lördag 12 februari 2011

En ny Icesave - namninsamling pågår

Rösta! uppmanar Althingi att stoppa Icesave III

En ny namninsamling har startat på Island för att stoppa regeringens tredje försök att köra över folk med Landsbanki Icesave-konkursbo. Några timmar efter start hade ca 4 tusen skrivit på. Texten lyder:

"Jag uppmanar Althingi att avslå propositionen om statens betalningsskyldighet på grund av Landsbankis Icesave-konton. Samtidigt vädjar jag till Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson, att avstå från att godkänna lagförslaget om det blir godkänt på Althingi. Jag vill att nationen fattar själv beslut i denna fråga."

 På måndag håller kjosum! - gruppen en presskonferens. På hemsidan kjosum.is kan alla Islänningar äldre än 18 år (röstmyndiga) gå in och skriva in sina namn och personnummer. Listan körs mot folkregistret och blir kontrollerad av tredje part så allt går rätt till.

Jag får nog anledning att återkomma till kjosa och berätta mer efter gruppens konferens på måndag.

Nedan visas röstresultatet när Icesave II fälldes den 6 mars 2010.




Högsta Domstolen på Island dömer mot ministerstyre

Svandis Svavarsdottir, miljöminister bryter mot Islands lagar

Islands miljöminister, Svandis Svavarsdottir, VänsterGröna har blivit dömd av Högsta Domstolen för ministerstyre. Hon stoppade en kommuns kraftverksplaner under två års tid, vilket innebar stora skador för kommunen eftersom kommunen fick avvakta med kommunplanen under tiden.

Ministern som är dottir till tidigare ambassadör i Sverige, Svavar Gestsson, gick mot allas råd och förbjöd helt enkelt kommunen i Floa på södra Island att bygga ut ett vattenkraftverk. Nu efteråt säger hon att hon ville "testa" lagen för att få det bekräftat om den verkligen gällde.

Många kräver nu ministerns avgång efter att ha brutit mot lagen. Ministern ändrade lagen men den nya lagen hann inte träda i kraft förr än efter att ministern stoppat kommunens kraftverksplaner. Domstolen dömde därför enligt lag som ministern bröt mot och ministern fick det bekräftat att lagen gällde.

Måste vara gräsligt att ingå i en vänsterregering på Island som måste följa lagen! 



fredag 11 februari 2011

Enligt konstitutionen får inte Althingi spela rysk roulette med budgeten

En Brittisk-Holländsk -EU-roulette

Debatten går högt på Island avseende Icesave III. Trots att folket sagt sitt i en folkomröstning i fjol försöker den isländska regeringen ännu en gång att tvinga Landsbanki konkursbo över på skattebetalarna. Regeringen har plötsligt fått nya bundsförvanter i Självständighetspartiets ordförande och viceordförande. De försöker ge sig på konsten att förklara att Icesave nu inte är samma Icesave som tidigare. I Självständighetspartiets program från senaste landskongress beslutade man att Självständighetspartiet skulle säga nej till Icesave.

Alla medlemmar i Självständighetspartiet håller inte med. Peter Blöndal, parlamentsledamot i Althingi sa i en radiointervju att det var förbjudet enligt konstitutionen att lägga pålagor på statskassan utan att först ha med lag definierat åtagandet. Detta föreligger inte i Icesave III eftersom riskbilden är så stor och svårförklarlig. Riskerna är många: valutarisk, juridiska risker, värdet på tillgångarna osv.

I en radiointervju sa finansutskottets ordförande att det enda som är säkert med Icesave är osäkerheten med slutsumman.

Nästa vecka har organisationen solidaritet mot Icesave bjudit in till en presskonferens där man offentliggör planerna på en ny namninsamling för att det isländska folket får rösta om Icesave.



måndag 7 februari 2011

Island klarar inte ICESAVE III

Ekonomen Olafur Margeirsson förutspår att Island
går i konkurs ifall Icesave III blir godkänt.

På portalen Pressan skriver ekonom Olafur Margeirsson att Isländska statens totala åtaganden uppgår till ca 90 % av BNP 2010 utan Icesave III. Ett godkännande av Icesave III skulle på ett ögonblick förvandla statens åtaganden till ca 130% av BNP.

Olafur pekar på att ingen stat har klarat av så stora åtaganden utan att behöva ställa in betalningarna och omförhandla med sina långivare.

"Islänningarna behöver hela världens fyrklöver ifall räkenskaperna ska kunna gå ihop - faktiskt de flesta även om Iceave in räknas med."

Kampen om Island hårdnar

Vulkanutbrott är både magnifika och farliga samtidigt.

För att förstå vad som försiggår bakom kulisserna angående Icesave och Självständighetspartiets totala omvändning i frågan är det främst tre saker man bör tänka på:

1) Efter bankkraschen redovisade Althingi i en rapport att en utbredd korruption fanns inom det isländska bankväsendet där ekonomisk kriminalitet utövades.

Trots att resurser tillförts Islands speciella ekobrottsåklagare har ingen domstol ännu dömt någon för brott i samband med bankkraschen. Under tiden försiggår stora pengatransaktioner från statskassan (med lånade pengar bl.a. från Sverige) till diverse förlustbolag inom banker och finans. För folket i landet som fått ta på sig enorm nedskärning i livsstandard genom devalvering, högre skatter samt nedskuren välfärd blir situationen allt mer ohållbar. Vrede och hopplöshet breder ut sig. Matköerna blir längre, folk flyr Island.

2) Frågan om EU klyver Island i två lag: Med och emot. Flertalet är emot att Island blir medlem av EU. Den socialdemokratiska regeringen lägger sitt huvud under att Island går med i EU. De regerar tillsammans med VänsterGröna som påstår att de inte vill gå med i EU men väl "diskutera" hur ett medlemsskap ser ut. Socialdemokraterna vill inte längre regera med VänsterGröna och försöker förlänga sitt politiska liv nu på en ny mark med Självständighetspartiets ledning. Ingen skulle bli förvånad att vid ett nytt val försöker dessa två partier bilda en ny regering som vill ta Island in i EU. Jämfört med hur Bjarni Benediktsson ställer sina egna partimedlemmar och nationen utan möjligheter att påverka utgången i Icesave kan det med lätthet tolkas som att förhandlingarna med S är redan klara fast inget sägs offentligt ännu.

3) Ifall Icesave går till domstol blir bristerna i EUs garantisystem för gränsöverskridande bankverksamhet officiell vilket EU vill med all kraft undvika. EUs ledare fruktar "bank-run" dvs att folk slutar lita på bankerna (finns det några pengar kvar?) och tar ut sina besparingar (inlån enligt bankerna). EU har tryckt hårt på Island att lösa Icesave med UK och Holland och använt hot och påtryckningar fast offentliga deklarationer påstår annat. Genom att tvinga Island att betala UK och Hollands krav slipper EU pinsamma rättegångar som skulle kunna skapa vantro mot hela EUs banksystem. Island får ensamt betala för bristerna i EUs regelverk.

Bjarni Benediktsson, ordförande i Självständighetspartiet, har tillsammans med några andra i ledningen bytt sida och går nu tillsammans i en allians med socialdemokraterna för att rädda EU. Därför är Icesave - tvisten en ren maktkamp om Island och frågan om Island skall bli medlem av EU eller inte.

Fortsättning följer.

söndag 6 februari 2011

Brittiska banker för stora att räddas

Mervyn Allister King, Chef Bank of England

I ett program hos BBC sa Mervyn King, Bank of England, UK riksbankschef: 

"Av alla de många sätt att driva banker är det sättet som vi har i dag det sämsta."

Programmet belyser skuldekonomins grunder, problemen för samhället när bankerna själva kontrollerar ekonomin genom att låna ut pengar som egentligen inte finns och kallas "fractional reserve banking".

Det är något systemfel när vi inte äger våra egna pengar som vi sätter in i bankerna. Enligt banken är det "inlån" dvs. banken har lånat våra pengar.  Banken kan sedan spekulera med pengarna bäst den vill. 
Om en betydande del insättare kräver sina pengar samtidigt kan banken inte betala ut pengarna. De finns helt enkelt inte. 

I Holland förbereder man en lag som förbjuder s.k. "bank run" dvs. att insättarna kräver sina pengar tillbaks samtidigt av banken. 

Bankerna tjänar pengar på ränta på utlånade pengar. Problemet är att banken lånar ut upp till tio gånger mer pengar än den har. Därmed skapar banken intäkter på pengar som egentligen inte finns. 

Klicka här för att se programmet.