onsdag 15 december 2010

Löneutvecklingen sämst på Island i hela världen




Det skriver ILO - den internationella arbetsorganisationen i sin rapport där löneutvecklingen i världen analyseras. Speciellt belyses löneutvecklingen i väst under krisen. Isländska löntagare har fått mest försämrade villkor i världen med hela 13% minskad köpkraft under 2 års period 2008-2009.




ILO menar att den finansiella kraschen på Island och den stora lönesänkningen där påverkat löneutvecklingen i andra länder som annars skulle ha ökat. I motsats till Islands löntagare behöll löntagarna i grannländerna köpkraften jämfört med nedlagd arbetstid. Vissa länder som Tyskland mötte krisen med några timmars mindre arbetstid varje vecka. Sverige sänkte löneskatterna vilket kraftigt ökade köpkraften hos löntagarna vilket är en av anledningarna till att Sverige kommit så starkt ur krisen och är ett av få länder i Europa där hjulen börjar ta fart igen.

På Island minskade löntagarnas andel i BNP-kakan med 17% på 2 år vilket delvis förklaras med den stora ökningen av arbetslösa på Island under samma period.



Krisen i centrala och östra Europa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar