lördag 18 december 2010

"Nyja" Icesave liknar det gamla

Icesave-notan som regeringen försöker tredje gången baxa genom Alltingi liknar i mycket den gamla. Visserligen har räntan gått ned från 5,5 % till 3,2% och avbetalningarna fördelas över längre tid. Men valutarisken är den samma som tidigare eftersom den isländska garantifondens krav är satt i isländska kronor medan Icesave-kraven är satt fast i euro och sterling pund. 1,3 miljarder € till Holland och 2,3 miljarder £ till UK.

Islänningarna har bitter erfarenhet av så kallade "korglån" som Högsta domstolen tack o lov nu dömt olagliga. När den isländska kronan föll fördubblades lånen och avbetalningarna vilket gjorde företag och hushåll konkursmässiga.

Det är därför underligt att den nuvarande regeringen låtsas som om kronan skulle hålla kursen de närmaste årtionden vilket skulle i så fall bli första gången i landets historia. Icesave är inget annat än nya skuldbojor på skattebetalarna - ett jätte "korglån" till den isländska staten.

Nyss körde regeringen finansbudgeten med minsta möjliga marginal genom Alltingi. Den budgeten räknar inte alls med Icesave-bojan.

Valutarisken med Icesave är enorm och får förödande konsekvenser för landets ekonomi. Ovanpå alla andra skulder kan Icesave lätt bli tyngden som kastar omkull hela ekonomin. Garantifondens intäkter sätts i isländska kronor men kraven ska betalas i utländsk valuta. Detta är en ojämn match och regeringen försöker lura folk om vilka konsekvenserna blir.

Enligt Morgunbladet i dag har man gjort en matematisk modell som kalkylerar med olika nivåer på den isländska kronan under avbetalningstiden enligt "nya" Icesave. Från 25% starkare krona till 50% svagare krona jämfört med dagens kurs. Skillnaden blir hela 17 ggr högre vid exempelvis första avbetalningen oktober nästa år. Utgår man från samma kronkurs blir första avbetalningen räknat i ISK ca 54,5 miljarder. Den summan blir nästan 7 ggr högre ifall kronan faller 50%.

I dag råder valutarestriktioner på Island. Kronan har två kurser en officiell från Riksbanken som styr kursen med valutalånen från bl.a. IMF. I den andra friare kursen värdesätts kronan till 50% av Riksbankens officiella kurs. Endast denna verklighet borde ge en fingervisning om slutnotan för UK och Hollands olagliga Icesave-krav - dvs. upp till 7 gånger större summa än den regeringen flaggar med.

Regeringens avbetalningsplan är mer än bara vanliga glädjekalkyler på osäker grund. Det är en krigsförklaring mot alla dem som röstade NEJ till Icesave i mars.

Varför regeringen håller på som den gör luktar rutten fisk långa vägar.

Enligt Islands strafflag är straffet för att förhandla fram ett avtal åt Island där man förbiser landets intressen - fängelse i upp till 16 år. Jag föreslår Surtsön som en lämplig plats för de skyldiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar