetspartiets tidigare ordförande och tillika Islands statsminister. Hans politiska motståndare får nu ställa sig vid skampålen för att ha åsamkat honom och hans familj ett stort lidande under två års tid att man nu inte talar om kostnaderna för detta skådespel som nationen nu får stå för.

Geir Haarde krävde regeringens avgång som han menar har gjort ett försök att ändra Islands politiska tradition genom att dra politiska konflikter in i domstolarna. Domen gick på över 400 sidor.

Mer kommer......