fredag 17 december 2010

KRISBUDGET med en enda rösts marginal

Lilja Mosesdottir, en av tre VänsterGröna som la ned sin röst
Det är ekonomisk kris på Island. Det är en psykologisk kris på Island. Det är en politisk kris på Island. Krisland är inget skämt.

Förutom att några hjälporganisationer räknar med upp mot 4 tusen familjer som behöver hjälp med mat till jul då har regeringen svårt att få finansbudgeten godkänd på Alltingi. Tre av VänsterGröna la ned sina röster och budgeten gick genom med minsta möjliga marginal: en röst.

Statsminister Johanna Sigurdardottir sa på TV i kväll att dessa tre parlamentsledamöter tillhörde inte längre regeringskretsen. Hennes ord är riktade till finansministern som är partiledare för VänsterGröna. Upproret inom VänsterGröna är protest mot att regeringen pumpar miljoner kronor i förberedelserna för Island som EU-medlem medan välfärden huggs ned med yxan. VänsterGröna som lurade väljarna att tro före valet att de vill hålla Island utanför EU har möjliggjort för Socialdemokraterna att Island nu är under medlemsprocessen inför omröstning om medlemsavtalet.

Lilja Mosesdotter, parlamentsledamot för VänsterGröna sa på TV i kväll att regeringen inte följer partiernas politiska program. Det är istället Internationella Valutafonden som lagt riktlinjerna hösten 2008. Det var villkoret för att Island skulle få ett jättelån hos fonden.

Lilja Mosesdottir är kritisk mot att VänsterGröna fick inte möjlighet att se förslaget eller diskutera innan det presenterades i Alltingi. Hon och några andra i Vänstergröna ville då ändra delar i förslaget utan att någon ville lyssna. Hon kritiserar regeringen och den egna partiledningen för maktstyre och brist på demokrati.

Lilja Mosesdottir menar - precis som oppositionen, att regeringen ökar på den ekonomiska krisen genom att införa nya skatter och chockhöja befintliga. Hyveln som används för nedskärningar inom hälsovården, skolan och hos de äldre är alldeles för stor. Regeringen är inne i en negativ spiral som inte går att hejda.

Så vitt jag vet är detta för första gången som parlamentsledamöter som är medlemmar i regeringspartier inte röstar med regeringsbudgeten på Alltingi.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar