lördag 11 december 2010

Altingi bör undersöka om det finns grund att åtala statsministern och finansministern hos Landsdomstolen

Birgitta Jonsdottir parlamentsledamot för Rörelsen 

Birgitta Jonsdottir, parlamentsledamot för Rörelsen, sa i tv att hon vill att Altingi undersöker om det finns grund att åtala statsministern och finansministern för tjänstefel angående Icesave. Hon vill att hela Icesave frågan utreds speciellt med tanke på ministrarnas försök att välta över Icesave-kraven på den isländska staten.

"Det är mycket viktigt att undersöka vilket ansvar de personer har som försöker få nationen att gå med på  en skuld på flera hundra miljarder iskr."

Birgitta nämner speciellt statsministern och finansministern som ansvarar för de tre Icesave-avtalen:  det första som Altingi förkastade, det andra som gick genom Altingi med en knapp majoritet men presidenten vägrade ratificera och nationen fällde skarpt i en folkomröstning - och nu det tredje som skall diskuteras på Altingi innan jul.

Såväl statsministern som finansministern sa före folkomröstningen att konsekvenserna skulle bli mycket allvarliga för Island om inte avtalet accepterades. Landet skulle isoleras affärsmässigt och bli som Nordens Kuba.

Birgitta säger att direkt farliga klausuler för Island funnits i de tidigare Icesave-avtalen.

"Jag tror att om denna ruskiga Icesave-saga genomlyses av Altingis undersökningskommitté, då kommer man fram till att kommittén behöver ta sig en funderare över hur saken skall gå vidare till Landsdomstolen eller inte."

Birgitta menar att de som hårdast gick fram att få tidigare Icesave-avtal godkända borde se över sin situation nu när ett bättre avtalsförslag ligger på bordet.

"Jag tycker att det finns en grund för oss på Altingi att ta ställning till om vi skall deklarera missförtroende mot i det minsta finansministern."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar