onsdag 15 december 2010

Nödlagen bryter inte mot EES-avtalet


ESA- EFTA Surveillance Authority beslöt idag att avsluta sju fall angående Islands nödlag nr 125/2008 som Alltingi satte efter bankkraschen.

Några banker utomlands hade lånat ut stora summor till bankerna på Island och anmälde till ESA att deras krav inte hade samma prioritet som insättarnas eftersom nödlagen prioriterade insättarnas krav. Nödlagen gav samtidigt Finansinspektionen på Island rätten att ta över de fallna bankernas ägor och åtaganden och flytta till de nya bankerna.

ESA har kommit fram till slutsatsen att vanliga insättare inte är i samma sits som andra kravägare och har därför större rätt till skydd när banken går i konkurs. Det är ESAs slutsats att vare sig nödlagen eller Finansinspektionens aktiviteter inneburit någon olaglig diskriminering mot kravägarna. Därför har inget brott ägt rum mot EES avtalets § 40 angående fritt flöde av kapital.

Enligt Per Sanderud, ESAs President, är denna slutsats mycket viktig för hur konkursförvaltarna i de gamla bankerna kan arbeta samt för hela omorganiseringen av banksektorn på Island.

ESA publicerade ett pressmeddelande under dagen och sin rapport om prioriterade utbetalningar enligt Islands nödlag. Morgunbladet skriver om detta på sin webbsida.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar