lördag 23 oktober 2010

Eva Joly anklagar nordiska länder för bristande solidaritet med Island

På Europaportalen.se publiceras en artikel om Eva Joly som har hjälpt Islänningarna i kampen mot ekobrottsligheten i samband med bank- och finanskraschen 2008.

Eva Joly var i Sverige för att lansera sin nya bok, Vardagshjältar, och blev då intervjuad av Elsa Persson, redaktör, Europaportalen.

"Efter att på nära håll studerat vad som hände på Island, är hon kritisk till omvärldens, och inte minst de nordiska ländernas styvmoderliga behandling av landet.

– Här finns ingen solidaritet. Man gömmer sig bakom det multilaterala avtalet och hävdar att Island måste ta sitt ansvar, säger hon."

"När Storbritannien med hjälp av terrorlagstiftning frös isländska banktillgångar i London i samband med bankkraschen var det ett exempel på rent maktmissbruk, enligt Eva Joly.

– Men det säger ingen, för det handlar om Storbritannien."

Hela artikeln kan du läsa här.

fredag 22 oktober 2010

Bevis säkrade mot ekonomisk brottslighet i bankverksamheten utomlands

Undersökningar på ekonomisk brottslighet inom de isländska bankerna utomlands är klar.

Islands speciella åklagare har tagit mot rapporter och bevismaterial som enligt Morgunbladet stödjer misstankar om insiderbrott, skattebrott, spridning av felaktig information för att påverka priset på aktier m.m.

Det föreligger att bankstyrelserna medvetet ljugit om situationen under en lång tid före bankkraschen oktober 2008 i syfte att kunna berika sig själva till max innan kraschen.

Det skall bli intressant att se när Islands speciella riksåklagare kommer igång med åtal mot skurkarna så dessa kan få domstolsprövning. Innan lär det inte bli någon ordning på det offentliga livet på Island som har en slagsida på grund av politisk och medial korruption främst av det forna BAUGS IMPERIET.

"Taktisk" personlig konkurs - regeringens nya medicin mot krisen på Island

Den isländska regeringen står tätt med banker och finansbolag när det gäller att inte avskriva eller minska bostadsägarnas skulder. Regeringen har också visat fullständig lojalitet till tidigare skalbolagsdirektörer som tillåtits avskriva skulder på miljarder och fortsätta med bolag som om ingenting hänt.

Men för att bemöta vreden hos medborgarna funderar regeringen på att inleda " taktisk personlig konkurs" där människor som inte hittar någon annan utväg än att försätta sig i personlig konkurs ska kunna få skulderna avskrivna på två år istället för tidigare fyra år.

Talesmän för Arion bank (tidigare Kaupthing bank) hävdar att detta betyder att banken höjer kraven på utlåningen så det blir i princip omöjligt för vanliga människor att låna till en bostad i framtiden.

På Island har uttrycket "tunna bort" bildats på grund av demonstrationer där folk slår i tomma tunnor och framkallar ett sådant oväsen att det inte går att genomföra vanligt kontorsarbete i närheten.

En sådan "borttunning" ägde rum utanför Landsbankis huvdkontor i Reykjavik nyligen. Banken fick stänga kontoret och ge personalen ledigt den dagen.

tisdag 19 oktober 2010

Folk skär ned allt de kan – t.o.m. maten


De blir ständigt färre som äger sin egen bostad på Island. Drygt 15% av fackföreningarnas medlemmar har förlorat sina bostäder i krisen de senaste två åren. Gallup frågade fackföreningsmedlemmar i Reykjavik och Keflavik där det visar sig att:

67,9 % av medlemmarna har skurit ned på resor
64,1 % har skurit ned hobby och media
63,1 % har skurit ned inköp på bilar, möbler och prylar
55,4 % har skurit ned på maten (varav 60 % är kvinnor)
50,9 % har skurit ned bensin/diesel
25,1 % har skurit ned läkarbesök
13 % har skurit ned på andra saker

För två år ägde 75 % sina bostäder. I dag äger drygt 59 % av medlemmarna sina bostäder.

Det medlemmarna mest oroar sig för:

För låga löner 33 %
Inflation 27, 2%
Högre lån 15,7 %
Mindre arbete 14,7 %
Skulder 12,1 %
Arbetslöshet 8, 5 %
Bli av med boendet 4,6 %

söndag 17 oktober 2010

Osäkerheten inför framtiden ligger långt över stabilitetsgränsen på Island


I en undersökning som konsultföretaget Capacent Gallup gjort om Islänningarnas uppfattning om hur samhället ser ut och folks värderingar om hur samhället bör vara, visar det sig att osäkerheten om framtiden har vuxit till den graden att oron som följer överstiger normala säkerhetsnivåer.

Kraften som går till meningslösa konflikter har ökat medan produktiva och positiva insatser har minskat.

Så uppfattar Islänningarna läget för närvarande:

1 Osäker framtid
2 Korruption
3 Arbetslöshet
4 Anklagelser
5 Orolig inför kommande generationer
6 Fattigdom
7 Kortsiktighet
8 Överklass
9 Konflikter
10 Förbrukning av naturresurser

Folk är oroliga inför vad som kommer att hända dem i framtiden. Folk litar inte på att myndigheterna fattar ärliga beslut eller tar ansvar. Folk har inte klart för sig vart samhället är på väg och fruktan och fientlighet påverkar synen på samhället. Ekonomiskt välstånd är viktigt men det råder brist på arbete.


Senast en liknande undersökning gjordes år 2008 oroade sig folk mindre än vad de gör i dag. Jämfört med andra länder toppar Island statistiken över hur människorna ser på framtiden. Endast Lettland uppnår liknande nivå jfr. med 2008. Efter det har oroligheten vuxit på Island och ingen mätning finns f.n. för Lättland. Orosmomentet mäts upp till 63% på Island medan till exempel i Sverige ligger det på en mer normal nivå runt 30% strecket.

I Sverige enligt Capacent Gallup skiljer sig uppfattningen om samhället avsevärt från den Isländska:

1 Yttrandefrihet
2 Byråkrati
3 Arbetslöshet
4 Fred
5 Förbrukning av naturresurser
6 Miljömedvetande
7 Aktiv demokratiprocess
8 Anklagelser
9 Mänskliga rättigheter
10 Osäker framtid

I en tv-intervju i dag sa Eva Joly att attityden hos Islänningarna liknar den som har funnits i länder där Internationella Valutafonden har gått in och börjat styra, exempelvis Argentina.
Eva Joly menar att Island måste få en del av skulderna avskrivna så landet kan ta sig ur krisen och stå på egna ben. Islands skuldsättningsgrad är nu den största per invånare i OECD-länderna.

Dessa värderingar har Islands folk om vad som är viktigt för samhället:

1 Ärlighet
2 Ekonomisk säkerhet
3 Arbetsmöjligheter
4 Familjen
5 Respekt
6 Säker offentlig service
7 Minska fattigdom
8 Utbildningsmöjligheter
9 Äldreomsorg
10 Demokrati

Hemmens intresseorganisation känner sig lurade av Islands regering


Enligt en redovisning på Hemmens intresseorganisations hemsida känner deras styrelse sig grundlurade av "ett inkompetent regeringssystem". I två veckor förde organisationens representanter samtal med regering, arbetsmarknadens partner och andra i syfte att hitta vägar för att avskriva delvis de enorma skulder som bostadsägarna på Island brottas med.

"Ett litet hopp föddes när våra representanter upplevde politiker som skällde ut finansmaktens ledning på ett möte i onsdags. De var utom tvekan arga. Politikerna var arga eftersom de kände hettan från folket. Hetta på grund av finansbolagens misstag och tjurighet. Statsminister Johanna Sigurdardottir kan man inte klandra för att hålla inne med informationen att regeringen har kapitulerat."

"Det är tydligt vilka som tar ställning mot bostadsägare och vilka som tar ställning för. Gäldenärernas Ombudsman är lite mera än målvakt åt finansbolagen, – tillsatt för att klä av folket sista tygbitarna innan folket helnaket underkastas 3-5 års slaveri åt finansbolagen. Ombudsmannen är som bäst en mus bland människor. Oanvändbar för gäldenärerna, fel person på fel plats."

Organisationen kritiserar även fackföreningarnas representanter som inte ville gå med på en sänkning av skulderna till bostadsägarna. Organisationen påminner om att en betalningsstrejk fortfarande pågår och uppmuntrar folk att utöva press på bankerna. Alternativet är att lämna Island eller vara slav under finansbolagen de närmaste 3–5 åren och betala för högre skulder än organisationens medlemmar tog från början.



Finansinspektionen i UK erbjuder böter på £ 35. 000 mot löfte att fälla ned framtida åtal mot Kaupthings tidigare vd och styrelseordförande


Enligt dagens Sunday Telegraph, UK, funderar f.d. styrelsordförande Kaupthing, Sigurdur Einarsson och f.d. Kaupthings vd Hreidar Mar Sigurdsson på att vägra betala en förlikning på 35 tus pund från Brittiska Finansinspektionen. Enligt förlikningsförslaget slipper herrarna vidare åtal angående Kaupthing om de betalar nu.

Den Brittiska Finansinspektionen har hela tiden vägrat bekräfta om den undersöker Kaupthings krasch i UK som lämnade efter sig skulder på £ 2,5 miljarder. Ändå försöker Finansinspektionen komma överens med Kaupthings f.d. vd och styrelseordförande om en förlikning.

Styrelseordföranden, Sigurdur Einarsson har varit jagad av Interpol för att komma till ett förhör i Reykjavik som han till slut gjorde (troligen mot ett löfte att han fick rörelsefrihet och kunde lämna Island efter förhöret/gs).

Kaupthings tidigare vd och styrelseordförande påstår kaxigt att de har ingen skuld på något sätt i det inträffade, när över 200 tusen Icesave kontohavare i UK förlorade sina pengar.

Polisens speciella avdelning mot ekonomisk brottslighet, Serious Fraud Office undersöker i samråd med Islands speciella åklagare brottstanke mot Kaupthing och tidigare direktörer angående förbjudna storlån till bankens ägare och styrelesledamöter. Samtidigt undersöks om bankens ledning missbrukat sin maktställning och vilselett marknaden.

Tony Shearer, tidigare vd för Singer & Friedlander bank när Kaupthing köpte banken, säger det fruktansvärt skrämmande om herrarna ska komma undan med futtiga böter på £ 35. 000 vardera.

"Hur kan det hjälpa insättarna som ännu inte har fått pengarna tillbaks? Hur ser rättvisan ut för Brittiska skattebetalare? Och varför skulle Finansinspektionen få några pengar eftersom den misslyckades stoppa Kaupthing?"







83 % av Islänningarna är emot att Althingi stämmer förra statsministern Geir Haarde

Enligt en ny Gallup undersökning där frågan ställdes om man var nöjd med att Althingi stämmer förra statsministern Geir Haarde och väcker liv i den så kallade Landsdomstolen, svarade 83 % att de var missnöjda med Althingis beslut.

Endast 9 % av de tillfrågade ansåg att Althingi gjort rätt att stämma Geir Haarde.

Mellan 60 - 65% av dem som stödjer regeringen är emot beslutet. 85 % av dem som stödjer oppositionspartierna är emot beslutet. 88 % av övriga är emot beslutet.

Detta om något annat visar hur den isländska regeringen "representerar" folket.