fredag 8 juli 2011

Isländsk minister ber norska myndigheter att stoppa anställning av läkare från Island

Gudbjartur Hannesson socialdemokratisk hälsominister
på Island skyndar sig efter läkarna till Norge
Nu har den "fria" rörligheten nått även Island. När socialdemokraternas felaktiga politiska beslut tränger genom hälsovården på Island och sjukvårdspersonalen lämnar Island för ett bättre liv i grannländerna exempelvis Norge, då försöker hälsoministern få norska myndigheter att förbjuda anställningar av Islänningar i Norge (läs mera här).

Sosseregeringen på Island förorsakade ett kaos inom en väl fungerande hälsosektor på Island när de skar ned läkares tjänster och annan hälsoservice till invånarna. Distriktsjukhus på landsbygden lades ned eller slogs ihop med andra och sjukvården försämrades drastiskt för invånarna.

Då varnade många för att folk skulle tvingas lämna Island för att kunna få jobb inom sina sjukhusyrken för att kunna leva. Så har också utvecklingen blivit. Den isländska hälsoministern jagar därför egna spöken när han nu flyger till Norge och försöker få norska myndigheter att förbjuda anställningar av Islänningar i Norge.

Tror ministern att Island är en privat experimentlåda for honom och sossarna för att förstöra människors livsmöjligheter?

I nästa val kommer Islänningarna se till att Gudbjartur inte längre kan jobba som parlamentsledamot.
Kanske han försöker då få jobb i Norge?

torsdag 7 juli 2011

Sjukvårdspersonalen lämnar Island

Isländska läkare få bättre betalt i Norge
Sjukvårdspersonal på Island som flyttar till Norge och jobbar inom sjukvården där har på två år blivit sju gånger fler. Från 2009 fick 19 Islänningar jobb på sjukhusen i Norge och i fjol blev siffran 133 personer med kvalificerad utbildning inom sjukvården. Isländska läkare som flyttat till Norge har ökat från 7 till 34 på två år.

Ordföranden i den isländska läkarföreningen Birna Jonsdottir säger till ABC Nyheter att siffrorna är skrämmande. Där kan man inte skylla på Norrmännen men väl den isländska regeringen som ansvarar för hälsovården på Island som förser Islänningarna med läkarservice.

Läs mer i ABC Nyheter

söndag 3 juli 2011

Rättegången mot Islands tidigare statsminister Geir Haarde en politisk förföljelse

Geir Haarde, Islands tidigare statsminister,
anklagas ensam för att ha vållat Islands finanskris

Jag har skrivit det förr och säger det på nytt: Rättegången mot Islands tidigare statsminister Geir Haarde är rena politiska förföljelser i bästa Sovjet stil.

Gång på gång har den isländska regeringen brutit mod rättsliga sedvänjor och ändrat lagen retroaktivt för att därmed få "laglig grund" för att driva häxprocessen mot Geir Haarde som var Islands statsminister när bankerna föll hösten 2008.

Det finns många sidor på saken. En är att om nu den politiskt tillsatta Landsdomstolen fäller Geir Haarde, då skapas möjligheter till skadeståndskrav på den isländska staten hos dem som "lidit skada" av statsministerns "misstag". Det är svårt att överblicka konsekvenserna och hur detta påverkar UK och Hollands Icesave krav som Islänningarna resolut förkastat i två folkomröstningar.

Geir Haardes supportrar har öppnat en hemsida där närmare 5 tusen Islänningar deklarerat sitt stöd. Där kan man betala i en fond som ska stå för rättegångskostnader för Geir Haarde. I en undersökning nyligen (MMR) visade det sig att 66 % av Islänningarna motsätter sig rättegången mot Geir Haarde.

Geir Haarde hade ett möte i Reykjaviks nya konsert och konferenshall Harpan i förra månaden vilket förorsakade trafikkaos och parkeringsproblem i centrala Reykjavik.

På mötet deklarerade Geir Haarde sin oskyldighet och beskrev fakta runt den politiska förföljelsen mot honom. Jag hoppas att socialdemokraterna på Island får stå vid skampålen i kommande generationer för sin förföljelse av mannen som tillsammans med David Oddsson gjorde det mesta rätt vid Islands största finansiella krasch genom tiderna. Tack vare dessa personers insatser räddades det isländska folket från ett totalt haveri och de dagliga funktionerna i det finansiella systemet räddades. För det borde de få en hedersutnämning och medalj istället för politiska förföljelser och mobbning.

Islands utrikesminister ljuger om Islands ståndpunkt i fiskefrågan

Islands utrikesminister Össur Skarphedinsson och EUs
utvidgningskommissionär Stefan Fule 
Trots att Alltingi lagt grunden för principerna i avtalsförhandlingarna med EU angående fisknäringen, sa Islands utrikesminister i en intervju med euronews att:

"Vi behöver inga särskilda undantag från EUs regler angående fisknäringen." I intervjun lovordar ministern Spaniens fisknäring och öppnar dörren för samarbete med Spanien vid fiske i isländska vatten.

Ministerns ord är helt i strid med Alltingis förhandlingsram som bl.a. lyfter fram Islands suveränitet enligt FNs havsrättskonvention inom 200 mil havsområde runtomkring Island. Alltingis överenskommelse föreskriver även Islands företräde över havets biologiska resurser inom 200 mils gränsen som inte är förenligt med EUs krav på unionens exklusiva rätt i marina frågor för medlemsländerna.

Jag förstår av ministerns ord att förhandlingsproblemen inte finns mellan den isländska regeringen och EU utan mellan den isländska regeringen och det isländska folket. Utrikesministern förklarade samtidigt att det isländska folket "tog makten av politikerna" i Icesave frågan genom två folkomröstningar som har gjort Icesave till en rättslig tvist inom EU/EES.

Intervjun i euronews hittar du här.