torsdag 17 november 2011

Ordföranden stolt över fel sida i Icesave-tvisten

Bjarni Benediktsson
Det var många som höjde på ögonbrynen när Självständighetspartiets ordförande tillsammans med majoriteten av Självständighetspartiets parlamentariker gick ihop med vänsterregeringen och föreslog att skattebetalarna skulle betala för Icesave efter att nationen tidigare röstat nej i frågan. En stor samling Islänningar bildade då en nationell front och samlade på rekordtid över 40 tus namnunderskrifter bara på några få dagar med uppmaning till landets president att ge folket själva rätten att avgöra sitt öde genom att vägra underteckna lagen som då enligt landets konstitution går till folkomröstning.

Så skedde också och för andra gången fick nationen knäppa politikerna på näsan som förde fram brittiska och holländska regeringens krav på att Islands skattebetalare skulle ta på sig skulden för privata Landsbankis konkursbo.

Bjarni Benediktsson fick ta emot stor kritik för sin ställning i frågan och många medlemmar och sympatisörer blev arga på partiledningen som gick emot partiets beslut i frågan. Partikongressen hade bara året innan beslutat om att man inte skulle stödja kraven på att landets skattebetalare skulle få stå för notan. Ungdomsförbundet påtalade detta särskilt och gick mot partiledningen vars syn avvek från tidigare beslut. 

Därmed kom Självständighetspartiets ledning tvärs mot folkviljan och nationen fick visa för andra gången var skåpet skulle stå.

Många väntade därför med en stor förväntan på om Bjarni Benediktsson skulle ångra misstaget och förklara att partiets ledning gjort fel men den förhoppningen dog med ordförandes inledningstal i dag:

"Min slutsats i Icesave grundades på vad jag ansåg bäst och förnuftigast för isländska nationen, för isländska intressen. Det var majoritetens intressen som ledde mig i Icesave-saken. Jag säger det rent ut: Jag är stolt över det stora resultat som vårt motstånd på Alltingi levererade."

Hur ordförandens "motstånd" på Alltingi kan förklaras när Självständighetspartiet gick bakom ryggen på oppositionen och slöt sig bakom den svekfulla socialistiska regeringen i försök att tvinga på Islänningarna en skuld som lätt kunde styra landet mot konkurs får jag ingen pejl på.

Jag hoppas att Bjarni Benediktsson för detta inte återväljs som partiordförande nu på söndag.

VÄLKOMMEN HANNA BIRNA KRISTJANSDOTTIR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar