lördag 29 oktober 2011

Rätt att inleda nödvärnslagen, det räddade Island

Geir Haarde gläds över Högsta Domstolens utslag.
"Det var rätt att inleda nödvärnslagen, det räddade Island."
I en intervju hos radio Bylgjan sa Geir Haarde, f.d. statsminister på Island, att det var rätt att använda nödvärnsrätten och stifta en lag som satte nationens intressen i främsta led istället för finasbolagens. Geir Haarde är glad över att Högsta Domstolen prövat lagen och kommit fram till att den håller enligt den isländska konstitutionen, EES-avtalet och Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

När lagen stiftades ville inte Vänster - Gröna stödja den, fast nuvarande finansminister från det partiet slår sig för bröstet och tackar sig och den socialdemokratiska vänster-gröna regeringen för att ha räddat Island ur krisen. De flesta, både experter och lekmän är överens i sin bedömning att det är just tack vare nödvärnslagen som Island klarade sig från statskonkurs.

Det hånfulla i situationen är att samma parti och vägrade stå för nödvärnslagen tillsammans med socialdemokraterna på Island har iscensatt en politisk rättegång där Geir Haarde anklagas för att ensam bära ansvaret till bankkraschen på Island.

Förhoppningsvis kan Högsta Domstolens dom från i fredags påverka utgången i häxprocessen mot Geir Haarde så åtalet mot honom läggs ned. Då slipper Island senare stå med skägget i den internationella brevlådan hos Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar