måndag 13 december 2010

"God chans att få det nya Icesave-avtalet genom Alltingi i början på veckan"

Finansminister Steingrimur Sigfusson vill ännu en gång tvinga olagliga ekonomiska krav på Islands skattebetalare

Ännu en gång försöker regeringen tvinga Islands skattebetalare att betala för UK och Hollands ensidiga och olagliga ekonomiska krav på den isländska staten.

Av nyheter från Island verkar det som att det "nya avtalet" skiljer sig delvis från tidigare, främst genom lägre räntesats och ett hopp om större värde på Landsbankis kvarlevor. Där är regeringen mer optimistisk än Landsbankis konkursförvaltare.

Det är samma valutarisk som tidigare och samma ovisshet om hur mycket ägorna är värda.

Det isländska folket sa till 98% NEJ till Icesave-avtalet, så visst är det konstigt att de som går omkring och skryter hur stora demokrater de är, fortsätter ännu en gång med samma sak. Vilken del av ordet NEJ begriper de inte?

I en intervju med Svenska Dagbladet i dag säger Steingrimur Sigfusson att:

"Alla är överens om att det här är ett mer förmånligt avtal för Island. Därför är jag optimistisk om chanserna att få igenom det i parlamentet, förhoppningsvis i början av den här veckan."

Ja minsann, så pratar vanligen diktatorer som inte behöver förhandla med eller ta hänsyn till vare sig opposition eller sitt folk.

Finansministern är värdig en isolerad plats på Surtsön i ett antal år för att i fred kunna tänka på vad demokrati är för något. Då kanske han kan komma fram till att statens ämbetsmän faktiskt förväntas arbeta för statens intressen. Tack o lov att Island fortfarande har en fungerande konstitution som bygger på folkets makt. Och en president som tagit upp fanan för sin nation och sitt folk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar