torsdag 16 december 2010

Nya Icesave-avslöjanden: Regeringen tackade nej till en lösning i våras som skulle befriat skattebetalarna från alla Icesave-krav!!!

Morgunbladet publicerar i dag nya avslöjanden i Icesave-frågan.

Landsbankis kravägare med många stora banker utomlands, la fram ett förslag till lösning på Icesave under ledning av Deutsche Bank i våras som Islands myndigheter förkastade. Britterna var positiva och ville lösa tvisten enligt förslaget eftersom de skulle omgående få sina krav tillgodosedda. Eftersom förslaget avvisades av Island presenterades inte idén för Holländarna.

Förslaget gick ut på att oförsäkrade kravägare skulle låna ut pengar till Landsbanki för att betala ut ersättningar på 21 tus euro till alla som förlorade pengar på Icesave-konton i UK och Holland. Lånet skulle ges med första panträtt i Landsbankis ägor. Eftersom pengarna skulle användas för att betala ersättningar till UK och Holland skulle isländska staten därmed befrias från alla Icesave-krav.

Lånevillkoren gick bland annat ut på att alla krav utöver 21 tus euro skulle behandlas som vanliga krav istället för prioriterade krav. Villkoren föreskrev även att merparten av kravägarna inte ställer  den isländska staten till ansvar exempelvis genom åtal.

Myndigheten i UK tackade ja eftersom de skulle direkt få betalt och därmed skulle kraven till Landsbankis konkursbo avskrivas.

På ett anteckningsblad som Morgunbladet har fått uttrycker kravägarna till Landsbankis konkursbo en stor oro och är mycket bekymrade över isländska myndighetens förhållningssätt. Inte minst därför att lösningen skulle betyda att den isländska staten blivit av med alla Icesave-kraven. Dessutom skulle risken för eventuella framtida åtal avsevärt begränsas.

Anledningen till att de oförsäkrade kravägarna förslog denna lösning är att de menar att de har möjlighet att få mer betalt från konkursboet i stället. De menar att alla parter tjänar på denna lösning.

Enligt anteckningarna talas det om att det skulle skicka ut goda signaler att Landsbanki får lånade pengar på den internationella finansmarknaden tack vare kravägarna som i flesta fall är stora banker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar