lördag 29 oktober 2011

Hushållens situation fortsätter att försämras på Island

En av några matköer i Reykjavik dit tusentals
människor går varje vecka för mat

Isländska Morgunbladet refererar till isländska SCB angående hushållens ekonomiska situation på Island där den senaste undersökningen visar att drygt hälften av alla hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop. Ca 40 % av hushållen klarar inte oväntade utgifter på 8-9 tus sek. 31,6 % av hushållen anser bostadskostnaden vara en tung börda.

Den ekonomiska situationen för hushållen på Island har försämrats avsevärt de senaste åren. Värst drabbade är hushåll där medelåldern ligger mellan 30 - 39 år. Drygt 14 % av dessa hushåll ligger efter med betalningar av lån eller hyra de senaste 12 månaderna och hela 59,4 % har svårt att få ekonomin att gå ihop. 43 % av denna grupp klarar inte av oväntade utgifter. Hushåll med medelålder under 30 år har svårast att möta oväntade utgifter, hela 59 % av dessa klarar inte en sådan utgift. Värst är situationen hos ensamstående föräldrar där hela 78,4 % har svårt att få pengarna räcka till alla utgifter. År 2009 var andelen 56,2 % så denna grupp har ökat med 22 % sen dess. 

Hushåll utan barn klarar sig bäst ekonomiskt, 28 % grejar inte oväntade utgifter och 38 % tycker det är svårt att få pengarna att räcka. Folk som är äldre än 70 år klarar sig bättre än yngre eftersom man i den åldersgruppen är bäst på att betala för boendekostnader.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar