fredag 30 september 2011

Parlamentet och nationen

Oktober 2010 Reykjavik

Johanna Sigurdardottir vill förstöra ännu mer

Statsminister Johanna Sigurdardottir är nöjd med sitt arbete på Island
Islands statsminister fick frågan om hon inte borde avgå i en direkt sändning i TV igår eftersom allt är på minus, konkurserna ökar både hos företag och privatpersoner, utvandringen från Island ökar osv (bilden förmedlar känslan som många har).

Enligt Johanna är bilden den motsatta: För tio tusende gången lovade Johanna 7000 nya jobb nästa vecka samt - nästan - Paradis Island. Problemet är bara att ingen ser den bild hon försöker förmedla. I tre år har hon försökt förmedla sin syn. Hon har kastat in landet i en sällsynt osämja, fått alla samhällsgrupper mot sig t.o.m. självaste polisen som nu gjort uppror och lämnat den speciella enheten för kravaller och upplopp och inte kan som vanligt stå hedersvakt när Alltinge inleder en ny session i morgon.

I en som det verkar vara nervös rädsla ändrade Alltingis president Asta Johannesdottir tiden för öppningsceremonin från 14.30 till 10.00 på morgonen. Hon är väl medveten om att ryktet går om en stor demonstration utanför Alltingi i morgon och utan tillräckligt med poliser på plats ser läget faktiskt skrämmande ut jämfört med förra året.

Men hos Johanna och de övriga sosse -och vänster gröna ministrarna skiner solen som vanligt.

söndag 25 september 2011

När statlig media är regeringens språkrör

De officiella medierna som Islands radio og tv har nyss
upptäckt problemen inom euroområdet
Ingen som bor inom EU eller EMU länderna har kunnat undvika nyheter och debatter om euron och framtiden för den gemensamma valutan och EU-unionen. Men på Island där sossar och vänster-gröna styr passar inte att det är kris i euroland när Island knackar på dörren med en ansökan hos EU. Därför har sossarna och deras medlöpare medvetet hållit tyst om händelseutvecklingen i Europa och i stället talat om hur fint allting är i Euroland. Detta gick ett tag men tack o lov finns det privat ägda radiostationer på ön exempelvis radio SAGA plus alla bloggare och några mycket seriösa individer med portal som Evropuvaktin som fyllt ut tomrummet med nyheter från verkligheten.

Men nu har någonting ändrats. På bilden ses nyhetsläsare tala om euron i den statliga televisionen visande symbolen för euron i lågor. Detta hände i förra veckan. Strax därpå kom statsministern Johanna Sigurdardottir i tidningarna och deklarerade att trots att allt gick väldigt bra i Europa så var det bara en liten grej som snabbt skulle fixas det här med Grekland och lånepengar dit och det skulle nog lösa sig snabbt skall alla se.

Grejen är att tre fjärdedelar av Islänningarna motsätter sig ett medlemskap i EU för närvarande och trots en devalverad krona eller snarare tack för den är man inte intresserad av att följa med ombord på Titanic. Nyligen publicerade landets fiskminister en officiell varning till sina landsmän om att de övriga ministrarna i regeringen hade eller var på väg att ingå en bindande plan med EU som skulle kunna begränsa makten hos det kommande parlamentet på Island och det ville han inte vara med om.

Därför har nu Islands statsminister öppnat en väg till undanflykt eftersom hon börjar förstå att hennes EU och eurospel är förlorat.