fredag 12 mars 2010

Sveriges "hjälp" inget annat än piskan på den som ligger

Svenska ministrar må slå sig för bröstet och tala om att de "gjort vad de kunnat" för att hjälpa Island med löfte om stödlån efter bankkraschen.

Sanningen är den att Sverige blockerar IMF:s utbetalningar på deras lån i enlighet med ekonomiska återuppbyggnadsprogrammet. Hela stödpaketet bygger på att Norden ställer upp med pengar tillsammans med IMF för att hjälpa Island ur krisen. Men Sverige har valt att hålla inne med utbetalning av sin del - vilket blockerar IMF från att betala ut deras del - tills Island gått Storbritannien och Holland till mötes i Icesave-tvisten.

Det verkar som ministrarna i den svenska regeringen fått "maktfnatt" efter Sveriges ordförandeskap i EU. Utan att förklara vad de menar gömmer de sig bakom påståenden om "internationella förpliktelser" och får det att se ut som Island tagit på sig en skuld och tänker smita från notan. Som ministrar i ett EU-land borde de känna mycket väl till EES-avtalet och villkoren för Island som Island uppfyllt för länge sedan. Island har aldrig tagit på sig regeringarnas dumheter i Storbritannien eller Holland och skall aldrig behöva göra det. Men det är precis det som Sverige vill att Island gör. Det den svenska regeringen menar är: "Hej o hå, om ni inte betalar det som UK och Holland vill blir det inga pengar från IMF eller oss!"

Att inte Storbritannien vågat använda terroristlagarna på andra än Island. Är det månne därför att Island har ingen egen armé och är bara lite drygt 300 tus invånare?
Tycker regeringen Reinfeldt att terroristlagarna som infördes mot bekämpningen av internationell terrorism ska användas mot gamla demokratier som Island för att frysa öns tillgångar (inkl. delar av Riksbankens guldreserv) och ta landets näringsliv i gisslan?

Islänningarna behöver ingen "hjälp" som bara är en vinande piska i syfte att få dom att skriva under egen konkursdom. Fy på er politiker som inte följer egna internationella avtal och använder den störres kraft för att mobba den mindre!

Norge bryter Nordens "solidaritet" - slutar mobba Island

I Aftenposten i går sa Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe att Norden skulle betala ut sina lån till Island trots att IMF:s andra revision enligt planen inte är genomförd och oberoende av ställningen i Icesave-tvisten.

Därmed bryter Norge Nordens "solidaritet" i finansblockaden på Island och tar ställning för ekonomisk återuppbyggnad på Island utan krav på att Island godtar UK:s och Hollands krav på betalning av "Icesave-skulder".

Tidningen Dagens Näringsliv i Norge välkomnar i dagens ledare denna förändring och säger:

"Internationella valutafonden har lovat Island ett lån på fem miljarder dollar som till delar finansieras av fonden själv och delvis av de nordiske länderna. Utbetalningarna är frysta till följd av att förhandlingarna mellan Storbritannien och Holland gått i stå."

Vidare:

"IMF har upprepade gånger betonat att planen inte är beroende av en uppgörelse i Icesave-avtalet. De nordiska länderna har från sin sida satt som villkor att Island följer IMF:s stabiliseringsprogram."

"Men det står ingenting om att Island skall tvingas godkänna villkoren som Britter och Holländare dikterar. Då kan det inte heller vara rätt att pengarna från de nordiska länderna fryses inne som ett påtryckningsmedel för att få Island att signera villkor som landets befolkning uppfattar som orimliga."

Ledaren avslutas med orden: "Finansblockaden av Island måste stoppas!"

Äntligen säger jag nu bara och jag hoppas som tidningen att Norges utrikesminister Jonas Gahr får in lite vett i sina nordiska kollegor när de träffas i dag i Köpenhamn.

Reinfeldt, Bildt och Borg: SLUTA MOBBA ISLAND!

onsdag 10 mars 2010

Tack Johan Rudström!

I dagens Uppsala Nya Tidning skriver Johan Rudström en ledare om folkomröstningen på Island och att Island borde ges ett godtagbart avtal. Han skriver:

"Folkomröstningar borde vara den finaste formen av demokrati där alla verkligen kommer till tals."

Vidare skriver Johan:

"För Islands del kommer varje fråga som ställs angående finanskrisen att få ett och samma svar: Det är bankerna och deras ledningar som bär skulden. Och skälet till att det kunde hända var den totala bristen på internationella regler för bank- och finansväsendet. Islands folk har rätt. En befolkning på 300 000 kan inte hållas helt ansvarig för vad banker med långt mycket större omsättning än landet, och med en global spelplan, hittar på. Bara kraschen för Icesave innebär återbetalningar av gigantiska mått. Översatt till Uppsala kommun skulle alla kostnader för skola och barnomsorg behöva dras in för tio år framåt. Det går förstås inte."

" Den framtida EU-medlemmen Islandska tydligen inte känna sig välkommen. Särskilt anmärkningsvärt är att dess nordiska grannar stödjer EU:s linje. Det måste kännas extra svårt vilket också presidenten Grimsson ger uttryck för efter islänningarnas rungande nej till Icesavelagen.
Sverige har fortfarande chansen att ta ledningen i frågan och ge Island ett godtagbart avtal. Ett Island i konkurs har liten betydelse för svensk ekonomi, men islänningar i konkurs har stor betydelse för svenskar."

Det är ett gott tecken att fler börjar förstå problematiken med bristen på internationella regler för bank- och finansväsendet. Det som drabbade Island drabbar nämligen även andra folk fast inte lika tydligt eftersom andra nationer är mycket större. En sak är klar: Islands banker skulle aldrig kunnat bli 12 ggr större än Islands ekonomi om inte de hade fått tillstånd i enlighet med EU:s regelverk för överskridande bankverksamhet och garantier för insättarnas pengar. Där är EU:s ansvar stort, inte minst finansmyndigheternas i UK och Holland. Men man tiger om detta och låtsas som att Island ensamt bär skulden för EU:s bristfälliga regelverk.

Island behöver fler vänner som Johan Rudström!

måndag 8 mars 2010

Nordens solidaritet – blockering av Islands lånemöjligheter hos IMF

EUobserver skriver i dag om folkomröstningen på Island och Islands EU ansökan. Där framgår att Ordföranden i IMF Dominique Strauss-Kahn skickade nyligen ett meddelande till Island om att IMF är "bundet att hjälpa Island" samt att Icesave-tvisten är en "privat sak" som inte har något med IMF:s åtaganden för Island att göra. Med denna deklaration tar IMF bort allt tvivel om att IMF har ställt några sådana krav som att Island måst först uppfylla Storbritanniens och Hollands krav på pengar innan IMF kan betala ut lån till Island.

I artikeln upplyser Hollands utrikesminister Maxime Verheugen att med tanke på resultatet i folkomröstningen så "fanns det med i våra funderingar" om vi skulle stödja Islands ansökan till EU.

Det som stoppar IMF:s utbetalningar är Nordens vägran att betala ut sina lån till Island som är ett villkor i det ekonomiska paket Island har fått fram. Länder som Sverige, Finland och Danmark har ställt krav på att Island måste först ta på sig Icesave-villkoren innan de betalar ut sina lån till Island vilket är IMF:s förutsättning för att betala ut sina lån till Island. Därför kan man gott påstå att det är uteslutande representanterna för det nordiska brödrafolket som stoppar den internationella supporten till Islands krispaket för att återuppbygga ekonomin och komma på fötter igen.

Vart tog den så kallade solidariteten i Norden vägen?


Läs mer på

98% av Islänningarna som tog ställning i folkomröstningen var emot Icesave-lagen

När alla röster är räknade: 62,7% av de röstberättigade röstade varav 93,2% sa nej, 1,8% sa ja, 4,7% röstade blankt och 0,3% av rösterna blev ogiltiga. Om man bortser från blanka/ogiltiga röster är det således 98% av de som tog ställning som röstade ned Icesave-lagen.

Valdeltagandet är mindre jämfört med parlamentsval som brukar ligga på dryga 80%. Jämfört med tidigare folkomröstningar är valdeltagandet mer normalt där har siffrorna varit från 49% och upp till all time high 98,4% när Island blev självständigt år 1944.


söndag 7 mars 2010

Den isländska regeringen är duktig på att fara med osanning

I ett pressmeddelande från regeringskansliet på Island säger att enligt folkomröstningen har Icesave-lagen från i december tappat laga kraft och gäller inte längre. Det som då står kvar är Icesave-lagen från i juni men den godtogs inte av Storbritannien och Holland som en lösning i Icesave-tvisten.

I pressmeddelandet påstås att folkomröstningens grund förändrades när "regeringen sökte och etablerade samråd med alla politiska partier i syfte att bilda en ny förhandlingsdelegation och inleda nya förhandlingar med brittiska och holländska myndigheter som nu pågått de senaste veckorna."

Detta är nog enligt mitt sätt att se långt borta från sanningen. Faktum är att oppositionen har hela tiden föreslagit en tvärpolitisk förhandlingskommitté men inte fått gehör förr än efter att presidenten vägrade skriva under lagen. Det är därför ministrarnas rädsla för framtida jobb som drivit dom att acceptera en ny förhandlingskommitté och en ny förhandlingsrunda.

Om regeringen fått sin vilja fram vore Island redan på väg mot en säker konkurs. Tack vare oppositionen, presidenten och inte minst det isländska folket har man lyckats undvika katastrofen den här gången.

Denna regering verkar inte ha hjärnor som förmår ta emot syn- eller hörselintryck eller kan fundera över fakta. Ministrarna avgår nog inte förr än folket handgripligen slänger ut dem från Althingi. Island har bättre förmågor som visar större respekt för demokratin och är mer värda en plats i Althingi än denna urusla regering.

Statsministern och finansministern påminner mig om paret Gryla och Leppaludi, som letar sig från fjällen till bygden och plockar upp oskyldiga barn i dimman för att fylla på matförrådet. Sagan om Gryla och Leppaludi berättas för barn på Island i avskräckande syfte så de uppför sig prydligt för att undvika att hamna på parets tallrikar.

"Island har inget ansvar enligt EU:s lag att garantera insättarnas pengar hos fallna banker", säger Islands president.

I Aftonposten kritiserar Islands president Olafur Ragnar Grimsson de nordiska ländernas förhållningssätt i Icesave-tvisten. De nordiska länderna tillsammans med IMF har stoppat utbetalningar på tidigare lovade lån till Island som skulle hjälpa Island att komma igång med ekonomin efter bankkraschen.

"Det är ingen trevlig sak att säga men detta är fakta", säger presidenten.

Presidenten säger att Islänningarna har uppfyllt alla villkor som IMF ställt för lån men ändå har man inte fått lånen.

"Det är som om IMF:s styrelse är något slags säkerhetsråd där vissa medlemsländer har vetorätt. När man tittar på Icesave-frågan så är det ett juridiskt argument, att nationen har inget ansvar enligt EU:s lag att garantera insättarnas pengar i fallna banker. I denna inte helt så klara juridiska situation används IMF för att tvinga fram en lösning som juridiskt sett är tvivelaktig", säger Olafur Ragnar Grimsson.

Norges finansminister Sigbjörn Johnsen är förvånad över presidentens kritik och menar att Norge haft en god relation med den isländska regeringen hela tiden och att IMF snart kommer att betala ut fortsatta lån till Island.

Du kan läsa artikeln genom att klicka på länken nedan