söndag 12 december 2010

Hur kan man missa att gifta står nära varandra?

Kritiken växer mot revisorsfirman PriceWaterhouseCoopers som godkände Glitnir Bank och Landsbankis årsrapporter år 2007.

Nya uppgifter visar att båda bankerna var på obestånd redan 2007. Att de kunde fortsätta med verksamheten är bl.a. tack vare trixande med bokföringen och officiellt undertecknande av godkända revisorer som PWC.

Hela tiden kommer det fram nya graverande uppgifter om de tre största bankerna på Island som gick i konkurs hösten 2008. Dessa faktauppgifter har kommit in till Islands specialåklagare mot ekonomisk brottslighet som tillsattes efter bankkraschen.

Enligt senaste uppgifter var bankerna konkursmässiga 2007 och borde enligt lagen ha upplyst den isländska finansinspektionen om läget. Detta gjordes inte. Istället förberedde ägarna kapitalflykt och mörkning utåt för att vinna tid och stoppa undan pengar runtomkring i världen.

PriceWaterhouseCoopers har fått på sig mycket allvarliga anklagelser för att medvetet ha hjälpt bankerna att dölja situationen med produktion av "skönhets"bokföring för 2007. Detta har direkt gett bankernas ägare större möjligheter att utöva sin ekonomiska brottslighet. Både Glitnir Bank och Landsbanki konursförvaltare har officiellt anklagad PriceWaterhouseCoopers för grova felaktigheter i arbetet.

PriceWaterhouseCoopers har svarat med pressreleaser där de tillbakavisar ansvarsfrågan till bankledningarna.

I ett diskussionsprogram på tv i dag sa en av deltagarna att han tycker att det är mycket märkligt att revisorerna missat bankägarnas intressen i många bolag som utan säkerheter fick låna pengar hos bankerna. Han jämförde det med svårigheten att inte förstå att gifta par har en närstående relationen.

"Hur kan man missa det att gifta står nära varandra?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar